بررسی شاخص‌های خون‌شناسی ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با نانوذرات آهن و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس

نوع مقاله : فیزیولوژی (جانوری)

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران

2 گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، صندوق پستی: 4971799151

چکیده

 تحقیق حاضر جهت ارزیابی شاخص­های خون­شناسی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با نانوذرات آهن و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس صورت گرفت. تعداد250بچه­ ماهیکپورمعمولی به­ مدت 42 روز در سه دسته ماهیان بدون پروبیوتیک و ماهیان دارای پروبیوتیک سطح (A (106 و ماهیان دارای پروبیوتیک سطح  (107) تقسیم شدند. سپس هرکدام از گروه‌ها 50 درصد غلظت کشنده نانو آهنبه­ مدت ده روز اضافه ‌شد. تعداد گلبول‌های قرمز و هم‌چنین میزان M.C.H و M.C.H.C هموگلوبین خون اختلاف معنی ­داری با گروه شاهد داشت (05 /0>P)، به ­طوری­ که آهن باعث افزایش این شاخص ­ها و پروبیوتیک منجر به کاهش شاخص‌های مذکور گردیده است، ولی هماتوکریت در حضور پروبیوتیک و آهن کاهش معنی ­داری یافت (0/05>P). مقدار M.C.V در مواجهه با آهن کاهش یافت درحالی­ که پروبیوتیکروند افزایشی M.C.V را به ­دنبال داشت. نتایج حاکی از تاثیر پروبیوتیک بر کاهش لنفوسیت خونبود درحالی­ که آهن منجر به افزایش این میزان گردید. تیمارها بر شاخصائوزینوفیل خون تاثیر معنی ­داری نداشت (0/05<P). ولی نتایج حاکی از تاثیر پروبیوتیک و آهن بر افزایش مونوسیت خون بود (0/05>P). نتیجه­ گیری کلی نشان داد که پروبیوتیک اثر کاهشی بسیاری از شاخص­ های خون­ شناسی داشته ولی در مقابل، آهن اثر افزایشی بر این شاخص ­ها داشت و در صورت ترکیب آهن و پروبیوتیک، اثر کاهشی این شاخص ­ها به ­وسیله پروبیوتیک جبران و یا حتی افزایش یافت که نشان از تاثیر مطلوب پروبیوتیک بر تعدیل اثرات نامطلوب نانوذرات آهن می ­باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study on hematological indices of common carp (Cyprinus carpio) exposed to Iron nanoparticles and LactoBacillus

نویسندگان [English]

  • Rohollah Sheikh Veisi 1
  • Seyed Ali Akbar Hedayati 1
  • Tahereh Bagheri 2
  • Ali jafar Nodeh 1
1 Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environment, University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 Department of Fisheries, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Gonbad-e Kavos, POBox: 4971799151
چکیده [English]

