ORIGINAL_ARTICLE
بررسی مورفومتریک سنجاب بلوچی Funambulus pennantii در ایران
در پژوهش حاضر ثبت اطلاعات گونهای و تعیین ویژگیهای زیستگاه سنجاب بلوچی Funambulus pennantii)) که یکی از گونههای جانوری منحصر به فرد در ایران (استان سیستان و بلوچستان) به شمار میآید، طی یک بررسی یک ساله، از بهمن 1386 تا بهمن 1387 در شهرستان های چابهار، نیک شهر و سرباز انجام گرفت. برای این منظور تعداد 6 ایستگاه (هر شهرستان 2 ایستگاه) انتخاب گردید. سپس اطلاعات مربوط به زیستسنجی آن ها از طریق صید توسط تلهگذاری انجام پذیرفت. در طول عملیات میدانی جمعاً 40 نمونه صید شد که از این تعداد 23 سنجاب نر و 17 سنجاب ماده بودند. به این ترتیب نسبت جنسی نر به ماده 1/3:1 برآورد گردید. بررسیهای آماری انجام شده، نشان داد که تفاوت معنیداری بین صفات اندازهگیری شده در دو جنس نر و ماده وجود نداشت. بیش ترین وزن اندازهگیری شده 123/5 گرم و کم ترین وزن 50 گرم و بیش ترین طول سر و تنه 292 سانتی متر و کم ترین طول سر و تنه 127 سانتی متر بود. هم چنین از نظر تفاوت بین صفات براساس محل صید نمونهها فقط دو صفت طول سر و تنه و نیز طول گوش دارای تفاوت معنیداری بین ایستگاه های مختلف صید بودند. آنالیز همبستگی بین صفات نیز نشان داد که طول سر و تنه با طول گوش و طول پا معنیدار و همبستگی بین طول گوش و طول پا نیز معنیدار بود.
http://www.aejournal.ir/article_103109_aa0bccb35f3d5140aa3ecc25702d208d.pdf
2009-10-23
1
10
سنجاب بلوچی
Funambulus pennantii
ریخت سنجی
ایران
سیامک
یوسفی سیاه کلرودی
siamak_yousefi1@yahoo.com
1
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین پیشوا ، ایران
LEAD_AUTHOR
منا
ایزدیان
monaizadian@yahoo.com
2
شرکت مهندسین مشاور شیل آمایش, تهران، ایران,
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی امکان استفاده از برخی ضایعات غذایی نشاستهدار در تغذیه قزلآلای رنگینکمان (Onchorhynchus mykiss)
در این تحقیق عملکرد رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان در مرحله پرواری با استفاده از دو نوع ضایعات صنایع عمل آوری شده غلات شامل ضایعات صنایع تولید نان و ماکارونی به عنوان منبع کربوهیدرات جایگزین در جیره غذایی، در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2?3 مورد بررسی قرار گرفت . برای این منظور هفت جیره غذایی شامل یک جیره شاهد (فرمول تجاری رایج در کارخانجات تولید خوراک آبزیان ) و شش جیره تیمار با سطوح مختلف جایگزین ضایعات مورد نظر به جای گندم و ذرت (به عنوان منبع اصلی کربوهیدرات جیره) شامل: 1) 100 درصد نان خشک، 2) 50 درصد نان خشک، 3) 100 درصد ماکارونی، 4) 50 درصد ماکارونی، 5) 100 درصد مخلوط مساوی ماکارونی و نان خشک و 6) 50 درصد مخلوط مساوی ماکارونی و نان خشک، تهیه و مورد استفاده قرار گرفت. برای تنظیم جیرهها از نرم افزار کامپیوتری Lindo استفاده شد. برای پرورش ماهی ها 21 قفس با چارچوب فلزی و دیوارههای توری پلی اتیلنی به ابعاد 1×1×1 متر ساخته شد و در یک استخر بتنی به ابعاد 1/2×3×25 متر نصب گردید. برای هر تیمار 3 تکرار منظور گردید و هر قفس به طور تصادفی به یک تکرار تعلق گرفت. برای هر قفس 20 عدد ماهی با وزن متوسط 5±85 گرم در نظر گـرفته شد. طـول دوره پـرورش 75 روز و طی این مدت دمای آب 1/5±15 درجه سانتی گراد، pH