@article { author = {Bigdeli, Mohammadreza and Shahriari, Ali and Payghan, Rahim and Mohammadian, Takavar}, title = {Investigation of interactive effect of salinity and ammonia poisoning on some hematology factors and enzymes in oxidative stress reactions of tilapia (Oreochromis niloticus) and common carp (Cyprinus carpio) liver}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {14}, number = {4}, pages = {211-220}, year = {2023}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {10.22034/AEJ.2022.326591.2744}, abstract = {The present study was designed to investigate the interaction effect of acute and subacute ammonia toxication in different salinity levels (1 and 4 g/l) on oxidative enzymes in in liver of common carp and Nile tilapia. To investigate the interactions, fish were randomly divided into 10 treatment groups (each with three replicates). Temperature, pH and other water quality factors were kept constant during the experiments. At the end of the experiment, catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione (GSH) and MDA were measured. According to the results, LC50- 96 hours of NH3 was 0.86 and 102.45 mg/l in Nile tilapia and common carp respectively. The results showed that the toxicity of ammonia and salinity in the short term induces antioxidant responses in both fish. Although salinity has an effect on reducing the amount of ammonia in water, but salinity and ammonia levels and their interactions during 96 hours of testing Indicates more stress in common carp than in tilapia. }, keywords = {Ammonia poisoning,Salinity,Tilapia,Catalase,Superoxide dismutase,Glutathione}, title_fa = {مقایسه اثر تداخلی شوری و آمونیاک بردفاع آنتی اکسیدانی در کبد تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) و کپور معمولی (Cyprinus carpio)}, abstract_fa = {پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر متقابل مسمومیت حاد و تحت حاد با آمونیاک در سطوح مختلف شوری 1 و 4 گرم در لیتر بر شاخص ­های اکسیداتیو بافت کبد ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio) و تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus)  طراحی شد. برای این­ کار، ماهیان به طور تصادفی در 10 تیمار (هر کدام در سه تکرار) تقسیم شدند.در طول دوره آزماش دما، pH و دیگر فاکتورهای آب ثابت نگه داشته شد. در پایان آزمایش میزان آنزیم کاتالاز (CAT)، سوپر ­اکسید دسیموتاز (SOD) و گلوتاتیون احیاء (GSH) مالون دی ­آلدئید (MDA) کبد ماهیان اندازه گیری شد. طبق نتایج میزان LC50 در 96 ساعت آمونیاک 0/86  و 102/45 میلی گرم در لیتر به ترتیب در ماهی تیلاپیا و کپور معولی بود. نتایج نشان داد که سمیت آمونیاک و شوری به صورت کوتاه مدت باعث القاء پاسخ های آنتی اکسیدانی در گونه های مورد بررسی می ­شود. اگرچه شوری در کاهش میزان آمونیاک آب اثر کاهنده دارد اما سطوح شوری و آمونیاک و اثرات متقابل آن ها در طول 96 ساعت آزمایش حاکی از ایجاد استرس بیش تری در ماهی کپور معمولی نسبت به تیلاپیا دارد.}, keywords_fa = {مسمومیت با آمونیاک,شوری,تیلاپیا,کاتالاز,سوپر اکسید دسیموتاز,گلوتاتیون احیاء}, url = {http://www.aejournal.ir/article_171738.html}, eprint = {http://www.aejournal.ir/article_171738_0988e1a6c28f1659cad2b429b5522127.pdf} }