Current study was carried out to evaluate the hematological indices of common carp (Cyprinus carpio) to Iron nanoparticles and probiotic LctoBacillus. A total of 250 fry carp for 42 days in three treatments of without probiotics and prebiotics level A (106) and Level B (107) were divided. Then each group exposed to 50% of nano-iron LC50 for 10 days. The number of red blood cells and hemoglobin, as well as the M.C.H and M.C.H.C had significant different from with control group (P <0.05), as iron and probiotics to reduce the increase of this indices, but hematocrite significantly decreased in the presence of probiotic and iron (P <0.05). M.C.V reduced in the face of iron exposure, while probiotic had elevation progress. The results show the impact of probiotics on reducing blood lymphocytes while the iron was to increase this amount. Treatments had no significant effect on blood eosinophil (P> 0.05). However the results indicate that the probiotic and iron lead to elevation of blood monocyte (P <0.05). Eventually results show that probiotic had depletion effect on many hematological indices, but iron had elevation role on these indices, in the case of combination treatments, depletion effect of these indices was treated by probiotic that means the desirable effect of probiotics on the detrimental effect of iron nanoparticles.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Carp
  • Hematology
  • Metallic nanoparticles
  • probiotics
  1. آذری­ تاکامی، ق.؛ حقیقی، ع.و بهمنش، ش.، 1390. بررسی مقاومت ماهی قزل­ آلای رنگین­ کمان تغذیه شده با مقادیر مختلف باکتوسل در مواجهه با بیماری استرپتوکوکوزیس، انتشارات سازمان دامپزشکی کشور.
  2. فرحبخش، ا.؛ نعیمی، ا.؛ موحدی، ع.؛ احرار، ا.؛ مظفری، م.و صحتی، ن.، 1385. مقدمه ­ای بر نانو تکنولوژی. 503 صفحه.
  3. ناصری، س.؛ نظامی، ش.؛خارا، ح.؛ فروزانفر، ع.و شکوری، ه.، 1387. تاثیر سطوح مختلف پروبیوتیک و آهن بر برخی فاکتورهای خونی آلوین قزل ­آلای رنگین­ کمان  (Oncorhynchus mykiss ). مجله علوم زیستی واحد لاهیجان. شماره 2، صفحات 73 تا 81.
  4. هدایتی،ع.؛قربانی،ر.؛باقری، ط.؛ احمدوند، ش.و جهانبخشی، ع.، 1392. بررسی اثرات سمیت کشنده نانواکسیدروی (ZnO NPs)، نانواکسیدمس ،( CuONPs )و نانو دی اکسیدتیتانیوم (TiO2 NPs )و بررسی اثرات سمیت تحت کشنده آن­ ها بر فاکتورهای خون و بافت آبشش ماهی قرمز،کپور معمولی و کلمه. طرح پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 29 صفحه.
  5. هدایتی، ع.؛ جهانبخشی، ع. و قادری ­رمازی، ف.، 1392. سم شناسی آبزیان. جلد اول، چاپ اول. صفحات 70 تا 76.
  6. Adams, S.M., 2002. Biological indicators of aquatic ecosystem stress. American Fisheries Society and Ramya, V.I.2011. Nanotechnology: A Novel Tool for Aquaculture. Aquaculture Journal. Vol. 16, pp: 1-5.
  7. Behara, T.; Swain, P.; Rangachrulu, P.V. and Samanta, M., 2013. Nano-Fe as feed additive improves the hematological and immunological parameters of fish, Labeo rohita H. J. Applied Nanoscience. Vol. 13, pp: 251-258.
  8. Billard, R.; Cosson, J.; Perchec, G. and Linhart, O., 1995. Biology of sperm and artificial reproduction in carp. Aquaculture. Vol. 129, No. 1, pp: 95-112.   
  9. Cheraghi, A.; Bohrani, N. and Malekfar, R., 2004. Technology office of the presidential committee on nanotechnology policy. Applications of Nanotechnology in the Diagnosis and Treatment of Diseases. Vol. 5, pp: 85-94.
  10. Di Giulio, R.T. and Hinton, D.E., 2008. The Toxicology of Fishes. Taylor Francis. 319-884.dietary inulin and oligo saccharides as prebiotics for weaning Turbot (Psetta maxima). Aquaculture International. Vol. 14, pp: 219-229.
  11. Evans, G.O., 2008. Animal hematotoxicology: a practical guide for toxicologists and biomedical researchers. CRC Press.
  12. Ferguson, R.M.W.; Merrifield, D.L.; Harper, G.M.; Rawling, M.D.; Mustafa, S.; Picchietti, S.; Blacazar, J.L., S. J.L. and Davies, S.J., 2010. The effect of Pediococcus acidilactici on the gut microbiota and immune status of ongrowing red tilapia (Oreochromis niloticus). Jour. App. Microbio. Vol. 109, No. 3, pp: 851-862.
  13. Fiess, J.C.; Kunkel-Patterson, A.; Mathias, L.; Riley, L.G.; Yancey, P.H.; Hirano, T. and Grau, E.G., 2007. Effects of environmental salinity and temperature on osmoregulatory ability, organic osmolytes, and plasma hormone profiles in the Mozambiquetilapia (Oreochromis mossambicus). Comparative Biochemistry and Physiology. Vol. 146, No. A, pp: 252-264.
  14. Firdaus, S.; Jafri, A.K. and Rahman, N., 1994. Effects of iron-deficient diet on the growth and haematological characteristics of the catfish Heteropueustes fossilis Bloch. Journal of Aquaculture in the Tropics. Vol. 9, pp: 179-185.
  15. Fuller, R., 1989. A review: probiotics in man and animals. J Appl Bacteriol. Vol. 66, pp: 365-378.
  16. Gibson, G.R. and Roberfroid, M.B., 1995. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Introducing the concept of prebiotics. Journal of Nutrition. Vol. 125, pp: 1401-1412.
  17. Gisbert, E.; Rodriguez, A.; Cardona, L.; Huertas, M.; Gallardo, M.A.; Sarasquete, C.; Sala-Rabanal, M.; Ibarz, A.; Sanchez, J. and Castello-Orvay, F., 2004. Recovery of Siberian sturgeon yearlings after an acute exposure to environmental nitrite: changes in the plasmatic ionic balance, Na+/K+ATPase activity, and gill histology. Aquaculture. Vol. 239, pp: 141-154.
  18. Kolida, S.; Tuohy, K. and Gibson, G.R., 2002. Prebiotic effects of inulin and oligofructose. British Journal of Nutrition. Vol. 87, No. 2, pp: S193-S197.
  19. Lee, K.M.; Kaneko, T.; Katoh, F. and Aida, K., 2006. Prolactin gene expression and gill chloride cell activity in fugu Takifugu rubripes exposed to a hypoosmotic environment. General and Comparative Endocrinology. Vol. 149, pp: 285-293.
  20. Lim, C. and Klesius, P.H., 1997. Responses of channel catfish (Ictalurus punctatus) fed iron-deficient and replete diets to Edwardsiella ictaluri challenge. Aquaculture. Vol: 157, No: 1-2. pp: 83-93.
  21. Lim, C.; Klesius, P.H.; Li, M.H. and Robinson, E.H., 2000. Interaction between dietary levels of iron and vitamin C on growth, hematology, immune response and resistance of channel catfish (Ictalurus punctatus) to Edwardsiella ictaluri challenge. Aquaculture. Vol. 185, pp: 313-327.
  22. Mohan, B.R.; Kadirvel, S.K.; Natarajan, R. and Bhaskaran, M., 1996. Effect of probiotic supplementation on growth nitrogen utilization and serum cholestrol in broilers. British Poultry Science. Vol. 37, pp: 395-401.
  23. Raida, M.K.; Larsen, J.L.; Nielsen, M.E. and Buchmann, K., 2003. Enhanced resistance of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum), against Yersinia ruckeri challenge following oral administration of Bacillus subtilis and B. licheniformis (BioPlus2B). Journal of Fish Diseases. Vol. 26, pp: 495-498.
  24. Ringo, E.; Olsen, R.E.; Dalmo, R.A.; Amlund, H.; Hemre, G. and Bakke, A. M., 2010. Prebiotics in aquaculture: a review. Aquaculture Nutrition. Vol. 16, pp: 117-136.
  25. Savari, A.; Hedayati, A. and Safahieh, A., 2011. Characterization of blood cells and hematological parameters of yellowfin sea bream (Acanthopagrus latus) in some creeks of Persian Gulf. World J of Zool. Vol. 6, pp: 26-32.
  26. Stoskopf, M.A., 1993. Fish medicine. Sounders Company, U.S.A. 882 p.