%0 Journal Article %T بررسی اثرات محافظتی داروی لیورگل بر هیستولوژی بافت کبد ماهی قرمز (Carassius auratus) %J فصلنامه محیط زیست جانوری %I شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش %Z 2717-1388 %A صادقی, علی %A ایمانپور, محمد رضا %A شعبانی, علی %A مازندرانی, محمد %A باقری, طاهره %D 2018 %\ 12/22/2018 %V 10 %N 4 %P 389-394 %! بررسی اثرات محافظتی داروی لیورگل بر هیستولوژی بافت کبد ماهی قرمز (Carassius auratus) %K هیستولوژی کبد %K لیورگل %K چربی %K ماهی کاراس طلایی %R %X داروی لیورگل از عصاره گیاهی خارمریم تهیه می­ گردد. خارمریم محتوی فلاونولیگنان­ است و دارای اثرات محافظت­ کننده‌ کبدی است. هدف این آزمایش بررسی اثرات مقادیر مختلف داروی لیورگل حاوی سطوح مختلف چربی بر پیشگیری از عارضه­ های کبدی شامل تورم آبی، تورم ابری، دژنره شدن، چرب شدگی، خونریزی و نکروز در ماهی قرمز بود. برای این آزمایش 540 بچه ماهیان قرمز با میانگین وزن 1±3/5 گرمی استفاده شد که به ­مدت 180 روز با 9 جیره غذایی مختلف با 3 تیمار 0، 0/2 و 0/5 درصد داروی لیورگل و سه سطح 9، 12 و 15 درصد چربی تغذیه شدند. در انتهای دوره آزمایش از بافت کبد ماهیان نمونه ­برداری شد و از هر تیمار 4 نمونه جهت آنالیز هیستوپاتولوژی استحصال شد. نتایج آزمایش نشان داد که در بین تمام تیمار­های آزمایش بیش ­ترین عارضه کبدی شامل تورم آبی، تورم ابری، دژنره شدن، چرب شدگی و نکروز در تیمار 6 که حاوی جیره غذایی 15 درصد چربی و بدون داروی لیورگل بود مشاهده شد. در تیمار 2 که حاوی جیره غذایی 9 درصد چربی+داروی لیورگل 0/5 درصد بود هیچ­ گونه عارضه کبدی مشاهده نشد. نتیجه نهایی تحقیق نشان داد که از سطوح مختلف چربی استفاده شده در آزمایش، ماهی­ هایی که از سطوح چربی 12 و 15 درصد استفاده کرده بودند بیش ­ترین ضایعات کبدی را داشتند. هم ­چنین در تمام تیمار­های چربی جیره غذایی (9، 12 و 15 درصد) اضافه کردن داروی لیورگل به جیره غذایی احتمالاً به ­علت وجود سیلی مارین باعث کاهش ضایعات کبدی در ماهی قرمز گردید. %U http://www.aejournal.ir/article_88121_4eb661a32ce0176482c0fe85684cb111.pdf