TY - JOUR ID - 110258 TI - اثرات عمل آوری فیزیکوشیمیایی دانه گندم بر جمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجه های بیوشیمیایی و ایمنی خون بره های نر پرواری افشاری JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - ولی زاده قلعه بیگ, امین AU - قورچی, تقی AU - حسنی, سعید AD - گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران AD - گروه ژنتیک و اصلاح و فیزیولوژی دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 3 SP - 41 EP - 50 KW - بره پرواری KW - جمعیت میکروبی KW - فراسنجه های خونی KW - فرآوری DO - 10.22034/aej.2020.110258 N2 - این پژوهش به ­منظور بررسی اثرات روش­ های فرآوری دانه گندم بر عملکرد رشد، جمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجه ­های بیوشیمیایی و ایمنی خون بره­ های پرواری انجام شد. ابتدا نمونه ­های دانه گندم بر حسب گروه­ های تیماری با اوره، هیدروکسیدسدیم و فرمالدئید عمل ­آوری شیمیایی شدند سپس به دو روش آسیاب و پلت، عمل­ آوری فیزیکی شدند. ترکیب شیمیایی و جیره­ های آزمایشی تعیین شدند. این آزمایش در اسفندماه 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. تعداد 30 رأس بره نر افشاری با میانگین وزن اولیه 3±31/21 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 5 تکرار به­ مدت 84 روز پروار شدند. از جیره آزمایشی با فرمول مشترک برای کلیه تیمارها استفاده شد که تفاوت آن­ ها در نوع گندم فراوری شده مورد استفاده در جیره بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیره حاوی دانه گندم کامل، 2-جیره حاوی دانه گندم آسیاب شده، 3- جیره حاوی دانه گندم عمل­ آوری شده با اوره و هیدروکسیدسدیم و آسیاب شده، 4-جیره حاوی دانه گندم عمل­ آوری شده با اوره و فرمالدئید و آسیاب شده ، 5-جیره حاوی دانه گندم عمل­ آوری شده با اوره و هیدروکسیدسدیم و پلت شده و 6-جیره حاوی دانه گندم عمل­ آوری شده با اوره و فرمالدئید و پلت شده بود. برای اندازه ­گیری جمعیت میکروبی در روز 80 نمونه­ گیری از مایع شکمبه انجام شد. خونگیری در روز پایانی انجام شد. بررسی فراسنجه­ های بیوشیمیایی و ایمنی خون به ­جز نیتروژن آمونیاکی حاکی از عدم تاثیر معنی ­دار تیمارهای آزمایشی بر روی هیچ­ کدام از این فراسنجه ­ها بودند. در ارتباط با جمعیت میکروبی، نتایج نشان داد عمل­ آوری به ­طور معنی­ داری منجر به افزایش جمعیت کل باکتری­ ها و پروتوزآ شد. نتایج این بررسی نشان داد مصرف دانه گندم فرآوری فیزیکی-شیمیایی شده نسبت به گندم بدون فراوری و گندم آسیاب شده به تنهایی بدون تاثیر منفی بر فراسنجه ­های بیوشیمیایی و ایمنی خون و با تاثیر مثبت بر جمعیت میکروبی شکمبه در تغذیه بره ­های پرواری قابل استفاده است. UR - http://www.aejournal.ir/article_110258.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_110258_1c49b8d3adfdf7c72ee9b16cfe9aa75b.pdf ER -