%0 Journal Article %T تاثیر سطوح مختلف کنگرفرنگی و ویتامین E بر سیستم ایمنی هومورال در جنس نر و ماده بلدرچین ژاپنی %J فصلنامه محیط زیست جانوری %I شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش %Z 2717-1388 %A عالمی, مرتضی %A صمدی, فیروز %A دستار, بهروز %A حسنی, سعید %D 2017 %\ 12/22/2017 %V 9 %N 4 %P 113-118 %! تاثیر سطوح مختلف کنگرفرنگی و ویتامین E بر سیستم ایمنی هومورال در جنس نر و ماده بلدرچین ژاپنی %K ایمنی هومورال %K اندام‌های لنفی %K بلدرچین ژاپنی %K کنگر فرنگی %R %X این آزمایش جهت مطالعه سطوح مختلف پودر کنگر فرنگی بر عملکرد سیستم ایمنی هومورال بلدرچین ژاپنی انجام شد. تعداد 240 قطعه بلدرچین یک روزه به­ طور تصادفی به 4 تیمار با 4 تکرار و هر تکرار شامل 15 قطعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×4 شامل چهار تیمار تغذیه ­ای و دو جنس اجرا شد. تیمارهای تغذیه ­ای شامل گروه شاهد و افزودن دو سطح پودر کنگر فرنگی (1/5 و 3 درصد) و ویتامین E   ( سیصد میلی­ گرم در کیلوگرم) به جیره پایه بودند. به ­منظور ارزیابی تیتر آنتی ­بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، در روزهای 35 و 42 دوره پرورش خونگیری انجام شد. در پایان دوره آزمایش از هر واحد آزمایشی جهت مطالعه گلبول­ های سفید و نیز وزن اندام­های لنفاوی، 4 قطعه بلدرچین (2 نر و 2 ماده) انتخاب و کشتار شدند. نتایج نشان داد که مکمل نمودن جیره پایه با 3 درصد پودر کنگرفرنگی منجر به افزایش معنی­ دار مقادیر آنتی ­بادی ­های IgT و IgM در پاسخ ثانویه (42 روزگی) سیستم ایمنی به SRBC شد (0/05>p). در تیمار 3 درصد پودر کنگرفرنگی تعداد کل گلبول­ های سفید بیش ­تر بود (0/05>p). جنس تاثیری بر مقادیر تیتر آنتی­ بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی و نیز تعداد کل گلبول­ های سفید نداشت. درصد گلبول­ های هتروفیل و لمفوسیت و نیز نسبت هتروفیل به لمفوسیت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی و جنس قرار نداشتند. وزن نسبی کبد در جنس ماده افزایش معنی­ داری را نشان داد(0/05>p). نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن 3 درصد پودر کنگر فرنگی می ­تواند در تقویت سیستم ایمنی هومورال در بلدرچین ژاپنی موثر باشد. %U http://www.aejournal.ir/article_61865_be783506674f1758a837373a0817ec39.pdf