TY - JOUR ID - 105266 TI - تأثیر افزودن ویتامینC به آب در یک سازگان توأم ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و گیاه کاهو (Lactuca sativa) و بررسی عملکردی رشد گیاه و ماهی JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - سلمرودی, عرفان AU - رفیعی, غلامرضا AU - رضایی توابع, کامران AD - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 1 SP - 237 EP - 244 KW - ویتامین C KW - رشد گیاه کاهو KW - ماهی قزل آلای رنگین کمان KW - آکواپونیک DO - 10.22034/aej.2020.105266 N2 - به­ منظور بررسی اثر افزودن ویتامین C به آب و تاثیر آن بر شاخص ­های رشد و ایمنی در قزل ­آلای رنگین ­کمان (Oncorhynchus mykiss)­ و گیاه کاهو(Lactuca sativa)، در یک سازگان توأم ماهی و گیاه ، تعداد 90 قطعه ماهی قزل­ آلای رنگین ­کمان 1/5±45/00 گرمی و 260 عدد نشا کاهو به­ شکل کاملاً تصادفی به 9 واحد آزمایشی وارد شدند. تیمارها تحت تأثیر­ 0،­ 15 ­ و ­30 میلی ­گرم در لیتر ویتامین C به مدت 60­ روز قرار گرفتند.­ درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه، نرخ تبدیل غذایی و نرخ کارایی پروتئین در تیمار 30 میلی گرم ویتامین C، اختلاف معنی­ داری را در انتهای دوره آزمایش در مقایسه با سایر تیمار­ها نشان داد (0/05>P). شاخص ­های رشد گیاه کاهو از قبیل طول برگ، عرض برگ، طول بوته، وزن­ تر بوته، وزن خشک بوته، طول ریشه و وزن خشک ریشه در بین تیمار­ها فاقد تفاوت معنی ­دار بود (0/05P). اندازه ­گیری شاخص ­های بیوشیمیایی خون ماهی نیز نشان داد با افزایش سطح 15 میلی­ گرم ویتامین C در هر لیتر، بیش ترین غلظت متوسط هموگلوبین داخل گلبول قرمز (MCHC) به­ مقدار 0/73± 34/13 گرم بر دسی ­لیتر خون ماهی را نشان می ­دهد که این مقدارنسبت به تیمارهای دیگر معنی ­دار بود.­ سایر شاخص ­های خونی از قبیل هماتوکریت (Hct)­، حجم متوسط گلبولی­ (MCV)،­ هموگلوبین­ (HGB)، ­تعداد گلبول­ های قرمز ­(RBC)­ و میانگین هموگلوبین گلبولی­ (MCH) فاقد تفاوت معنی ­دار بودند ­(0/05