اثرات آنزیم فیتاز و سطوح مختلف فرمالدهید در جیره بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی

نوع مقاله : تغذیه

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر، قائم شهر، ایران

چکیده

این تحقیقبه منظور بررسی اثر افزودن سطوح مختلف فرمالدهید به خوراک جوجه های گوشتی با و بدون آنزیم فیتاز بر عملکرد رشد،  لاشه و فراسنجه های ایمنی انجام شد. آزمایش با آرایش فاکتوریل 3×2 شامل سه مقدار فرمالدهید 37% به عنوان منبع فرمالدهید (0، 2 و 6 میلی لیتر در هر کیلوگرم) و دو سطح با و بدون استفاده از آنزیم فیتاز در جیره ها انجام شد. از تعداد 360 قطعه جوجه یک روزه خروس راس 308 در 6 تیمار با 4 تکرار استفاده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که اثرات متقابل و هم چنین اثر فیتاز بر میانگین مصرف خوراک در دوره آغازین معنی دار بود (0/05>p). نتایج عملکرد رشد نشان داد که اثرات متقابل تیمارها تاثیر معنی داری بر افزایش وزن جوجه های گوشتی در دوره های رشد، پایانی و کل دوره داشت(0/05>p). هم چنین افزایش وزن جوجه ها تحت تاثیر استفاده از فیتاز در جیره قرار گرفت (0/05>p). در همین راستا نتایج نشان داد که افزودن فرمالدهید به جیره ها سبب تغییرات معنی داری در صفت افزایش وزن در دوره رشد شد (0/05>p). نتایج ارزیابی درصد اندام های داخلی نشان دهنده تاثیر معنی دار اثرات متقابل تیمارها و افزودن فیتاز بر درصد چربی محوطه احشایی بود (0/05>p). نتایج این آزمایش نشان دهنده تاثیر معنی دار اثرات متقابل و استفاده از فیتاز بر آنزیم کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) بود (0/05>p). نتیجه گیری کلی این آزمایش نشان دهنده بهبود افزایش وزن در نتیجه استفاده از فیتاز و عدم تاثیر منفی استفاده از فرمالدهید بر عملکرد رشد جوجه های گوشتی بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of phytase supplementation and different levels of formaldehyde in diet on growth performance, carcass traits, immune system and blood parameters of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Vahid Rezaeipour
  • Ali Zarrineh
  • Safieh Vatandour
Department of Animal Science, Qaemshahr Branch, Islamic Azad University, Qaemshahr, Iran
چکیده [English]

