@article { author = {Kowsar, Zohreh and Kargar, Shahryar and Taasoli, Golnaz and Fatahnia, Farshid and Kanani, Meysam and Boostani, Alidad}, title = {Effect of microbial additive on some in vitro fermentation parameters of rainfed planted barley silage}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {13}, number = {3}, pages = {27-32}, year = {2021}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {10.22034/AEJ.2020.246385.2339}, abstract = {This experiment was aimed to study the effect of bacterial inoculant on some in vitro fermentation parameters and quality characteristics of barley silage. Prosage bacterial inoculant (a mixture of Lactobacillus buchneri, Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium and Propionibacterium acidophilus) was added at three (0, 5, and 10 mg/kg of silage dry matter) levels to barley silages. Silage quality traits including dry matter (DM), pH and buffering capacity were measured and fleig point was calculated. In vitro gas production potential, gas production rate and lag time were measured. Furthermore, total protozoa population and N-ammonia concentration of experimental silages were measured and metabolizable energy, short chain fatty acids and organic matter digestibility were estimated. Results showed that buffering capacity, fleig point and pH of experimental silages were not affected by bacterial inoculant (P>0.05), however, barley silage containing 5 mg bacterial inoculant had greater dry matter content (30.24 vs 28.07 and 28.67 %, P<0.05) compared with the control and silage containing 10 mg of bacterial inoculant. Furthermore, bacterial additive had no effect on gas production parameters and total protozoa population, N-ammonia concentration, estimated metabolizable energy, short chain fatty acids and in vitro organic matter digestibility (P>0.05). Based on the current experiment, use of bacterial additive for the preparation of barley silage is not recommended due to its costs.}, keywords = {Bacterial additive,Barley Silage,In vitro fermentation}, title_fa = {اثر افزودنی میکروبی بر برخی فراسنجههای تخمیر برونتنی سیلاژ جو دیم}, abstract_fa = {این پژوهش با هدف مطالعه اثر سطوح افزودنی باکتریایی بر برخی فراسنجههای تخمیر برونتنی و ویژگیهای کیفی سیلاژ جو انجام شد. افزودنی باکتریایی پروسیج (مخلوطی از باکتریهای لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس بوچنری، انتروکوکوس فائوسیوم و پروپیونوباکتریوم اسیدوفیلوس) در سه سطح 0، 5 و 10 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم ماده خشک سیلاژ جو استفاده شد. ماده خشک، ظرفیت بافری، شاخص فلیگ و pH سیلاژهای آزمایشی اندازهگیری شد. فراسنجههای تولید گاز شامل پتانسیل تولید گاز، نرخ تولید گاز و فاز تأخیر اندازهگیری شد. همچنین، غلظت نیتروژن آمونیاکی و جمعیت کل پروتوزوآ در شرایط برونتنی اندازهگیری و انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و گوارشپذیری ماده آلی سیلاژهای آزمایشی نیز برآورد شد. هیچ کدام از شاخصهای کیفی سیلاژ شامل ظرفیت بافری، شاخص فلیگ و pH سیلاژهای آزمایشی تحت تأثیر افزودنی باکتریایی قرار نگرفت (0/05
P). همچنین، افزودنی باکتریایی تأثیری بر فراسنجههای تولید گاز، جمعیت کل پروتوزوآ، غلظت نیتروژن آمونیاکی و برآورد انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و گوارشپذیری ماده آلی نداشت (0/05