%0 Journal Article %T بررسی برخی شاخص‌ های ایمنی ذاتی سرم و موکوس پوست ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با تنش شوری %J فصلنامه محیط زیست جانوری %I شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش %Z 2717-1388 %A غنی, سپیده %A حاجی مرادلو, عبدالمجید %A پاک نژاد, حامد %A ابوالفتحی, مرضیه %D 2021 %\ 04/21/2021 %V 13 %N 1 %P 319-324 %! بررسی برخی شاخص‌ های ایمنی ذاتی سرم و موکوس پوست ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با تنش شوری %K تنش شوری %K آبزی %K شاخص های موکوس %K شاخص های سرم %R 10.22034/aej.2021.133912 %X تحقیق حاضر جهت ارزیابی برخی شاخص‌ های ایمنی ذاتی سرم و موکوس پوست  ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با تنش شوری صورت گرفت. بدین منظور 180 قطعه بچه ماهی کپور با میانگین وزن 0/62±50 گرم تهیه و به سالن آبزی‏ پروری شهید فضلی ‏برآبادی دانشکده شیلات و محیط زیست دانشگاه گرگان انتقال یافت. پس از دو هفته آداپتاسیون، آزمایش در قالب  3 تیمار شامل تیمار آب شیرین (شوری ppt 0)، تیمار حاوی مخلوط 50 درصد آب شور و 50 درصد آب شیرین تیمار آب شور دریا ی خزر (شوری ppt 7) و (شوری ppt 14) انجام شد. جهت بررسی شاخص ­های ایمنی ذاتی (پروتئین محلول، فسفاتاز قلیایی و لیزوزیم) در پاسخ به تنش شوری، نمونه برداری از سرم و موکوس پوست در سه مرحله مجزا شامل روز سوم، روز ششم و روز نهم بعد از در معرض قرار گیری با شوری­ های مختلف انجام گرفت. نتایج نشان داد که تغییرات شوری تاثیر معنی داری بر میزان پروتئین کل، ‏فسفاتاز قلیایی، لیزوزیم سرم و موکوس ماهی داشت (0/05

0/05). نتیجه ­گیری کلی تحقیق حاضر نشان داد که میزان لیزوزیم موکوس با افزایش شوری در همه دوره­ ها کاهش یافت. میزان لیزوزیم سرم در روزهای ابتدایی مواجهه با تنش شوری، افزایش یافت ولی با گذشت زمان میزان این شاخص­ نسبت به ابتدای دوره کاهش یافت. میزان فسفاتاز قلیایی موکوس در روزهای ابتدایی در آب لب شور و در روزهای انتهایی در آب شور افزایش یافت ولی میزان آلکالین فسفاتاز سرم در روزهای ابتدایی مواجهه با تنش شوری، کاهش و با گذشت زمان افزایش یافت. میزان پروتئین محلول موکوس طی دوره ­های مختلف شوری اختلاف معنی‏ داری وجود نداشت ولی پروتئین کل سرم خون در روزهای ابتدایی مواجهه با تنش شوری، افزایش یافت ولی با گذشت زمان میزان این شاخص­ نسبت به ابتدای دوره کاهش یافت. %U http://www.aejournal.ir/article_133912_6fdb2c55934ae53af726780d5fcf8ddb.pdf