TY - JOUR ID - 104855 TI - اثر کاربرد پسماند کارخانجات آبلیموسازی بر عملکرد و پاسخ‌ های ایمنی جوجه‌ های گوشتی JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - مهرابادی, مهدی AU - حسینی, سید محسن AD - گروه پرورش طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه‌ای پاکدشت، پاکدشت، ایران AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 1 SP - 95 EP - 104 KW - جوجه‌ های گوشتی KW - تفاله لیمو KW - عملکرد KW - فرآسنجه‌ های خونی KW - سیستم ایمنی DO - 10.22034/aej.2020.104855 N2 - به‌ منظور جلوگیری از آلودگی‌ های زیست‌ محیطی ناشی از دفع پسماند کارخانجات آبلیموسازی و استفاده بهینه از این پسماند در تغذیه جوجه‌ های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 240 قطعه جوجه گوشتی سویه آربورآکرز با 4 تیمار و 4 تکرار و 15 جوجه در هر تکرار به‌ مدّت 42 روز به اجرا درآمد. جوجه‌ های یک گروه به‌ عنوان گروه شاهد درنظر گرفته شده و با جیره غذایی بر پایه ذرت و سویا، تغذیه شدند. به‌ منظور تغذیه سه گروه دیگر جیره غذایی پایه به‌ ترتیب با 5، 7/5 و 10 درصد تفاله لیمو جایگزین ذرت شد. نتایج نشان‌ داد که استفاده از سطوح 5 و 7/5 درصد تفاله لیمو در مقایسه با گروه شاهد تأثیرمعنی‌ داری بر وزن بدن در هیچ‌ کدام از دوره‌ ها نشان‌ نداد (0/05P). استفاده از سطح 10 درصدی تفاله لیمو افزایش ضریب تبدیل در دوره‌ های 49-21 و 49-1 روزگی را در پی‌ داشت (0/05>P). استفاده از سطح 10 درصدی تفاله لیمو غلظت کلسترول خون را کاهش و تولید آنتی‌ بادی علیه گلبول‌ های قرمز خون گوسفندی در سن 35 و 42 روزگی را افزایش داد (0/05>P). اگرچه سطح هموگلوبین و درصد هماتوکریت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (0/05P). به‌ طورکلی استفاده از تفاله لیموترش تا سطح 7/5 درصد جیره بدون تأثیرمعنی‌ دار بر وزن بدن می‌ تواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کند، بنابراین جایگزین مناسبی برای جیره‌های طیور می‌ باشد. UR - http://www.aejournal.ir/article_104855.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_104855_360b1dedacac40728661316687050e4f.pdf ER -