آب بیـن 8/7-7/9 و اکسیژن محلول 8/1-6/5 میلیگرم در لیتر بود. تغذیه ماهی ها با استفاده از جیرههای غذایی ساخته شده و براساس درصد بیوماس حاصل از نمونهبرداریهای 14 روزه، طی سه نوبت در روز به طور دستی انجام گرفت. بررسی فاکتورهای وزن نهایی، درصد افزایش وزن، نسبت تبدیل غذا ، نرخ رشد ویژه، نسبت بازدهی پروتیین، شاخص وضعیت و درصد رسوب یا ذخیره پروتیین نشان داد که تیمارهایی که 50 درصد منبع کربوهیدرات اصلی آن ها بوسیله ضایعات جایگزین شده بود (جیرههای 2، 4 و 6) عملکرد رشد بهتری نسبت به سه تیمار دیگر (جیرههای 1، 3 و 5) داشته به طوری که ارقام مربوطه اختلاف معنیداری با یکدیگر داشتند (P<0/05) . آنالیز لاشه ماهی ها در پایان آزمایش نشان داد که مقادیر پروتیین و خاکستر لاشه در تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری نداشته ولی مقادیر چربی در تیمارهای 2، 3 و 5 کمتر از دیگر تیمارها بود (P<0/05). بررسی اقتصادی جیرههای مورد مصرف، برتری تیمار 2 را که در آن 50 درصد گندم و ذرت جیره با ضایعات نان جایگزین شده بود، نشان داد.
http://www.aejournal.ir/article_103111_4ea636f70cde3aef53a3f18737b96f36.pdf
2009-10-23
11
20
قزلآلای رنگین کمان
ضایعات نان و ماکارونی
عملکرد رشد
مرتضی
علیزاده
m_alizadeh47@yahoo.com
1
مرکز تحقیقات آبزیان آب های شور بافق، موسسه تحقیقات شیلات ایران
LEAD_AUTHOR
شهرام
دادگر
shdadgar@yahoo.com
2
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، تهران، ایران
AUTHOR
اکرم
بمانی
a.bemani@ardakan.ac.ir
3
مرکز تحقیقات آبزیان آب های شور بافق، موسسه تحقیقات شیلات ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه و رابطه ترکیبات بیوشیمیایی پلاسمای اسپرمی و خون در کپور دریایی Cyprinus carpio (Linnaeus 1758
ترکیبات بیوشیمیایی پلاسمای خون و پلاسمای اسپرمی ماهیان در برخی موارد با یکدیگر متفاوت است و برخی ترکیبات موجود در خون و پلاسمای اسپرمی با یکدیگر رابطه دارند. مشخص کردن پارامترهای بیوشیمیایی در پلاسمای خون و اسپرم جهت ارزیابی وضعیت فیزیولوژیکی ماهی و هم چنین شناخت عوامل موثر بر ترکیبات پلاسمای اسپرمی که بر وضعیت فیزیولوژیکی اسپرم موثرند ضرورت دارد. هدف از این تحقیق مشخص کردن برخی از پارامترهای بیوشیمیایی پلاسمای اسپرمی و خون ماهی کپور دریایی (Cyprinus carpio) و مقایسه این دو با یکدیگر بود. بدین منظور 15عدد ماهی کپور وحشی نر با میانگین وزنی (180/44±808/88 گرم) از مصب گرگان رود در اردیبهشت ماه صید و پلاسمای اسپرمی و خون آن ها مورد آزمایش قرار گرفت و مقادیر یون های Ca2+ ، Mg2+ و پروتیین کل، کلسترول و گلوکز پلاسمای خون و پلاسمای اسپرمی آن ها تعیین شد. نتایج به دست آمده نشان داد که میزان یون Ca2+ پلاسمای خون به طور معنیداری بیش تر از پلاسمای اسپرمی میباشد (0/01>P)، ولی بین یون Mg2+ و پروتیین کل پلاسمای خون و پلاسمای اسپرمی اختلاف معنیداری مشاهده نگردید (0/05<P). ولی میزان کلسترول و گلوکز پلاسمای خون به طور معنی داری بیش تر از پلاسمای اسپرمی می باشد (0/01>P). بررسی رابطه های بین ترکیبات بیوشیمیایی خون و پلاسمای اسپرمی نشان داد که بین منیزیم و گلوکز رابطه معنی داری وجود دارد (0/01>P)، ولی بین یون Ca2+، کلسترول و پروتین کل پلاسمای خون و پلاسمای اسپرمی رابطه معنیداری وجود ندارد (0/05<P).
