%0 Journal Article %T اثر افزودنی خوراکی فایتوژنیک دایجستروم پی.ای.پی. بر عملکرد رشد و برخی صفات دستگاه گوارش گورامی بزرگ جثه (Osphronemus goramy) %J فصلنامه محیط زیست جانوری %I شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش %Z 2717-1388 %A کریمی فر, بهنام %A عبدالحی, حسین %A محمدی زاده, فلورا %A شمسایی مهرجان, مهدی %A حسینی شکرابی, سید پژمان %D 2020 %\ 06/21/2020 %V 12 %N 2 %P 267-274 %! اثر افزودنی خوراکی فایتوژنیک دایجستروم پی.ای.پی. بر عملکرد رشد و برخی صفات دستگاه گوارش گورامی بزرگ جثه (Osphronemus goramy) %K گورامی بزرگ جثه %K رشد %K فایتوژنیک %K دایجستروم پی. ای. پی %K مورفولوژی روده %R 10.22034/aej.2020.107085 %X دایجسترم پی.ای.پی. یک مخلوط تجاری استانداردسازی شده‌ از ترکیبات فایتوژنیک (شامل کارواکرول، آنتول و لیمونن) و ترکیبات پری‌بیوتیکی (شامل فروکتوالیگوساکاریدها) بوده که عملکرد اصلی آن تثبیت فلور میکروبی مفید دستگاه گوارش آبزیان می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف افزودنی خوراکی دایجستروم پی.ای.پی. بر برخی خصوصیات رشد مورفولوژی روده و فلور میکروبی روده ماهی گورامی بزرگ­ جثه انجام گردید. برای این تحقیق، سه تیمار آزمایشی با سه تکرار حاوی مقادیر 5، 10 و 15 میلی­ گرم دایجستروم پی.ای.پی. در کیلوگرم خوراک طراحی شدند و جیرة فاقد افزودنی، به­ عنوان تیمار شاهد درنظر گرفته شد. بچه­ ماهی ‌ها (میانگین وزن اولیه 0/2±3/1 گرم) طی یک ­دوره 60 روزه توسط جیره‌ های آزمایشی، مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره نیز برخی صفات دستگاه گوارش (شاخص امعاء و احشاء، جمعیت باکتری‌ های لاکتوباسیل روده، طول و عرض میکروپرزهای روده) سنجیده شد. نتایج نشان دادند که افزودن دایجستروم، سبب افزایش وزن نهایی، نرخ رشد ویژه و کاهش ضریب تبدیل غذا در بچه ‌ماهیان نسبت به تیمار شاهد گردید (0/05>P)، به ­طوری­ که که بیش ­ترین وزن نهایی بدن (22/67 گرم) مربوط به تیمار 15 درصد فایتوژنیک دایجستروم و کم ­ترین مقدار (10/13 گرم) مربوط به تیمار شاهد بود (0/05>P). مقایسه میانگین شاخص امعاء و احشا، بیانگر عدم وجود اختلاف معنی ­دار میان تیمارهای مختلف بود (0/05P). نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن خوراکی دایجستروم پی.ای.پی. به ­مقدار 15 درصد در جیره غذایی تأثیر مثبت معنی ‌داری بر فاکتورهای رشد و فلور میکروبی دستگاه گوارش ماهی گورامی بزرگ­ جثه خواهد داشت. %U http://www.aejournal.ir/article_107085_fdea72f79fc02bc1a449d3b7a975ff80.pdf