@article { author = {Karami, Sara and Shamsaie Mehrgan, Mehdi and Keshavarz, Mojtaba}, title = {Determination of growth performance and some intestinal traits of the freshwater Angelfish (Pterophyllum scalare) fed with different levels of the herbal supplement “Digestrum P.E.P.”}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {13}, number = {3}, pages = {253-260}, year = {2021}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {10.22034/AEJ.2020.254783.2392}, abstract = {This survey was done in order to use of different levels of the herbal supplement Digestrum P. A. P. in freshwater Angel fish (Pterophyllum scalare) fry and its effect on some growth performance; microbial Flore and morphology of the intestine. 120 fries (1.2±0.4gr) were gathered in a Complete Randomize Design plan with 4 treatments fed on different levels of Digestrum (0, 1, 1.5 and 2 gr/kg in dried food) each with 3 replicates for 60 days. The results showed that Digestrum had positive effects on final body weight, SGR and FCR so that in the treatment fed on 2 gr/kg. The most final weight (6.8g±0.34), the best SGR (4.0±0.12) and the least FCR (1.1±0.22) were observed in the same treatment (p<0.05). The most number of Lactobacilli colonies, the best length of the intestinal villies (600.14±15.44), villi across (105.14±2.18), and cript depth (55.2±2.10) were reported from this treatment too (p<0.05). Based on the results, it could be concluded that the herbal supplement Digestrum P. A. P. can improve growth performance and intestinal bacterial flore in 2gr/kg level of dried diet.}, keywords = {Angelfish,phytogenic,Herbal supplement,Lactobacil,Digestrum P. A. P}, title_fa = {تعیین عملکرد رشد و برخی صفات دستگاه گوارش فرشته ماهی آب شیرین (Pterophyllum scalare) تغذیه شده با سطوح مختلف افزودنی گیاهی دایجستروم پی.ای.پی.}, abstract_fa = {این تحقیق به منظور بررسی استفاده از سطوح مختلف مکمل گیاهی دایجسترم پی.ای. پی. در جیره غذایی نوزاد فرشته ماهی آب شیرین (Pterophyllum scalare) و اثر آن بر برخی خصوصیات رشد، فلور میکروبی و مورفولوژی روده ماهی مذکور انجام شد. به این منظور 120 عدد بچه ماهی با میانگین وزنی 0/4±1/2 گرم، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار غذایی حاوی مقادیر صفر، 1، 5/1 و 2 گرم مکمل در کیلوگرم خوراک در سه ۳ تکرار و طی یک دوره 60 روزه تغذیه شدند. نتایج نشان دادکه مکمل غذایی دایجستروم اثر معنی داری در تیمار تغذیه شده با سطح 2 گرم نسبت به گروه شاهد داشته به گونه‌ای که بیش ترین وزن نهایی بدن (0/34±6/8 گرم)، حداکثر نرخ رشد ویژه (0/12±4/0) و کم ترین ضریب تبدیل غذایی (0/22±1/1) در این تیمار ثبت شد (0/05>p). بیش ترین تعداد لاکتوباسیل ­های روده و بیش ترین ابعاد پرز روده (طول 15/44±600/14، عرض 2/10±105/18و عمق کریپت 2/10±55/2 میکرون) نیز از همین تیمار گزارش شد (0/05>p). بر اساس نتایج مذکور می‌توان اظهار نمود که افزودنی گیاهی دایجستروم پی. ایی. پی در سطح 2 گرم در کیلوگرم جیره، می‌تواند در افزایش عملکرد رشد و بهبود فلور میکروبی دستگاه گوارش فرشته ماهی آب شیرین مؤثر باشد.}, keywords_fa = {فرشته ماهی,مکمل‌ گیاهی,لاکتوباسیل,روده,دایجستروم پی. ایی. پی}, url = {http://www.aejournal.ir/article_144129.html}, eprint = {http://www.aejournal.ir/article_144129_d5a3cc13724624a81b26f61d297a210f.pdf} }