TY - JOUR ID - 103111 TI - بررسی امکان استفاده از برخی ضایعات غذایی نشاسته‌دار در تغذیه قزل‌آلای رنگین‌کمان (Onchorhynchus mykiss) JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - علیزاده, مرتضی AU - دادگر, شهرام AU - بمانی, اکرم AD - مرکز تحقیقات آبزیان آب های شور بافق، موسسه تحقیقات شیلات ایران AD - موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، تهران، ایران Y1 - 2009 PY - 2009 VL - 1 IS - 3 SP - 11 EP - 20 KW - قزل‌آلای رنگین کمان KW - ضایعات نان و ماکارونی KW - عملکرد رشد DO - N2 - در این تحقیق عملکرد رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان در مرحله پرواری با استفاده از دو نوع ضایعات صنایع عمل آوری شده غلات شامل ضایعات صنایع تولید نان و ماکارونی به عنوان منبع کربوهیدرات جایگزین در جیره غذایی، در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2?3 مورد بررسی قرار گرفت . برای این منظور هفت جیره غذایی شامل یک جیره شاهد (فرمول تجاری رایج در کارخانجات تولید خوراک آبزیان ) و شش جیره تیمار با سطوح مختلف جایگزین ضایعات مورد نظر به جای گندم و ذرت (به عنوان منبع اصلی کربوهیدرات جیره) ‌شامل: 1) 100 درصد نان خشک، 2) 50 درصد نان خشک، 3) 100 درصد ماکارونی، 4) 50 درصد ماکارونی، 5) 100 درصد مخلوط مساوی ماکارونی و نان خشک و 6) 50 درصد مخلوط مساوی ماکارونی و نان خشک، تهیه و مورد استفاده قرار گرفت. برای تنظیم جیره‌ها از نرم افزار کامپیوتری Lindo استفاده شد. برای پرورش ماهی ها 21 قفس با چارچوب فلزی و دیواره‌های توری پلی اتیلنی به ابعاد 1×1×1 متر ساخته شد و در یک استخر بتنی به ابعاد 1/2×3×25 متر نصب گردید. برای هر تیمار 3 تکرار منظور گردید و هر قفس به طور تصادفی به یک تکرار تعلق گرفت. برای هر قفس 20 عدد ماهی با وزن متوسط 5±85 گرم در نظر گـرفته شد. طـول دوره پـرورش 75 روز و طی این مدت دمای آب 1/5±15 درجه سانتی گراد، pH آب بیـن 8/7-7/9 و اکسیژن محلول 8/1-6/5 میلی‌گرم در لیتر بود. تغذیه ماهی ها با استفاده از جیره‌های غذایی ساخته شده و براساس درصد بیوماس حاصل از نمونه‌برداری‌های 14 روزه، طی سه نوبت در روز به طور دستی انجام گرفت. بررسی فاکتورهای وزن نهایی، درصد افزایش وزن، نسبت تبدیل غذا ، نرخ رشد ویژه، نسبت بازدهی پروتیین، شاخص وضعیت و درصد رسوب یا ذخیره پروتیین نشان داد که تیمارهایی که 50 درصد منبع کربوهیدرات اصلی آن ها بوسیله ضایعات جایگزین شده بود (جیره‌های 2، 4 و 6) عملکرد رشد بهتری نسبت به سه تیمار دیگر (جیره‌های 1، 3 و 5) داشته به طوری که ارقام مربوطه اختلاف معنی‌داری با یکدیگر داشتند (P<0/05) . آنالیز لاشه ماهی ها در پایان آزمایش نشان داد که مقادیر پروتیین و خاکستر لاشه در تیمارهای مختلف اختلاف معنی‌داری نداشته ولی مقادیر چربی در تیمارهای 2، 3 و 5 کمتر از دیگر تیمارها بود (P<0/05). بررسی اقتصادی جیره‌های مورد مصرف، برتری تیمار 2 را که در آن 50 درصد گندم و ذرت جیره با ضایعات نان جایگزین شده بود، نشان داد.   UR - http://www.aejournal.ir/article_103111.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_103111_4ea636f70cde3aef53a3f18737b96f36.pdf ER -