http://www.aejournal.ir/article_103112_a2af5cffe6d7bf08175d7b4f51c333f4.pdf
2009-10-23
21
26
ترکیبات بیوشیمیایی خون
پلاسمای اسپرمی
کپور دریایی
کاظم
درویش بسطامی
darvish_60@yahoo.com
1
پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی, تهران، ایران
LEAD_AUTHOR
محمدرضا
ایمانپور
mrimanpoor@yahoo.com
2
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی:487-49175
AUTHOR
محمد
رضایی
3
پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی, تهران، ایران
AUTHOR
سید حسین
حسینی فر
hossein.hoseinifar@gmail.com
4
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
AUTHOR
محمود
سینایی
oceanography.sina@gmail.com
5
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران, ایران
AUTHOR
علیرضا
خوانساری
6
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر, ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر شوریهای مختلف در رشد، طول عمر و بلوغ Artemia urmiana
در این بررسی اثر شوری های مختلف در رشد، طول عمر و زمان بلوغ Artemia urmiana تحت شرایط آزمایشگاهی با سه تکرار برای هر گروه مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش ها شامل 12 گروه تیمار با شوری های 50، 75، 100 و 125 گرم در لیتر و شوری شاهد، 30 گرم در لیتر مورد بررسی قرار گرفته است. در اندازه گیری رشد، میانگین طول 10 آرتمیا از هر تکرار مربوط به هر تیمار در روزهای اول، پنجم، یازدهم و هفدهم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که شوری های 100,75 و 125 قسمت در هزار نسبت به شوری 30 قسمت در هزار باعث کاهش رشد به صورت معنی داری در A. urmiana گردید (P<0/05). طی 17 روز اول رشد، بیش ترین میانگین طول آرتمیا مربوط به شوری 30 قسمت در هزار معادل 0/937±5/062 میلی متر و کم ترین میزان رشد در شوری 75 قسمت در هزار معادل 0/386±3/156 میلی متر دیده شد. اندازه گیری طول عمر نمونه ها مشخص نموده که افزایش شوری، باعث کاهش طول عمر و تاخیر در زمان بلوغ (به استثنای شوری 75 قسمت در هزار) در A. urmiana میگردد. بیش ترین طول عمر معادل 2/516±67/66 روز بود که در شوری 75 قسمت در هزار مشاهده گردید و کوتاه ترین زمان بلوغ هم مربوط به شوری 75 قسمت در هزار بود که پس از 1/527±27/66 روز بالغ شدند.
