ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثرات تزریق مرکزی گرلین بر بیان ژن TSPO در تخمدان موش های صحرایی(Rattus norvegicus) آندروژنه شده در روز سوم تولد
گرلین اثرات مهاری بر ترشح گنادوتروپین ها اعمال می کند. محصول ژن TSPO به طور عمده در غشای خارجی میتوکندری یافت می شود و یکی از پروتئین های کلیدی در مسیر بیوسنتز استروئیدهای جنسی است. گرلین، کلسترول را به داخل میتوکندری جهت سنتز هورمون های جنسی انتقال می دهد. تیمار موش های صحرایی ماده تازه متولد شده با تستوسترون پروپیونات (TP) الگوی ترشح گنادوتروپین ها را در بلوغ تغییر می دهد. دراین تحقیق اثرات تزریق مرکزی گرلین بر بیان ژن TSPO در تخمدان موش های آندروژنه بالغ بررسی شد. بیست سر موش صحرایی ماده در روز سوم بعد از تولد با تزریق TP آندروژنه شدند. بعد از بلوغ حیوانات در 4 گروه به ترتیب تزریق مرکزی سالین یا مقادیر مختلف گرلین (2، 4 یا 8 میکروگرم) را دریافت کردند و 5 سر موش صحرایی ماده غیرآندروژنه نیز به عنوان گروه شاهد سالین را دریافت کردند. تخمدان ها به صورت دو طرفه خارج و فریز شدند. میزان بیان ژن TSPO با استفاده از روش نیمه کمی RT-PCR تعیین شد. سطح بیان mRNAی TSPO در تخمدان موش های صحرایی آندروژنه شده در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. تیمار با مقادیر مختلف گرلین میزان بیان ژن TSPO را در مقایسه با گروه شاهد آندروژنه بهطور معنیداری کاهش داد (0/05>P).آندروژن ها احتمال دارد اثر تحریکی بر میزان بیان TSPO درتخمدان موش های صحرایی ماده اعمال کنند. ممکن است گرلین از طریق کاهش بیان ژن های دخیل در استروئیدوژنز در کاهش فعالیت محور تولیدمثلی در موش های صحرایی آندروژنه نقش داشته باشند.
http://www.aejournal.ir/article_12374_436cffe62f6223431e811c9053b5043a.pdf
2014-04-01
1
9
گرلین
TSPO
موش های صحرایی آندروژنه
علی
خراسانی
alikhorasani1987@gmail.com
1
دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
LEAD_AUTHOR
رضا
فرتوت زاده
2
دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
AUTHOR
همایون
خزعلی
hkhazali@hotmail.com
3
دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
AUTHOR
فریبا
محمودی
faribamahmoudi_14@yahoo.com
4
دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
استخراج ترکیبات کیتین-کیتوزان موجود در اسکلت خارجی خرچنگ شناگر آبی(Portunus segnis Forskal, 1775) منطقه بندرعباس- خلیج فارس
در این تحقیق استخراج کیتین-کیتوزان از پوسته خرچنگ شناگر آبی (Portunus segnis) انجام گرفت. نمونه برداری به صورت صید ضمنی و ماهانه (از خرداد تا اسفند 1391) از آب های ساحلی بندرعباس انجام شد. اسکلت خارجی خرچنگ به صورت دستی جدا و به چهار قسمت کاراپاس، سینه و شکم، چنگک و پاهای راه روی تقسیم شد. کیتین-کیتوزان با روش شیمیایی استاندارد استحصال گردید. کیتوزان با حذف ترکیبات معدنی، پروتئینی، لیپیدی، رنگدانه ای(کیتین) و حذف گروه های استیل(کیتوزان) به دست آمد. درصد کیتین و کیتوزان به ترتیب 16/30% و 12/86% بود و میزان رطوبت نیز 30/04% محاسبه گردید. میانگین طول و عرض کاراپاس و وزن خرچنگ ها و هم چنین مقادیر کیتین وکیتوزان در فصل پاییز بیش تر از فصول دیگر بود (0/05>P). کیتین و کیتوزان موجود در پاهای راه روی نیز بیش تر از دیگر اندام ها بود (0/05>P). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پوسته خرچنگ به عنوان یک منبع بالقوه جهت تولید کیتین و کیتوزان می باشد. استخراج مواد زیست فعال از دور ریزهای موجودات دریایی می تواند مسیری در جهت کاهش آلودگی های محیط زیستی و استفاده بهینه از آن ها باشد.
