%0 Journal Article %T اثر کاربرد پسماند کارخانجات آبلیموسازی بر عملکرد و پاسخ های ایمنی جوجه های گوشتی %J فصلنامه محیط زیست جانوری %I شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش %Z 2717-1388 %A مهرابادی, مهدی %A حسینی, سید محسن %D 2020 %\ 03/20/2020 %V 12 %N 1 %P 95-104 %! اثر کاربرد پسماند کارخانجات آبلیموسازی بر عملکرد و پاسخ های ایمنی جوجه های گوشتی %K جوجه های گوشتی %K تفاله لیمو %K عملکرد %K فرآسنجه های خونی %K سیستم ایمنی %R 10.22034/aej.2020.104855 %X به منظور جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی ناشی از دفع پسماند کارخانجات آبلیموسازی و استفاده بهینه از این پسماند در تغذیه جوجه های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 240 قطعه جوجه گوشتی سویه آربورآکرز با 4 تیمار و 4 تکرار و 15 جوجه در هر تکرار به مدّت 42 روز به اجرا درآمد. جوجه های یک گروه به عنوان گروه شاهد درنظر گرفته شده و با جیره غذایی بر پایه ذرت و سویا، تغذیه شدند. به منظور تغذیه سه گروه دیگر جیره غذایی پایه به ترتیب با 5، 7/5 و 10 درصد تفاله لیمو جایگزین ذرت شد. نتایج نشان داد که استفاده از سطوح 5 و 7/5 درصد تفاله لیمو در مقایسه با گروه شاهد تأثیرمعنی داری بر وزن بدن در هیچ کدام از دوره ها نشان نداد (0/05
P). استفاده از سطح 10 درصدی تفاله لیمو افزایش ضریب تبدیل در دوره های 49-21 و 49-1 روزگی را در پی داشت (0/05>P). استفاده از سطح 10 درصدی تفاله لیمو غلظت کلسترول خون را کاهش و تولید آنتی بادی علیه گلبول های قرمز خون گوسفندی در سن 35 و 42 روزگی را افزایش داد (0/05>P). اگرچه سطح هموگلوبین و درصد هماتوکریت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (0/05
P). به طورکلی استفاده از تفاله لیموترش تا سطح 7/5 درصد جیره بدون تأثیرمعنی دار بر وزن بدن می تواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کند، بنابراین جایگزین مناسبی برای جیرههای طیور می باشد. %U http://www.aejournal.ir/article_104855_360b1dedacac40728661316687050e4f.pdf