http://www.aejournal.ir/article_103113_40780839786d642cf5ea6d4cbca0c7b8.pdf
2009-10-23
27
36
Artemia urmiana
شوری
رشد
طول عمر
بلوغ
بیتا
رحیمی
beti_rf@yahoo.com
1
دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، صندوق پستی: 181- 19735
LEAD_AUTHOR
پریسا
نجات خواه معنوی
p_nejatkhah@yahoo.com
2
دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، صندوق پستی: 181- 19735
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی میزان جامدات معلق، اکسیژن، دی اکسیدکربن، EC و pH در استخرهای پرورشی مدار بسته ماهی قزل آلا
در این تحقیق میزان بالای جامدات معلق در آب به عنوان یکی از اساسیترین مشکلات مزارع پرورش مدار بسته قزل آلا مورد بررسی قرار گرفته است. هم چنین در کنار اندازه گیری جامدات معلق، پارامترهایی مانند اکسیژن، دی اکسید کربن، pH و EC نیز اندازه گیری شده است. برای این کار 5 مزرعه مدار بسته تیپ در نظر گرفته شد و جامدات معلق از نظرکمیت و کیفیت مور مطالعه قرار گرفتند. مزارع از نظر طراحی و ساخت، روش تولید و غذای مصرفی با هم یکسان بودند با بررسی تمام پارامترهای موثر در تولید و کارآیی این مزارع، در سه مرحله و در طول 6 ماه (هر 2 ماه یک بار) پارامترهای آب این مزارع اندازه گیری شد. هم چنین با اندازه گیری مقدار چربی در جامدات معلق پساب مزارع و مقایسه آن با مقدار چربی ورودی به این سیستم ها (میزان چربی موجود در غذا) میزان حذف چربی ها در سیستم تصفیه این مزارع مورد بررسی قرار گرفت. بررسیها نشان می دهد که میانگین میزان مواد جامد در این سه مرحله 103 میلی گرم در لیتر است که این میزان بسیار بالاتر از حد مجاز می باشد. میانگین حذف چربی ها از مزرعه نیز کم تر از 25 درصد است. در آنالیز واریانس یک طرفه انجام شده بین 5 مزرعه در دوره های مختلف، اختلافات تماماً معنی دار بوده است (0/05>P). نتایج این بررسی نشان داده است که در مزارع مدار بسته ایران بازده صافیهای فیزیکی و زیستی در حد قابل قبولی نمی باشد که این خود ریشه در یک سری مشکلات و ایرادات در نحوه ساخت و بهره برداری از مزارع دارد.
http://www.aejournal.ir/article_103114_5825e0e9f281488d62bc664f638dc7b4.pdf
2009-10-23
37
46
استخر
مداربسته
EC
pH
جامدات معلق
اکسیژن
محمدرضا
فرزانه
m.r.farzaneh80@gmail.com
1
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، ایران
LEAD_AUTHOR
سید عبدالمجید
موسوی
sm_mousavi792000@yahoo.com
2
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین پیشوا ، ایران
AUTHOR
نرگس
امینی شیرازی
3
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر, ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر تغییرات شوری روی بافت کلیه در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
کلیه به عنوان اندامی دفعی نقش مهمی در تنظیم اسمزی، حفظ و نگه داری حالت ثابت آب و تراکم مواد محلول بر عهده دارد. در این بررسی، چگونگی روند تغییرات بافتی کلیه کپور معمولی در پاسخ به شوریهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. از این رو تعداد 80 عدد ماهی کپور با میانگین وزنی 36±986 گرم و طول متوسط 0/17±24/25 سانتی متر از مرکز تکثیر و پرورش شهید ملکی اهواز تهیه گردید. پس از سازگاری یک ماهه با شرایط آزمایشگاهی، ماهیان به تدریج از آب شیرین به شوریهای (3، 6، 9 و 12 قسمت در هزار) انتقال داده شدند. مدت زمان 24 ساعت طول کشید تا ماهیان از یک شوری به شوری بالاتر انتقال داده شوند. تعدادی از ماهیان در آب شیرین به عنوان گروه شاهد باقی ماندند. پس از رسیدن به شوری دلخواه، ماهیان 14 روز دیگر در شوریهای مورد نظر نگه داری شدند. در طول دوره سازگاری هیچ مرگ و میری اتفاق نیفتاد. پس از پایان دوره سازگاری، 5 ماهی به طور تصادفی از هر شوری انتخاب گردید و روش های معمول تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ایوزین انجام گرفت. نتایج میکروسکوپیک تغییرات معنیداری روی تعداد گلومرول ها و قطر آن ها در این سطوح شوری نشان نداد. به هر حال این نتایج نشان دادند ماهیان کپور پرورشی میتوانند با موفقیت در آب های لب شور تا شوری 9 قسمت در هزار زندگی کنند.