http://www.aejournal.ir/article_12375_b7993d9e4e4f0560f6967a424bdb7aba.pdf
2014-04-01
11
18
کیتین-کیتوزان
سخت پوستان
دور ریزهای دریایی
محمدصادق
خاکشور
1
دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
AUTHOR
جمیله
پازوکی
pazooki2001@yahoo.com
2
دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر رنگدانه های طبیعی (پودر فلفل دلمه و گوجه فرنگی) در تغییرپذیری رنگ ماهی فلاورهورن (Cichlasoma sp.)
در این تحقیق اثر سه جیره آزمایشی که شامل جیره شاهدکهفاقدمواد رنگدانهایاضافه بوده و دو جیره حاوی رنگدانهطبیعیوگیاهی شامل جیره حاوی پودر فلفلدلمه قرمز و جیره حاوی پودر پوست گوجهفرنگی بر روی شاخص های رنگی شدن ماهی فلاورهورن (.Cichlasoma sp) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 45 ماهی فلاورهورن در 9 آکواریوم به تعداد مساوی 5 ماهی در هر آکواریوم و بهطور کاملاً تصادفی توزیع شدند. بعد از تیماربندی بهمدت 8 هفته ماهیان با جیرههای آزمایشی مورد تغذیه قرار گرفتند. ماهیان با جیره حاوی 10 گرم بر کیلوگرم پودر فلفل دلمه و گوجه فرنگی تغذیه شدند. در پایان آزمایش از هر تیمار 6 ماهی (هر تکرار 2 ماهی) در قالب طرح کاملاً تصادفی برای اندازه گیری کاروتنوئید کل انتخاب شد، و مقدار کاروتنوئید کل از روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. سپس شاخص های رنگی شدن از نظر معنی داری با روش One-wayANOVA در نرم افزار 19Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بین تیمار تغذیه شده با جیره حاوی پودر فلفل دلمه با سایر تیمارها ارتباط معنی داری مشاهده شد (0/05>P). تیمارهای تغذیه شده با غذای حاوی پودر فلفل دلمه مقدار غلظت بیش تری از کاروتنوئید را در خود نشان دادند ( 0/05 میکروگرم در گرم). بین تیمار تغذیه شده با رنگدانه حاوی پودر پوست گوجه فرنگی و تیمار شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05<P).
http://www.aejournal.ir/article_12376_db3b78f955caa933886d3fe73fa216d4.pdf
2014-04-01
19
24
رنگدانه طبیعی
فلفل دلمه قرمز
گوجه فرنگی
اسپکتروفتومتری
آرزو
عظیمی
azimiarezoo13@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 4364-41635
LEAD_AUTHOR
وحید
تقی زاده
taghizadeh@gau.ac.ir
2
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 4364-41635
AUTHOR
محمدرضا
ایمانپور
mrimanpoor@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 4364-41635
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
جذب بیولوژیک فلزات سنگین توسط قارچ Aspergillus niger
فلزات سنگین در انواع مختلفی از جریان های صنعتی وجود دارند و باعث آلودگی محیط زیست می گردند. میکروارگانیسم ها نقش مهمی در اصلاح فاضلاب های آلوده دارند و جذب بیولوژیک به عنوان یک روش متداول برای بازیافت فلزات سنگین از فاضلاب بسیار مورد توجه بوده است. این تکنولوژی جالب توجه می تواند علاوه بر سلول های زنده، توسط سلول های مرده نیز اجرا گردد. در این مطالعه توانایی قارچ Aspergillus niger برای جذب کادمیم، نیکل و سرب از فاضلاب صنعتی بررسی و اثر فاکتورهای pH، غلظت توده زنده و غلظت اولیه سه فلز در محلول های جداگانه بر میزان درصد جذب این فلزات تعیین گردید. محدوده pH، غلظت توده زنده و غلظت اولیه فلزی بهترتیب 8/7-1/3، 0/75-0/01 گرم بر لیتر، 37/5-5/0 میلی گرم بر لیتر بودند. نتایج، ظرفیت جذب 96/1 درصد کادمیم, 68/2 درصد نیکل و 93/6 درصد سرب را در محلول های آبی نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده pH 5، غلظت توده زنده 0/38 گرم بر لیتر و غلظت فلز سنگین 19 میلی گرم بر لیتر در یک فرآیند جذب به وسیله قارچ A. niger آماده سازی شده با سود، شرایطی مطلوب برای جذب بیولوژیک فلزات سنگین از فاضلاب های صنعتی می باشند.
