@article { author = {Bahrampour, Rahil and roomiani, Lale and Ghotbeddin, Negar}, title = {Effect of seeds and peels of tomato (Solanum lycopersicum) on growth performance and body composition of benni fish (Mesopotamichthys sharpeyi)}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {10}, number = {1}, pages = {237-242}, year = {2018}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {}, abstract = {One way to sustainable economic production of fish is the use of good diets with maximum efficiency of growth and aquatic animal health. The main aim of this study was to evaluate growth performance and body composition in benni fish (Mesopotamichthys sharpeyi) fed diet with different levels of seeds and peels of tomato. Four experimental diets were formulated with similar protein content: a control diet and three experimental diets with increasing tomato pulp levels (10%, 20% and 30%). 240 number of benni fish with an initial weight of 8.14 ± 0.05g were randomly distributed in 12 aquarium with 120 lit volume. The experiment lasted for eight week. Due to reduce the stress, biometery of fish was done at the beginning and end of the experiment. Results showed that use of diets containing tomato pulp despite the lack of significant difference with the control group had positive effects on growth performance. In the case of Body composition 20% and 30% tomato pulp treatments show no significant difference in protein with the control group. Therefore, it can be used as an alternative protein sources, especially vegetable proteins used.}, keywords = {Mesopotamichthys sharpeyi,Seeds and peels of tomato (Solanum lycopersicum),growth,Biochemical compounds of body}, title_fa = {اثر سطوح مختلف پودر تفاله گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum) بر شاخص های زیستی رشد و ترکیبات بیوشیمیایی لاشه ماهی بنی (sharpeyi Mesopotamichthys)}, abstract_fa = {یکی از راه­ های اقتصادی در تولید پایدار آبزیان پرورشی، استفاده از جیره ­های غذایی خوب با حداکثر کارایی رشد و سلامت آبزی می­ باشد. هدف اصلی از این تحقیق بررسی سطوح مختلف پودر تفاله گوجه فرنگی بر عملکرد رشد و ترکیب لاشه بدن ماهی بنی (sharpeyi Mesopotamichthys) می باشد. 4 جیره غذایی با ترکیبات پروتئینی مشابه (گروه شاهد 0%، 10%، 20% و 30% تفاله گوجه فرنگی) تهیه شد. تعداد 240 عدد ماهی بنی انگشت قد با وزن 0/05±8/14 میان 12 آکواریوم با حجم 120 لیتر آب تقسیم شدند. آزمایش 8 هفته به ­طول انجامید. به ­علت عدم وارد شدن استرس به ماهیان عملیات زیست­ سنجی تنها در ابتدا و انتهای دوره آزمایش انجام گردید. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که استفاده از جیره ­های غذایی حاوی پودر تفاله گوجه فرنگی اثرات مثبتی بر عملکرد رشد دارد هر چند که تفاوت معنی­ دار را با گروه شاهد نشان نداد. در مورد ترکیبات بیوشیمیایی  بدن تیمارهای 20 و 30 درصد پودر تفاله گوجه فرنگی تفاوت معنی ­دار را در پروتئین با گروه شاهد نشان می دهند و لذا می ­توان از آن به ­عنوان یک ماده جایگزین منابع پروتئینی غذای ماهی به ­ویژه پروتئین­ های گیاهی استفاده نمود.}, keywords_fa = {گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum),ماهی بنی(sharpeyi Mesopotamichthys),رشد,ترکیبات بیوشیمیایی بدن}, url = {http://www.aejournal.ir/article_67256.html}, eprint = {http://www.aejournal.ir/article_67256_bb7ace43ce5ee270c03b28693de254c6.pdf} }