TY - JOUR ID - 105266 TI - تأثیر افزودن ویتامینC به آب در یک سازگان توأم ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و گیاه کاهو (Lactuca sativa) و بررسی عملکردی رشد گیاه و ماهی JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - سلمرودی, عرفان AU - رفیعی, غلامرضا AU - رضایی توابع, کامران AD - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 1 SP - 237 EP - 244 KW - ویتامین C KW - رشد گیاه کاهو KW - ماهی قزل آلای رنگین کمان KW - آکواپونیک DO - 10.22034/aej.2020.105266 N2 - به منظور بررسی اثر افزودن ویتامین C به آب و تاثیر آن بر شاخص های رشد و ایمنی در قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و گیاه کاهو(Lactuca sativa)، در یک سازگان توأم ماهی و گیاه ، تعداد 90 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان 1/5±45/00 گرمی و 260 عدد نشا کاهو به شکل کاملاً تصادفی به 9 واحد آزمایشی وارد شدند. تیمارها تحت تأثیر 0، 15 و 30 میلی گرم در لیتر ویتامین C به مدت 60 روز قرار گرفتند. درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه، نرخ تبدیل غذایی و نرخ کارایی پروتئین در تیمار 30 میلی گرم ویتامین C، اختلاف معنی داری را در انتهای دوره آزمایش در مقایسه با سایر تیمارها نشان داد (0/05>P). شاخص های رشد گیاه کاهو از قبیل طول برگ، عرض برگ، طول بوته، وزن تر بوته، وزن خشک بوته، طول ریشه و وزن خشک ریشه در بین تیمارها فاقد تفاوت معنی دار بود (0/05
P). اندازه گیری شاخص های بیوشیمیایی خون ماهی نیز نشان داد با افزایش سطح 15 میلی گرم ویتامین C در هر لیتر، بیش ترین غلظت متوسط هموگلوبین داخل گلبول قرمز (MCHC) به مقدار 0/73± 34/13 گرم بر دسی لیتر خون ماهی را نشان می دهد که این مقدارنسبت به تیمارهای دیگر معنی دار بود. سایر شاخص های خونی از قبیل هماتوکریت (Hct)، حجم متوسط گلبولی (MCV)، هموگلوبین (HGB)، تعداد گلبول های قرمز (RBC) و میانگین هموگلوبین گلبولی (MCH) فاقد تفاوت معنی دار بودند (0/05