%0 Journal Article %T ارزیابی کیفیت پروتئین تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری در مقایسه با کنجاله سویا در تغذیه جوجه های گوشتی %J فصلنامه محیط زیست جانوری %I شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش %Z 2717-1388 %A رجب زاده نسوان, محسن %A دستار, بهروز %A قورچی, تقی %A عشایری زاده, امید %A خمیری, مرتضی %D 2019 %\ 09/23/2019 %V 11 %N 3 %P 69-76 %! ارزیابی کیفیت پروتئین تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری در مقایسه با کنجاله سویا در تغذیه جوجه های گوشتی %K تخمیر %K تفاله گوجه فرنگی %K جوجه گوشتی %K کیفیت پروتئین %R %X این آزمایش جهت تعیین ترکیب شیمیایی و ارزیابی کیفیت پروتئین تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری در تغذیه جوجه ­های گوشتی انجام شد. مقدار ماده خشک، فیبر، پروتئین خام به­ ترتیب از 92/96، 35/13، 14/35 در تفاله خام به 91/40، 30/16، 15/54 درصد در تفاله تخمیری تغییر یافت. جمعیت باکتری ­های اسیدلاکتیک (log10 CFU/g) از 7/53 در تفاله خام به 14/85 در تفاله تخمیری تغییر یافت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار شامل جیره فاقد ازت، جیره حاوی کنجاله سویا، جیره حاوی تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری به ­صورت جیره های نیمه خالص بر روی جوجه­ ها انجام شد. نسبت راندمان پروتئین، نسبت ویژه پروتئین، راندمان خوراک و افزایش وزن جوجه‌ها بررسی شد. نتایج نشان داد نسبت راندمان پروتئین در سنین 14، 17 و کل دوره پرورش برای تفاله تخمیری به ­ترتیب برابر با 2/96، 2/72 و 2/70 برای تفاله خام به ­ترتیب برابر با 2/36، 2/03 و 2/24 و برای کنجاله سویا به ­ترتیب برابر با 3/06، 3/26 و 3/13 بود (0/05>P). ارزش ویژه پروتئین برای تفاله تخمیری به ­ترتیب برابر با 3/84، 3/76 و 3/82 و برای تفاله خام به ­ترتیب برابر با 3/47، 2/92 و 3/28 و برای کنجاله سویا به ­ترتیب برابر با 4/03، 3/99 و 4/02 بود (0/05>P). اگر چه افزایش وزن و راندمان خوراک در جوجه های تغذیه شده با تفاله تخمیری نسبت به کنجاله سویا کم ­تر بود ولی این مقادیر نسبت به تفاله خام بالاتر بود (0/05>P). بنابراین با توجه به بهبود کیفیت پروتئین تفاله تخمیری می ­توان از آن در تغذیه جوجه­ های گوشتی استفاده نمود. %U http://www.aejournal.ir/article_96038_266497ec09d2015ebda478497a67c763.pdf