%0 Journal Article %T بررسی ساختار شیمیایی کلاژن ماهی سفید (Rutilus Kutum) از دریای خزر و کلاژن ماهی قباد Scomberomorus guttatus) ( از خلیج فارس %J فصلنامه محیط زیست جانوری %I شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش %Z 2717-1388 %A نادری قره قشلاق, سهیلا %A جمیلی, شهلا %A فاطمی, محمد جواد %A شریفی, علی محمد %A نورانی, محمد رضا %D 2018 %\ 09/23/2018 %V 10 %N 3 %P 241-250 %! بررسی ساختار شیمیایی کلاژن ماهی سفید (Rutilus Kutum) از دریای خزر و کلاژن ماهی قباد Scomberomorus guttatus) ( از خلیج فارس %K ماهی سفید %K ماهی قباد %K کلاژن پوست ماهی %K ترکیب اسیدآمینه %K دریای خزر %K خلیج فارس %R %X کلاژن دارای کاربردهای فراوانی در زمینه داروسازی و پزشکی، تهیه محصولات بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی می­باشد. در سال­های اخیر توجه زیادی به جداسازی کلاژن از موجودات دریایی شده است که علت آن عدم محدودیت استفاده از آن در رژیم غذایی و عدم ایجاد خطر ابتلا به بیماری­های مسری می­باشد. در این مطالعه به استخراج کلاژن ازپوست ماهی سفید از ماهیان اقتصادی دریای خزر و ماهی قباد یکی از گونه­های تن ماهیان خلیج فارس پرداخته شده است. کلاژن  پوست ماهی سفید و ماهی قباد به­روش اسید و باز استخراج گردید و سپس به­وسیله  Pico.Tag ، SDS-PAGE، FTIR و اسپکتوفوتوگرافی UV مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج براساسSDS-PAGE  و ترکیبات اسیدهای آمینه نشان دادند که کلاژن پوست هر دو ماهی کلاژن نوع I  و از دو زنجیره α (1α و2α) با وزن مولکولی kDa 130 و مقدار جرِئی β تشکیل شده است. هم­چنین تجزیه و تحلیل FTIR، ترتیبات مارپیچی از هر دو کلاژن را نشان داد و اسپکتروفتومتری UV در هر دو نمونه کلاژن پوست ماهی سفید و ماهی قباد حداکثر جذب را در 240 نانومتر نشان داد. میزان کلاژن استخراج شده از پوست ماهی سفید 15/6% و ماهی قباد 14/5% بود. تجزیه و تحلیل اسیدآمینه در کلاژن­های استخراج شده، مقدار بالایی از گلایسین را در هر دو نمونه کلاژن، ماهی سفید 182/5 residues بر 706/1 residues و ماهی قباد 188/6 residues  بر 706/1 residues را نشان داد که آن یک سوم از کل اسیدهای آمینه محاسبه گردید و هم­چنین مقدار پرولین به­عنوان یک اسیدآمینه منحصر به­فرد در کلاژن ماهی سفید 89/6 residues  بر 706/1 residues و در ماهی قباد residues  86/8 بر 706/1 residues بود. %U http://www.aejournal.ir/article_81903_0b122534c5c076199d8de507d747c398.pdf