TY - JOUR ID - 105674 TI - تعیین ارزش تغذیه ای ضایعات چای سبز و سیاه در تغذیه نشخوارکنندگان با استفاده از روش آزمایشگاهی تولید گاز JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - شکرانی قشلاق, نازک AU - پایا, حمید AU - تقی زاده, اکبر AU - محمدزاده, حمید AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 2 SP - 53 EP - 60 KW - ضایعات چای سبز و سیاه KW - ترکیبات شیمیایی KW - ترکیبات فنولی KW - نشخوارکنندگان DO - 10.22034/aej.2020.105674 N2 - هدف از انجام تحقیق، تعیین ترکیبات شیمیایی و ترکیبات فنولی ضایعات چای سبز و سیاه و برآورد انرژی قابل متابولیسم و انرژی ویژه شیردهی با استفاده از روش آزمایشگاهی تولید گاز بود. این تحقیق در قالب طرح کامل تصادفی با سه تیمار ضایعات چای سبز، ضایعات چای سیاه و یونجه، اجرا و داده ‏های حاصل با نرم­ افزار (SAS  (1/9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقادیر پروتئین خام، خاکستر خام، عصاره اتری، دیواره سلولی نامحلول در شوینده خنثی و دیواره سلولی نامحلول در شوینده اسیدی در ضایعات چای سبز به ­ترتیب: 13/7، 3/7، 2، 44/6 و 31/7 درصد ماده خشک و در ضایعات چای سیاه به ­ترتیب: 14/8، 4/7، 2/4، 39/6 و 27/1 درصد ماده خشک بود. مقدار کل ترکیبات فنولی و تانن قابل استخراج برای ضایعات چای سبز به­ ترتیب 20/3 و 18/7 درصد ماده خشک و برای ضایعات چای سیاه 18/7 و 12/7 درصد ماده خشک بود. 96 ساعت پس از انکوباسیون ضایعات چای سیاه بیش ­ترین و یونجه کم ­ترین میزان گاز تولیدی را به­ خود اختصاص دادند (0/05>p). پتانسیل تولید گاز ضایعات چای سبز، سیاه و یونجه به‌ ترتیب 284/2، 294 و 261/9 میلی لیتر گاز به­ ازای هر گرم ماده خشک به ­دست آمد. نرخ تولید گاز ضایعات چای سبز، سیاه و یونجه به ­ترتیب 0/074، 0/074 و 0/072 در ساعت بود. بیش­ ترین میزان انرژی قابل متابولیسم و انرژی ویژه شیردهی مربوط به ضایعات چای سیاه (به ­ترتیب 9/45 و 5/77 مگاژول در کیلوگرم ماده خشک) بود. نتایج نشان داد ضایعات چای سبز و سیاه دارای ارزش تغذیه ­ای بالاتری از یونجه اواخر گل دهی بوده و بنابراین می­ توان به­ عنوان بخشی از جیره نشخوارکنندگان از آن استفاده کرد. UR - http://www.aejournal.ir/article_105674.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_105674_8d1eddc7e38a0302af306158a8ee6d40.pdf ER -