http://www.aejournal.ir/article_12377_99e39668666802376570f4ecd8e5554e.pdf
2014-04-01
25
33
قارچ A. niger
جذب بیولوژیک
فلزات سنگین
فاضلاب کارخانه های صنعتی
ملیحه
امینی
amini.malihe@gmail.com
1
گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت، صندوق پستی: 364
LEAD_AUTHOR
حبیب اله
یونسی
2
گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، صندوقپستی: 356-64414
AUTHOR
محمدعلی
ضیائی مدبونی
mzm360@gmail.com
3
گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، صندوق پستی: 518
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه ژنتیکی دو جمعیت ماهی خیاطه (Alburnoides eichwaldi) در رودخانه های تیل آباد و شیرآباد گلستان با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره
ماهی خیاطه (Alburnoides eichwaldii) یک گونه رودخانه ای است که در حوزه جنوبی دریای خزر از فراوانی نسبتاً خوبی برخوردار می باشد، اما در بسیاری از آب های اروپا نزدیک به انقراض می باشد. تاکنون مطالعه ای در زمینه بررسی تنوع ژنتیکی این گونه با نشانگر ریزماهواره صورت نگرفته است. در این تحقیق، برای بررسی ساختار جمعیتی ماهی خیاطه در رودخانه های تیلآباد و شیرآباد استان گلستان تعداد 56 نمونه (28 نمونه از هر رودخانه) جمع آوری شد. DNA نمونه ها بهروش فنل- کلروفرم استخراج و با استفاده از 6 جایگاه ریزماهواره ای بررسی گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب 0/833 و 0/899 بوده و متوسط شاخص Fst، 0/016 می باشد که نشان دهنده تمایز ژنتیکی پایین بین رودخانه های مورد بررسی است. با بررسی تعادل هاردی-واینبرگ در سطح جایگاه ها، دو جایگاه در جمعیت تیل آباد در تعادل بوده و سایر جایگاه ها دارای انحراف معنی داری از تعادل هاردی-واینبرگ بودند (0/05 >P). آنالیز واریانس مولکولی نشان داد که تنوع پایینی بین جمعیت ها وجود داشته (1%) و بخش عمده تنوع مشاهده شده مربوط به درون جمعیت ها می باشد (99%).
http://www.aejournal.ir/article_12378_ff07dfd52a52a051133ed4b14c18ed85.pdf
2014-04-01
35
42
ماهی خیاطه
تنوع ژنتیکی
تیل آباد
شیرآباد
ریزماهواره
لادن
جهانگیری
ladan_jahangiri@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 4364-41635
LEAD_AUTHOR
علی
شعبانی
shabani@gau.ac.ir
2
گروه شیلات، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 4364-41635
AUTHOR
حمیدرضا
رضایی
hamidrezarezaiee@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 4364-41635
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر استفاده هم زمان پروبیوتیکLactobacillus plantarum و پرِبیوتیک زایلوالیگوساکارید (Xylooligosaccharides) بر شاخص های رشد در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
در این مطالعه تأثیر هم زمان پروبیوتیک Lactobacillus plantarum و پرِبیوتیک زایلواُلیگوساکارید بر شاخص های رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرار گرفت. 480 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 3 ±77 گرم در قالب بلوک های تصادفی در 8 تیمار توزیع گردید. تیمار اول با جیره پایه (شاهد)، تیمارهای 2، 3 و4 با جیره پایه حاوی به ترتیب 0/5، 1 و 2 درصد پرِبیوتیک زایلواُلیگوساکارید، تیمارهای 5، 6 و 7 با جیره پایه حاوی به ترتیب 0/5، 1 و 2 درصد پرِبیوتیک زایلواُلیگوساکارید وCFU 108پروبیوتیک L. plantarum در هر گرم غذا و تیمار 8 با جیره پایه حاویCFU 108 پروبیوتیک L. plantatum در هرگرم غذا، تغذیه شدند. اندازه گیری شاخص های رشد در پایان دوره نشان داد که میزان شاخص های رشدی مورد مطالعه در تیمارهای مختلف در مقایسه با تیمار شاهد اختلاف معنی داری نداشتند (0/05<P). هرچند استفاده از جیره حاوی 0/5 پرِبیوتیک زایلوالیگوساکارید و CFU108 پروبیوتیک L. plantatum در هر گرم غذا، توانست تا حدی موجب بهبود شاخص های رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان شود ولی این تأثیر از نظر آماری معنی داری نبود.
