@article { author = {Mousavi Parsa, Doua and Bazargani-Gilani, Behnaz and Pajohi-Alamoti, Mohammadreza}, title = {Effects of barberry extract singly and combined to Zein edible coating containing onion (Allium cepa) essential oil on Microbial Spoilage of chicken breast meat}, journal = {Journal of Animal Environment}, volume = {10}, number = {4}, pages = {187-194}, year = {2018}, publisher = {Shil Amayesh Consulting Engineering Company}, issn = {2717-1388}, eissn = {2717-1396}, doi = {}, abstract = {The new approach of food industries is natural preservatives usage instead of synthetic ones. This study was investigated to introduce a palatable and stable new product resulting from dipping of chicken breast meat in barberry extract  (BE) and Corn Zein coating enriched with Allium cepa essential oil (A) during refrigerated storage. Treatments examined in the present study were the following: C (control samples were dipped in sterile distilled water), BE1.5% (samples were dipped in 1.5% barberry extract), BE3% (samples were dipped in 3% barberry extract), BE1.5%-CZ( samples were dipped in 1.5% barberry extract and Corn Zein), BE3%-CZ  (samples were dipped in 3% barberry extract and Corn Zein), BE1.5%-CZ-A2%(samples were dipped in in 1.5% barberry extract,  Corn Zein and onion essential oil ) and BE3%-CZ-A2%( samples were dipped in 3% barberry extract,  Corn Zein and onion essential oil).  The samples were stored at 4 °C for 15 days and analyzed at 3-day intervals. All of treatments significantly (P < 0.05) decreased mesophilic total plate counts (TPC), Pseudomonas spp., lactic acid bacteria (LAB), Enterobacteriaceae, Psychrotrophic bacteria and yeasts-molds as compared control during refrigerated storage. The enriched Corn Zein coating to onion essential oil significantly (p<0.05) improved above effects. It was concluded that barberry extract with Corn Zein coating containing onion essential oil is able to decrease microbial spoilage in chicken breast meat during refrigerated conditions.}, keywords = {Barberry extract,Corn Zein edible coating,Onion essential oil,Natural preservative,Chicken breast meat}, title_fa = {تاثیر عصارة هیدروالکلی زرشک به تنهایی و در ترکیب با پوشش خوراکی زئین ذرت حاوی اسانس پیاز بر روی فساد میکروبی گوشت سینة مرغ در شرایط یخچال}, abstract_fa = {رویکرد جدید صنایع غذایی استفاده از نگه­دارنده ­های طبیعی به­ جای مصنوعی است. مطالعه ­ای به­ منظور معرفی یک محصول کام پذیر و پایدار که درنتیجة غوطه ­وری گوشت سینة مرغ در عصارة زرشک  و زئین ذرت غنی شده با اسانس پیاز، در شرایط یخچال صورت گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل نمونه­ های غوطه ­وری شده در آب مقطر استریل، نمونه ­های غوطه ­وری ­شده در عصارة زرشک 1/5%، نمونه­ های غوطه ­وری­ شده در عصارة زرشک 3%، نمونه ­های غوطه­ وری­ شده در عصارة زرشک 1/5% و زئین ذرت، نمونه ­های غوطه ­وری­ شده در عصارة زرشک 3% و زئین ذرت،نمونه ­های غوطه ­وری­ شده در عصارة زرشک 1/5% و زئین ذرت غنی­ شده با اسانس پیاز 2% و نمونه­ های غوطه ­وری­ شده در عصارة زرشک 3% و زئین ذرت غنی­ شده با اسانس پیاز 2% بودند. نمونه­ ها در دمای 1±4 درجه ساتنی­ گراد به ­مدت 15 روز نگه ­داری شده و در فواصل 3 روز مورد آزمایش قرار گرفتند، تمامی تیمارها به ­طور معنی ­داری جمعیت باکتری­ های مزوفیل هوازی، گونه­ های سودوموناس، باکتری­ های اسیدلاکتیک، انتروباکتریاسه، باکتری­ های سایکروتروف و کپک-مخمر را در مقایسه با گروه شاهد کاهش دادند. هم­ چنین پوشش­دهی توسط زئین ذرت غنی­ شده با اسانس پیاز به­ طور معنی ­داری این اثرات را بهبود بخشید. براساس یافته­ های به ­دست آمده، نتیجه ­گیری می ­شود که عصارة زرشک می ­تواند در ترکیب با پوشش­ خوراکی زئین ذرت حاوی اسانس پیاز موجب کاهش رشد باکتری ­های عامل فساد گوشت سینة مرغ در شرایط یخچال شود.  }, keywords_fa = {عصارة زرشک,پوشش خوراکی زئین ذرت,اسانس پیاز,نگه دارندة طبیعی,گوشت سینة مرغ}, url = {http://www.aejournal.ir/article_86167.html}, eprint = {http://www.aejournal.ir/article_86167_f53e5ca83fa75d1392973d51bb0c951f.pdf} }