@article { author = {Hatefi, Shima and Sudagar, Mohammad and Hajibeglou, Abasali and Harsij, Mohammad}, title = {Effects of triploidy induction using heat shock on the hatching, survival and triploid rate of ornamental koi (Cyprinus carpio koi) larvae}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {11}, number = {4}, pages = {249-256}, year = {2019}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {}, abstract = {This study was carried out in order to assess the effect of thermal shock on induction of triploidy in Koi carp (Cyprinus carpio koi). Three shock temperatures (38, 40 and 42 °C), five time of initiation of shock (1, 2, 4, 6 and 8 min after fertilization) and three shock durations (1, 2 and 3 min) were tested. A sample of eggs was collected as a control group. There were 46 experimental groups, including 45 treatments and 1 control.The results showed that the highest hatching rate (59.49 %) was obtained in treatments 19 (4 min after fertilization for 1 min at 38 °C), 10 (2 min after fertilization for 1 min at 38 °C) and 28 (6 min after fertilization for 1 min at 38 °C), while there were no significant differences between these treatments and the control (p > 0.05). Also, there was a significant decrease of larvaesurvival rate with increased shock temperature and shock duration (P < 0.05). The best triploidy rate (65.95 %) and triploid yield (63.75 %) were obtained in treatment of 40 ºC for 2 min at 6 min after fertilization (treatment 32). Ratio of erythrocytes and nuclei volume in triploids to diploids was 2.74 and 1.92, respectively. According to the results, it seems that the use of heat shock of 40 ºC, 6 min after fertilization for 2 min can be most effective treatment for induction of triploidy in Koi carp.}, keywords = {koi carp,Triploidy,Thermal shock}, title_fa = {اثر القای تریپلوئیدی با استفاده از شوک گرمایی بر میزان تفریخ، بقاء و تریپلوئیدی در لارو ماهی کوی (Cyprinus carpio)}, abstract_fa = {هدف از این آزمایش بررسی اثر شوک گرمایی روی القای تریپلوئیدی در ماهی کوی (Cyprinus carpio) بود. 3 دمای شوک (38، 40 و 42 درجه­ سانتی ­گراد)، 5 مدت زمان آغاز شوک (1، 2، 4، 6 و 8 دقیقه پس از لقاح) و 3 مدت زمان شوک (1، 2 و 3 دقیقه) مورد آزمایش قرار گرفتند. گروهی از تخم­ ها به ­عنوان گروه شاهد درنظر گرفته شد. تعداد تیمارها به ­همراه گروه شاهد 46 تیمار بود. نتایج آزمایش نشان داد بیش ­ترین میزان تفریخ (59/49 درصد) در تیمارهای 19 (دمای 38 درجه­ سانتی ­گراد، 4 دقیقه پس از لقاح، مدت زمان 1 دقیقه)، 10 (دمای 38 درجه سانتی­ گراد، 2 دقیقه پس از لقاح، مدت زمان 1 دقیقه) و 28 (دمای 38 درجه­ سانتی­ گراد، 6 دقیقه پس از لقاح، مدت زمان 1 دقیقه) به دست آمد، در حالی ­که بین این تیمارها و گروه شاهد اختلاف معنی ­داری وجود نداشت (0/05P). بیش ­ترین میزان تریپلوئیدی (65/95 درصد) و بازده تریپلوئیدی (63/75 درصد) در دمای 40 درجه­ سانتی ­گراد، 6 دقیقه پس از لقاح و مدت زمان 2 دقیقه (تیمار 32) مشاهده شد. نسبت حجم گلبول قرمز و هسته­ آن در ماهیان تریپلوئید به ­ترتیب 2/74 و 1/92 برابر ماهیان دیپلوئید بود. با توجه به نتایج به ­نظر می ­رسد استفاده از شوک گرمایی با دمای 40 درجه­ سانتی ­گراد، 6 دقیقه پس از لقاح و مدت زمان 2 دقیقه می­ تواند بیش ­ترین تاثیر را در القای تریپلوئیدی در ماهی کوی داشته باشد.}, keywords_fa = {ماهی کوی,تریپلوئیدی,شوک گرمایی}, url = {http://www.aejournal.ir/article_103818.html}, eprint = {http://www.aejournal.ir/article_103818_bc34315f2f654103a164188001b81874.pdf} }