http://www.aejournal.ir/article_12379_38cb8513cad9e1e3b6576e32241cb799.pdf
2014-04-01
43
56
قزل آلای رنگین کمان
پروبیوتیک L. plantarum
پرِبیوتیک زایلواُلیگوساکارید
شاخص های رشد
مسعود
بهرام بیگی
bahrambeygi.nh12@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه. صندوق پستی: 57153165
LEAD_AUTHOR
ناصر
آق
agh1960@yahoo.com
2
پژوهشکده آرتمیا و آبزیان، دانشگاه ارومیه. صندوق پستی: 57153165
AUTHOR
فرزانه
نوری
yalda.45@gmail.com
3
پژوهشکده آرتمیا و آبزیان، دانشگاه ارومیه. صندوق پستی: 57153165
AUTHOR
رضا
جلیلی
4
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه. صندوق پستی: 57153165
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثردمای محیط بر مشخصه های گوشت مرغ های گوشتی
برای بررسی تاثیر دمای محیط بر خصوصیات بافت ماهیچه ای مرغ های گوشتی، از یکی از کشتارگاه های استان زنجان در دو فصل فصل گرم و فصل سرد نمونه برداری انجام گرفت. پس از کشتار، در مجموع 150 لاشه، به صورت تصادفی از خط کشتار جدا شدند. از این تعداد 75 قطعه مربوط به فصل گرم و 75 قطعه مربوط به فصل سرد بودند. بلافاصله پس از کشتار نمونه برداری برای آزمایش های بافت شناسی و 24ساعت پس از کشتار، برای سایر آزمایشات، ماهیچه ناحیه سینه (پکتورالیس ماژور) مورد استفاده قرار گرفت. در ضمن ماهیچه ها پکتورالیس مینور برای اندازه گیری چربی، پروتئین، رطوبت و خاکستر مورد استفاده قرار گرفتند. از نظر بافت شناسی و شیمیایی، ماهیچه ناحیه سینه، پرندگانی که در فصل گرم کشتار شده بودند دارای pH پایین تر و رطوبت بیش تر بودند. این متغیرها در اوزان مختلف تفاوت معنی داری نشان ندادند. در نهایت، یک همبستگی مثبت (p<0/001) بین دمای محیط و pH پایین تر و رطوبت بیش تر ماهیچه مشخص گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که در طی فصل گرم، ماهیچه پرندگان آب بیش تری در خود ذخیره کرده و در نتیجه دستخوش کاهش عملکردی می شود.