http://www.aejournal.ir/article_103115_1ace2c14832b49482952589afa4cda2c.pdf
2009-10-23
57
68
تنظیم اسمزی
کلیه
گلومرول
Cyprinus carpio
شیدا
عزیزی
1
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر, ایران
AUTHOR
پریتا
کوچنین
pkochanian@gmail.com
2
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر, ایران
AUTHOR
رحیم
پیغان
rpeyghan@yahoo.com
3
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز. ایران
AUTHOR
حسن
مروتی
hmorovvati@ut.ac.ir
4
گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، صندوق پستی: 135
AUTHOR
علیرضا
خوانساری
5
گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، صندوق پستی: 135
AUTHOR
کاظم
درویش بسطامی
darvish_60@yahoo.com
6
پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی, تهران، ایران
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
رژیم غذایی ماهی سنگسر معمولی (Pomadasys kaakan) در آب های استان هرمزگان
مطالعه رژیم غذایی ماهی سنگسر معمولی Pomadasys kaakan در آب های استان هرمزگان با بررسی 227 نمونه به صورت فصلی (دو بار در هر فصل) از آبان 1384 لغایت شهریور 1385 صورت پذیرفت. در این راستا فاکتورهای مختلف مربوط به تغذیه مانند تعیین شاخصهای ارجحیت غذایی، خالی و پر بودن معده و طول نسبی روده بررسی گردید. شاخص خالی بودن معده (CV) در کل نمونههای بررسی شده 63/4 درصد به دست آمد و مشخص شد که این ماهی، گونهای نسبتاً کم خور است. هم چنین با بررسی این شاخص به تفکیک فصل مشخص گردید که این گونه در زمستان و تابستان تغذیه متوسطی دارد و در فصول بهار و پاییز نسبتاً کم خور است. شاخص طول نسبی روده (RLG) برای این گونه 0/7 محاسبه گردید که نشان میدهد، ماهی سنگسر معمولی جز ماهیان گوشت خوار است. انواع غذای مصرفی این گونه شامل: خرچنگ، عقربک، ماهی، ستاره دریایی، دوکفهای، شکمپایان، میگو، Lingula، هشت پا، گیاه آبزی، ماهی مرکب، کرمهای پرتار و غیره میباشد. شاخص ارجحیت غذایی (FP) برای سختپوستان 7/77، ماهیان 1/32، نرمتنان 6/28 و خارتنان 8/18 بدست آمد. بیشترین فراوانی وقوع شکار در هر گروه غذایی متعلق به خرچنگ با ترجیح غذایی 50/9 درصد از گروه سخت پوستان، ستاره دریایی (18/8 درصد)، دوکفهایها (17/0 درصد) در گروه نرم تنان، در گروه خارتنان و بز ماهی (1/8 درصد) در گروه ماهیان بود. در میان سخت پوستان، خرچنگ با داشتن FP بالاتر از 50 به عنوان غذای اصلی آبزی و عقربک با FP در حدود 25 به عنوان غذای فرعی این گونه شناخته شدند. بیش ترین شاخص ارجحیت غذایی در هر فصل متعلق به خرچنگ وستاره دریایی در فصل های بهار و پاییز، عقربک در فصل تابستان و خرچنگ و ماهیان استخوانی در فصل زمستان بود.
http://www.aejournal.ir/article_103117_79520214d57d871ddc3e62ec21684d6e.pdf
2009-10-23
68
75
سنگسر معمولی
Pomadasys kaakan
تغذیه
آب های استان هرمزگان
خلیج فارس
تورج
ولی نسب
t_valinassab@yahoo.com
1
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، تهران، صندوق پستی: 15745-133
LEAD_AUTHOR
سارا
جلالی
2
گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
AUTHOR