This research was conducted to investigate the effect of different inclusion rates of formaldehyde in diet with or without supplementation with phytase on growth performance, carcass and immune system of broiler chickens. The experiment was done in a 2×3 factorial arrangement including three levels of formaldehyde (0, 2 and 6 ml/kg of diet) and two levels (with or without) of phytase supplementation. A total of 360 day-old broiler chickens (Ross 308) were used in six treatments and there were four replicates for each treatment. The results indicated that the interaction effect and the main effect of phytase supplementation on feed intake were significant in the starter phase (p<0.05). The results of growth performance showed that the interaction effect was on the weight gain in grower, finisher and total periods (p<0.05). Besides, the body weight gain of the broiler chickens was influenced by the main effect of phytase supplementation (p<0.05). The results showed that addition of formaldehyde into the diets altered the weight gain of broiler chickens in the grower phase (p<0.05). The results of the evaluation of internal organs indicated that interaction effect and the main effect of phytase had a significant effect on the weight of abdominal fat (p<0.05). The concentration of Aspartate aminotransferase (AST) as a liver enzyme was affected by interaction effect and the main effect of phytase supplementation (p<0.05). It is concluded that phytase supplementation improved the body weight gain of broilers. However, addition of formaldehyde had no negative effect on growth performance of broiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Formaldehyde
  • Phytase
  • Broiler chicken
  • growth
  • Immunity
  1. Anwar, M.I.; Khan, M.Z.; Muhammad, G.; Bachaya, A. and Babar, A.M., 2001. Effects of dietary formalin on the health and testicular pathology of male Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Veterinary and Human Toxicology. Vol. 43, pp: 330-333.
  2. Babar, A.M.; Khan, M.Z.; Shabbir, A.; Khan, A.; Bachaya, H.A. and Anwar, M.I., 2001. Toxico-pathological effects of formalin (37% formaldehyde) feeding in broiler chicks. Pakistan Veterinary Journal. Vol. 21, pp:13-16.
  3. Bedford, M.R. and Partridge, G.G., 2010. Enzymes in farm animal nutrition, 2nd Edition. CAB International. UK. 163 p.
  4. Dos Santos, T.T.; Gomes, G.A.; Walk, C.L.; Freitas, B.V. and Araujo, L.F., 2013. Effect of formaldehyde inclusion on phytase efficiency in broilers. Journal of Applied Poultry Research. Vol. 22, pp: 204-210.
  5. Hassanabadi, A.; Nasiri Moghadam, H.; Kermanshahi, H. and Daneh Mesgaran, M., 2009. The effect of microbial phytase on apparent digestibility of crude protein, amino acids, minerals and performance of female broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research. Vol. 2, pp: 9-18.
  6. Javed, M.T.; Sarvar, M.A.; Kausar, A. and Ahmad, I., 2002. Effects of feeding different levels of formalin
    (37% formaldehyde) and urea on broiler health and performance. Veterinary Archives. Vol.72, pp: 285-302.
  7. Karimi torshizi, M.A.; Rahimi, S. and Mirsalimi, S.M., 2002. Effects of late microbial phytase supplementation on broiler chickens. Journal of Veterinary and Medicine. Vol. 3, pp: 75-79.
  8. Khan, A.; Hussain, M. and Khan, M.Z., 2006. Effects of formalin feeding or administering into the crops of white leghorn cockerels on hematological and biochemical parameters.  Poultry Science. Vol. 85, pp: 1513-1519.
  9. Khan, A.; Bachaya, H.A.; Khan, M.Z. and Mahmood, F.,2005. Pathological effects of formalin (37% formaldehyde) feeding in female Japanese quails (Coturnix coturnix japonica.) Human Experimental Toxicology. Vol. 24, pp: 415-422.
  10. Mousavi, A.; Rezaei, M.; Niknafs, F. and Shohreh, B., 2010. Effects of microbial phytase on performance, carcass characteristics and phosphorous and calcium contents of tibia in broiler chicks. Research Animal Production. Vol. 1, pp: 16-28.
  11. Qadyanloo, B.; Rahimi, S. and Karimi Torshizi, M.A., 2009. Effect of organic acids and formaldehyde on morphology of broiler intestine and salmonella reduction in feed.  Journal of Veterinary Research. Vol. 63, pp: 215-220.
  12. Ravindran, V.; Selle, P.H.; Ravindran, G.; Morel, P.C.H.; Kies, A.K. and Bryden, W.L., 2001. Microbial phytase improves performance, metabolizable energy and ileal amino acid digestibility of broilers fed a lysine-deficient diet. Poultry Science. Vol. 80, pp: 338-344.
  13. Rezaeipour, V.; Barsalani, A. and Abddullahpour, R., 2016. Effects of phytase supplementation on growth performance, jejunum morphology, liver health, and serum metabolites of Japanese quails fed sesame (Sesamum indicum) meal-based diets containing graded levels of protein. Tropical Animal Health and Production. Vol. 48,
    pp: 1141-1146.
  14. Selle, P.H.; Ravindran, V.; Caldwell, R.A. and Bryden, W.L., 2000. Phytate and phytase: consequences for protein utilization. Nutrition Research Review. Vol. 13, pp: 255-278.
  15. Sheehan, N., 2010. Analysis of enzymes, principles and problems: Developments in enzyme analysis 2nd ed. CABI, Wallingford, UK. pp: 260-272.
  16. Sriperm, N.; Shirley, R.B.; Gately, S.; Freeman, M.E. and Davis, A.J., 1993. The influence of formaldehyde on carbohydrase and phytase efficacy in 21-day-old broilers. Poultry Science (Supplement). Vol. 1, pp: 86-87.
  17. Viveros, A.; Centeno, C.; Brenes, A.; Canales, R. and Lozano, A., 2000. Phytase and acid phosphatase activities in plant feedstuffs. Journal of Agriculture and Food Chemistry. Vol. 48, pp: 4009-4013.