http://www.aejournal.ir/article_12380_bdbc5ca6ccf03f8b0b1b531a1d637b27.pdf
2014-04-01
51
61
مرغ گوشتی
بافت شناسی
دما
ماهیچه سینه
علی
انیسیان
anissian@abhariau.ac.ir
1
گروه دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی میزان غلظت فلز سرب ونیکل در توتیای دریایی گونه Echinometra mathaei سواحل صخره ای و محل زیست آن در جزیره کیش
این پژوهش به منظور تعیین واندازه گیری میزان غلظت و تجمع فلزات سنگین سرب و نیکل در بافت نرم و بافت سخت توتیا غالب سواحل صخره ای جزیره کیش Echinometra mathaei انجام گردید. نمونه برداری در 4 ایستگاه شامل :کشتی یونانی، بازار عرب، صدا و سیما و درخت سبز در زمستان 1389(بهمن) و تابستان 1390(مرداد) انجام گرفت. میزان فلزات سنگین سرب ونیکل پس ازآماده سازی وهضم شیمیایی، بافت نرم و بافت سخت توتیا دریایی، نمونه های آب، رسوب و انواع جلبک محل زیست توتیا دریایی با دستگاه جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی ارزیابی گردید. تجمع سرب در فصل زمستان بیش تر از نیکل بود و غلظت به ترتیب در جلبک 3/51میکروگرم برگرم وزن خشک>رسوب 2/23 میکروگرم برگرم وزن خشک>بافت نرم توتیا دریایی 0/86 میکروگرم برگرم وزن خشک>بافت سخت توتیا دریایی 0/62 میکروگرم برگرم وزن خشک، تجمع سرب در فصل تابستان، غلظت به ترتیب درجلبک 2/15 میکروگرم برگرم وزن خشک> بافت نرم 1/85 میکروگرم برگرم وزن خشک>رسوب 1/73 میکروگرم برگرم وزن خشک> بافت سخت 0/70 میکروگرم برگرم وزن خشک، تجمع نیکل در فصل زمستان، غلظت به ترتیب در رسوب 64/2 میکروگرم برگرم وزن خشک>جلبک 93/1 میکروگرم برگرم وزن خشک>بافت نرم 52/1 میکروگرم برگرم وزن خشک> بافت سخت 68/0 میکروگرم برگرم وزن خشک، تجمع نیکل در فصل تابستان بیش تر از سرب بود و غلظت به ترتیب درجلبک 8/63 میکروگرم برگرم وزن خشک>بافت نرم 3/27 میکروگرم برگرم وزن خشک>رسوب 2/72 میکروگرم برگرم وزن خشک>بافت سخت0/52 میکروگرم برگرم وزن خشک،گزارش گردید. غلظت سرب و نیکل در آب دریا در 2 فصل زمستان و تابستان در4 ایستگاه برای سرب10> میکروگرم برلیترو نیکل 5> میکروگرم برلیتربود. درایستگاه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری بین میزان آلاینده های مورد نظر دربافت نرم و سخت توتیای دریایی، جلبک و رسوب در دو فصل تابستان و زمستان مشاهده نشد (0/05<p).
http://www.aejournal.ir/article_12381_bd3e26bd21a68a2c52200616ea55ea69.pdf
2014-04-01
57
65
سرب
نیکل
mathaei Echinometra
بافت نرم
بافت سخت
سواحل صخره ای جزیره کیش
انواع جلبک
خلیج فارس
پریسا
نجات خواه معنوی
p_nejatkhah@yahoo.com
1
دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، صندوق پستی: 181- 19735
AUTHOR
مایا
آذری مرحبی
maya_azari@yahoo.com
2
دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، صندوق پستی: 181- 19735
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر مکمل ال کارنیتین روی شاخص های رشد و ترکیبات لاشه ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum Kamenskii 1901)
در این پژوهش به منظور بررسی اثر ال کارنتین روی شاخص های رشد و ترکیبات لاشه ماهی سفید، آزمایشی با 240 قطعه ماهی با میانگین وزن اولیه 2/5±13/21 گرم در مدت 70 روز انجام پذیرفت. ماهی ها به طور تصادفی در 12 تانک (20 ماهی در هر تانک) قرار داده شدند. ال کارنتین به میزان 500، 1000 و 2000 میلی گرم در هر کیلوگرم جیره غذایی اضافه شد و با جیره شاهد مقایسه گردید. جیره غذایی ماهیان به صورت دست ساز بود و ماهیان به میزان 7 درصد وزن بدنشان و 3 بار در روز تغذیه شدند. مقادیر مختلف ال کارنتین بر افزایش وزن نهایی بدن، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، ضریب چاقی و درصد خاکستر لاشه اثر معنی داری نداشت (0/05<P)، ولی درصد پروتئین و چربی لاشه در تیمارهای مختلف دارای اختلاف معنی دار بود (0.05≥P) با توجه به موارد ذکر شده با وجود آن که ال کارنتین در سطوح به کار رفته تاثیر معنی داری روی رشد ماهی سفید نداشت ولی کیفیت لاشه این ماهیان را تحت تاثیر خود قرار داد.
