@article { author = {Gandomkar, Habib Allah and Rastiannasab, Abolhassan and Nazari, Sajad and Kazemi, Esmaeil and Mahdavi Jahanabad, Javad}, title = {Efficiency and optimization of heat shock in production of rainbow trout tetraploid}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {12}, number = {4}, pages = {335-342}, year = {2020}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {10.22034/aej.2020.129910}, abstract = { Interploid triploid rainbow trout were produced by mating of female tetraploid and male diploid fish and this method is suitable and economical for sterilization of fish. In order to produce tetraploid fish by heat shock, the most appropriate temperature and shock time were investigated. 6 treatments with three replications including control group (fertilized eggs without heat shock) and fertilized eggs greater than 5 mm in diameter and also those less than 5 mm in diameter with shocks of 1, 5 and 10 minutes after Fertilization was investigated at temperatures 28, 30 and 32 °C, respectively. Determination of tetraploidy was done by comparing the DNA content of red blood cell nuclei in different treatments using flow cytometry. The highest tetraploid levels were observed in temperature of 28 ° C in eggs above 5 mm in diameter and below 5 mm (p>0.05) 19.8% and 11.9%, respectively. Based on the results, temperatures of 28, 30 and 32 ° C were induced tetraploidy in the eggs below 5 mm dimeter, and in those above 5 mm, only 28 and 32 °C induced tetraploidy. The favorite temperature for Induction of tetraploidy in trout is 28 ° C and the appropriate time to initiate shock is 65 hour-degree after fertilization for 7 minutes shocking.}, keywords = {Tetraploid,Triploid-interploid,Heat shock,Flow cytometry DNA,rainbow trout}, title_fa = {کارایی و بهینه سازی استفاده از شوک گرمایی در تولید جمعیت ماهی تترا پلویید ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)}, abstract_fa = {ایجاد جمعیت ماهی تریپلوئید-اینترپلوئید قزل ­آلای رنگین ­کمان از طریق آمیزش ماهیان تتراپلوئید ماده و دیپلوئید نر روشی مناسب و اقتصادی برای عقیم ­سازی ماهیان می ­باشد. برای ایجاد ماهیان تتراپلویید از طریق شوک گرمایی، مناسب ­ترین دما و هم ­چنین زمان شوک­ دهی مورد بررسی قرار گرفت. 6 تیمار با سه تکرار شامل گروه شاهد (تخمک ­های بدون شوک گرمایی) و تخمک با قطر بیش ­تر از 5 میلی­ متر و نیز تخمک ­های با قطر کم ­تر از 5 میلی ­متر با مدت زمان شوک ­دهی­ های 1، 5 و 10 دقیقه بعد از زمان لقاح به ­ترتیب در دماهای 28، 30 و 32 درجه سانتی‌ گراد بررسی شدند. بررسی میزان تتراپلوئیدی از طریق مقایسه مقدار DNA هسته سلول­ های گلبول­ های قرمز خون ماهیان در تیمارهای مختلف با استفاده از روش فلوسایتومتری انجام گردید. در گروه های تخمکی با قطر بالای 5 میلی ­متر و زیر 5 میلی ­متر بالاترین میزان تتراپلوئیدی در دمای 28 درجه سانتی­  گراد به ­ترتیب 19/8 و 11/9 درصد ثبت شده و فاقد تفاوت معنی­ داری بودند (0/05>p ). براساس نتایج، دماهای 28، 30 و 32 درجه سانتی ­گراد، در گروه‌ های تخمکی زیر 5 میلی ­متر منجر به القاء تتراپلوئیدی شده و در تخمک ­های بالای 5 میلی ­متر تنها دماهای 28 و 32 درجه سانتی ­گراد القاء تتراپلوئیدی را در پی دارد. جهت القاءی تتراپلوئیدی در ماهی قزل ­آلای ­رنگین ­کمان دمای 28 درجه سانتی ­گراد و زمان مناسب آغاز شوک­ دهی 65 درجه - ساعت پس از لقاح به ­مدت 7 دقیقه است.}, keywords_fa = {تتراپلوئید,تریپلوئید اینترپلوئید,شوک گرمایی,فلوسیتومتری DNA,قزل آلای رنگین کمان}, url = {http://www.aejournal.ir/article_129910.html}, eprint = {http://www.aejournal.ir/article_129910_2d1e86348bf232da839d8e9c776acbca.pdf} }