@article { author = {Sahli, Monire and Paknezhad, Hamed and Hoseinifar, Seyed Hossein and Sudagar, Mohammad and Mazandarani, Mohammad and Sanchooli, Habib}, title = {The effects of different levels of low molecular weight sodium alginate on growth performance and mucus immune parameters in common carp (Cyprinus carpio)}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {12}, number = {2}, pages = {195-202}, year = {2020}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {10.22034/aej.2020.106861}, abstract = {The aim of this study was to investigate the effects of different levels of low molecular weight sodiumalginate in carp diets on growth performance and mucosal immunity indexes in Cyprinus carpio. For thispurpose, 240 carps with an average weight of 19.12 g of 0.40 were prepared and stored in 12 tanks of 200litres (4 treatments and each treatment in 3 replicates). At the end of the experiment, growth indices, total mucus protein, total mucus immunoglobulin and mucus lysozyme were measured. The results showed thatthere was no significant difference in growth indices, total mucus immunoglobulin and mucosal lysozymebetween treatments fed with low molecular weight sodium alginate and control group (P >0.05). However, a significant increase in total mucus protein was observed in all treatments containing sodium alginate compared to the control group (P <0.05), and the highest total protein content of mucus was observed in 1% sodium alginate treatment (P <0.05), In general, the results of this study indicate that a diet containing low molecular weight sodium alginate with a significant increase in the total protein content of mucus stimulates and increases immunity in common carp.}, keywords = {Sodium Alginate,Low molecular weight,growth performance,Mucus immune parameters,Common carp}, title_fa = {اثرات سطوح مختلف سدیم آلژینات با وزن مولکولی پایین بر عملکرد رشد و شاخص های ایمنی موکوس در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)}, abstract_fa = {هدف از این مطالعه بررسی اثرات به ­کارگیری سطوح مختلف سدیم آلژینات با وزن مولکولی پایین در جیره غذایی ماهی کپور بر عملکرد رشد و شاخص های ایمنی موکوس در بچه­ ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود. بدین منظور تعداد 240 قطعه بچه ­ماهی کپور با میانگین وزنی حدود 0/40±19/12 گرم تهیه و در 12 مخزن 200 لیتری (4 تیمار و هر تیمار در 3 تکرار) ذخیره­ سازی شدند. در انتهای دوره آزمایش شاخص ­های رشد، پروتئین کل موکوس، ایمونوگلوبولین کل موکوس و لیزوزیم موکوس اندازه­ گیری شدند. نتایج نشان داد که در شاخص ­های رشد، ایمونوگلوبولین کل موکوس و لیزوزیم موکوس بین تیمارهای تغذیه شده با سدیم آلژینات با وزن مولکولی پایین و گروه شاهد تفاوت معنی­ داری وجود ندارد (0/05P) و بیش­ ترین میزان پروتئین کل موکوس در تیمار 1% سدیم آلژینات مشاهده شد (0/05>P). به­ طورکلی نتایج این تحیقیق حاکی از آن است که جیره حاوی سدیم آلژینات با وزن مولکولی پایین با افزایش معنی ­دار میزان پروتئین کل موکوس باعث تحریک و افزایش ایمنی در ماهی کپورمعمولی می­ شود.}, keywords_fa = {آلژینات سدیم,وزن مولکولی پایین,عملکرد رشد,شاخص های ایمنی موکوس,ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)}, url = {http://www.aejournal.ir/article_106861.html}, eprint = {http://www.aejournal.ir/article_106861_1f1d6b095c8d9886a96f1768fec8da1b.pdf} }