http://www.aejournal.ir/article_12382_95ac4d1785f77d096bd6b58abf709182.pdf
2014-04-01
67
72
ال کارنتین
ترکیبات لاشه
رشد
ماهی سفید
حامد
نکوبین
nekoubin.hs@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 386
LEAD_AUTHOR
محبوبه
حسین زاده
m.hoseinzade89@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 386
AUTHOR
سعیده
کیوانلو
3
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 386
AUTHOR
محمد
سوداگر
sudagar_m@yahoo.com
4
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 386
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات تولیدی وتولیدمثلی، روند همخونی واثرات آن بر روی صفات اقتصادی مرغان بومی استان فارس
در این پژوهش از داده های جمع آوری شده توسط مرکز اصلاح نژاد مرغ بومی استان فارس در طی سال های1369- 1383 و ازشجره 30855 پرنده استفاده گردید. وراثتپذیری و همبستگی های ژنتیکی و فنوتیپی صفات وزن بدن در 12هفتگی، تعداد تخممرغ، وزن تخممرغ و سن بلوغ جنسی به وسیله مدل حیوانی چند صفتی و از طریق روش حداکثر درستنمائی محدود شده با استفاده از نرمافزار ASREML برآورد گردید. میزان افت ناشی از همخونی نیز در صفات با قرار دادن ضرایب همخونی افراد در مدل های آنالیز محاسبه شد. نتایج نشان داد که میانگین ضریب همخونی کل جمعیت 0/002 درصد بود که در این جمعیت 14 درصد پرندگان هم خون بودند که میانگین ضریب همخونی آن ها 0/019 درصد بود. با توجه به سطح بسیار پایین هم خونی در گله، تأثیر آن برروی هیج یک از صفات معنی دار نبود (0/05<p). ضرایب وراثتپذیری صفات وزن بدن در 12 هفتگی، سن بلوغ جنسی، میانگین وزن تخممرغ و تعداد تخممرغ به ترتیب 0/53، 0/47، 0/57 و 0/22 برآورد شد. با توجه به ضریب همخونی پایین، میزان افت هم خونی بسیار ناچیز و غیرمعنی دار بود. وراثتپذیری متوسط و گاه نسبتاً بالای صفات تولیدی و تولیدمثلی مورد مطالعه امکان بهبود این صفات و افزایش میانگین آن ها با استفاده از روش های مناسب گزینش ژنتیکی را فراهم می کند.
http://www.aejournal.ir/article_12383_9d08181ee9105205cf49b61045e7738d.pdf
2014-04-01
73
78
پارامترهای ژنتیکی
ضریب همخونی
وراثت پذیری
همبستگی ژنتیکی
مدل حیوانی
مرغ بومی فارس
علی
قاضی خانی شاد
a.ghazikhani@iau-saveh.ac.ir
1
گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
LEAD_AUTHOR
امین
منصوری زلانی
2
گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تنوع نوکلئوتیدی ماهی کور غار ایرانی (Iranocypris Typhlops) با استفاده از توالی یابی ژن rRNA 12S
ماهی کور غار ایرانی (Iranocypris typhlops) یک گونه منحصر به فرد است که تنها در غاری در استان لرستان زندگی می کند و به علت عدم توجه کافی جزو گونه های در معرض انقراض به شمار رفته و از نظر ذخیره ژنتیکی یک ماهی بسیار با ارزش می باشد. به منظور بررسی تنوع نوکلئوتیدی ماهی کور غار ایرانی (Iranocypris typhlops)، پس از صید، نمونه برداری از باله شکمی 5 ماهی و استخراجDNA ، از ناحیه rRNA 12S میتوکندری استفاده گردید. پس از تکثیر جایگاه 799 جفت بازی به وسیلۀ PCR، کلیه نمونه ها مورد توالی یابی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش حاکی از این بود که کلیه الگوهای توالی یابی ژن rRNA 12S در بین نمونه های مورد مطالعه با یکدیگر مشابه بودند که به دلیل عدم مشاهده الگوهای متفاوت می توان چنین نتیجه گیری نمود که جایگاه مورد بررسی در گونه تحت مطالعه دارای یک هاپلوتیپ بوده و نتایج حکایت از عدم تفاوت در جمعیت مذکور و شباهت ژنتیکی نمونه ها با یکدیگر دارد.
