%0 Journal Article %T بررسی اثرات افزودن اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا به جیره های حاوی ملاس بر تخمیر میکروبی با روش تولید گاز %J فصلنامه محیط زیست جانوری %I شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش %Z 2717-1388 %A مشایخی, محمد رضا %A ساری, محسن %A عرفانی مجد, نعیم %D 2020 %\ 12/21/2020 %V 12 %N 4 %P 103-110 %! بررسی اثرات افزودن اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا به جیره های حاوی ملاس بر تخمیر میکروبی با روش تولید گاز %K اوره آهسته رهش %K اوره معمولی %K تولید گاز %K ملاس %R 10.22034/aej.2020.124926 %X این آزمایش با هدف بررسی اثرات نوع و سطح منبع نیتروژن غیرپروتئینی و نیز سطح ملاس افزوده شده به جیره ‏های پُر کنسانتره بر فراسنجه ‏های تولید گاز انجام شد. برای انجام آزمایش از طرح کاملاً تصادفی با الگوی فاکتوریل 3 ×2×2 با 12 تیمار و 5 تکرار استفاده شد. فاکتورها شامل دو نوع منبع نیتروژن غیرپروتئینی (اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا) و هر منبع در دو سطح (سطوح 0/8 و 1/6 درصد اوره معمولی و سطوح 0/9 و 1/8 درصد اوره آهسته رهش) و ملاس در سه سطح (صفر، 10 و 20 درصد) براساس ماده خشک جیره بودند. با افزایش سطح ملاس مقادیر گاز تولیدی تجمعی تا ساعت 24 انکوباسیون، انرژی متابولیسمی، ماده آلی قابل هضم واقعی، درصد قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر افزایش یافت (0/05>p ). اثرات نوع منبع نیتروژن غیرپروتئینی و سطح اوره معمولی و آهسته رهش، بر تولید گاز تجمعی، طی مدت انکوباسیون، معنی‏ دار نبود. فراسنجه ‏های تولید گاز تحت تاثیر نوع و سطح منبع نیتروژن غیرپروتئینی (اوره معمولی در مقایسه با اوره آهسته رهش نیتروزا) قرار نگرفت. ماده آلی قابل هضم واقعی در جیره‏ های حاوی اوره آهسته رهش نسبت به اوره معمولی بالاتر بود (0/05>p ) ولی در سایر فراسنجه ‏های اندازه ‏گیری شده تفاوتی بین دو منبع نیتروژن غیرپروتئینی مشاهده نشد. به ­طورکلی نتایج نشان داد که به ­نظر نمی ‏رسد از نظر سرعت آزادسازی آمونیاک در محیط کشت بین اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا تفاوتی وجود داشته باشد، ولی افزودن 20 درصد ملاس سبب بهبود فراسنجه‏ های تولید گاز شد. %U http://www.aejournal.ir/article_124926_233159ef6362509c18f9dfa9b933a6f9.pdf