@article { author = {Seyed Mortezaei, Seyed Reza and Houshmand, Hossein and Ahangarzadeh, Mina and Mohammadidust, Mehrdad and Afsharnasab, Mohammad}, title = {Histopathology of shrimp fed with algae Gracillaria corticata compared to shrimp fed with commercial in the face of white spot syndrome virus}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {12}, number = {4}, pages = {487-494}, year = {2020}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {10.22034/aej.2020.129579}, abstract = {White spot disease (WSD) is one of the shrimp lethal viral diseases that causes heavy losses on all shrimp of Penaeid family. In this study comparison of histopathological effects of Red algae Gracillaria corticata dietary in shrimp challenged to white spot syndrome virus was investigated. For this aim 1200 SPF white leg shrimp (L. vannamei) sub adult with average weight of 10±1.02 g was collected and divided to four groups. The first group (T1) fed G. corticata powder was mixed with shrimp feed (2 g/Kg), second group (T2) fed G. corticata (2 g/ Kg) and after 14 days injected with WSSV and all groups maintained for 25 days, third group (T3) fed with commercial pellet and fourth group fed with commercial pellet and then injected with WSSV and all group maintained for 25 days. For histopathology survey, the samples of gills, hepatopancreas, lymphoid tissue, stomach and gut were fixed in davidson solution. Tissues were embedded in paraffin wax, sectioned at 5µm and stained with hematoxylin-floxin eosin. The histopathology results indicated that samples fed with algae and positive control in the face of white spot syndrome virus were inclusion body cells observed in gills, stomach, gut and hepatopancreas.  Survival rate in T2 group was higher and significantly different (p < 0.05) from T4.}, keywords = {G. corticata,Histhoptology,White Spot Syndrome Virus}, title_fa = {مقایسه آسیب شناسی میگوهای تغذیه شده با جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا با میگوهای تغذیه شده با غذای تجاری قبل و بعد از مواجه با ویروس لکه سفید در میگوهای سفید غربی (Litopenaeus vannamei)}, abstract_fa = {در این تحقیق آسیب شناسی میگوهای تغذیه شده با جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا  Gracilaria corticata در مقایسه با میگوهای تغذیه شده با غذای تجاری در مواجهه با ویروس لکه سفید در میگوی وانامی مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور تعداد 1200 میگو عاری از عوامل بیماری­زا با وزن 1/02±10 گرم جمع ­آوری و به چهار گروه تقسیم گردید. گروه اول (T1) فقط با جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا با 2 گرم بر کیلوگرم غذا تغذیه شدند، گروه دوم با جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا با 2 گرم بر کیلوگرم غذا (T2) به­ مدت 14 روز تغذیه و سپس با ویروس لکه سفید مواجه شدند، گروه سوم یا گروه شاهد منفی فقط با غذای تجاری تغذیه شدند (T3) و گروه چهارم یا گروه شاهد مثبت که با غذای تجاری تغذیه و بعد از 14 روز با ویروس لکه سفید مواجه شدند (T4). نمونه ­ها در محلول دیویدسون تثبیت گردید و پس از انجام مراحل استاندارد بافت­  شناسی و رنگ ­آمیزی به­ روش هماتوکسیلین – فلوکسین ائوزین در زیر میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آسیب ­شناسی نشان داد در نمونه ­های تغذیه شده با جلبک و مواجه شده با ویروس لکه سفید و شاهد مثبت گنجیدگی­ های درون یاخته ای در یاخته­ های هپاتوپانکراس، بافت اپی­  تلیوم روده، معده و آبشش مشاهده گردید. نتایج میزان بقاء نسبی نشان داد در تیمار تغذیه شده با جلبک در مواجه با ویروس نسبت به تیمار شاهد مثبت افزایش معنی ­داری نشان داد (0/05>p ).}, keywords_fa = {جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا,آسیب شناسی,ویروس لکه سفید,میگو پاسفید غربی}, url = {http://www.aejournal.ir/article_129579.html}, eprint = {http://www.aejournal.ir/article_129579_c8a580de4c135a3ca8e16a4dc25deb41.pdf} }