http://www.aejournal.ir/article_12384_5313228104ef70403892414038c888f1.pdf
2014-04-01
79
83
ماهی کور غار
تنوع نوکلئوتیدی
ژن rRNA 12S
سیامک
یوسفی سیاه کلرودی
siamak_yousefi1@yahoo.com
1
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا
LEAD_AUTHOR
صابر
خدرزاده
saber_a14@yahoo.com
2
گروه ژنتیک و بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا
AUTHOR
امیرمحمد
علمی
ae_1342@yahoo.com
3
سازمان حفاظت محیط زیست، تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی امکان تولید پلت های غذایی برای ماهی کپورمعمولی پرورشی (Cyprinus carpio) در مرحله پرواری با تاکید بر جذابیت و استحکام
بررسی امکان تولید پلت های غذایی برای ماهی کپور معمولی پرورشی در مرحله پرواری با تاکید بر جذابیت (خوش خوراکی) و استحکام (زمان ماندگاری پلت) در دو مرحله در پژوهشکده اکولوژی دریای خزر در سال های 90 و 91 انجام شد. در مرحله اول مواد اولیه مورد نیاز تهیه و پلت غذایی با پروتئین 31% ( با دو سطح انرژی 3150 و 3240 کالری بر گرم) تولید شد. در مرحله دوم 9 عدد تانک فایبر گلاس به ابعاد 4×4 انتخاب و 316 عدد بچه ماهی با میانگین وزنی 27/9 گرم انتخاب و در سه تیمار با سه تکرار تقسیم گردید و به مدت 8 هفته تحت تغذیه با سه جیره غذایی (پلت رایج در بازار با پرو تئین 25% و دو پلت ساخته شده در طرح) قرار گرفتند. بررسی ها نشان داد که ضریب تبدیل غذایی در غذای با پروتئین 31% و انرژی 3240 کالری بر گرم برابر با 2/2 و برای پلت با پروتئین 31% و انرژی 3150 کالری بر گرم ( انرژی کم تر) برابر با 3 و برای پلت رایج در بازار برابر با 1/9 بوده است. بین میانگین های وزن نهایی سه تیمار، اختلاف معنی دار بود (0/05>p) و بیش ترین وزن به دست آمده در تیمار اول (پلت ساخته شده با پروتئین 31% و انرژی 3240 کالری برگرم) به دست آمده و با دو تیمار دیگر، اختلاف معنی دار داشت (0.05>p). هم چنین میانگین مدت ماندگاری پلت رایج در بازار در آب برابر با 3 دقیقه و میانگین مدت ماندگاری پلت تولیدی در این طرح در آب برابر با 12 دقیقه بود و از نظر آماری بین آن ها اختلاف معنی دار شدیدی وجود داشت (P<0/001). با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که پلت های ساخته شده به دلیل مدت ماندگاری بالا نسبت به پلت رایج در بازار ارجحت دارند.
http://www.aejournal.ir/article_12385_97187d32cb7b940c1c08cbf005ef9404.pdf
2014-04-01
77
84
پلت
ماهی کپور معمولی
ضریب تبدیل غذایی
حمید
رمضانی
hamid_ramzani@yahoo.com
1
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری، صندوق پستی:961
LEAD_AUTHOR
حسن
فضلی
hn_fazli@yahoo.com
2
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری، صندوق پستی:961
AUTHOR
محمود
حافظیه
jhafezieh@yahoo.com
3
موسسه تحقیقات شیلات ایران˛ تهران، صندوق پستی:6116- 14155
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مطالعه عادتهای تغذیهای ماهی لوچ تاجدار(Metaschistura cristata) موجود در شمال شرق ایران
http://www.aejournal.ir/article_12386_4d91490a109e4cc41c756be1c970f9ac.pdf
2014-04-01
91
97
Metaschistura cristata
ماهی لوچ تاجدار
سن
شاخص سیری
شمالشرق ایران
امید
صفری
omidsafari@um.ac.ir
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد
LEAD_AUTHOR
مجید
ناصریزاده
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، صندوق پستی: 4111
AUTHOR