TY - JOUR ID - 124926 TI - بررسی اثرات افزودن اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا به جیره های حاوی ملاس بر تخمیر میکروبی با روش تولید گاز JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - مشایخی, محمد رضا AU - ساری, محسن AU - عرفانی مجد, نعیم AD - بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران AD - گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران AD - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 4 SP - 103 EP - 110 KW - اوره آهسته رهش KW - اوره معمولی KW - تولید گاز KW - ملاس DO - 10.22034/aej.2020.124926 N2 - این آزمایش با هدف بررسی اثرات نوع و سطح منبع نیتروژن غیرپروتئینی و نیز سطح ملاس افزوده شده به جیره ‏های پُر کنسانتره بر فراسنجه ‏های تولید گاز انجام شد. برای انجام آزمایش از طرح کاملاً تصادفی با الگوی فاکتوریل 3 ×2×2 با 12 تیمار و 5 تکرار استفاده شد. فاکتورها شامل دو نوع منبع نیتروژن غیرپروتئینی (اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا) و هر منبع در دو سطح (سطوح 0/8 و 1/6 درصد اوره معمولی و سطوح 0/9 و 1/8 درصد اوره آهسته رهش) و ملاس در سه سطح (صفر، 10 و 20 درصد) براساس ماده خشک جیره بودند. با افزایش سطح ملاس مقادیر گاز تولیدی تجمعی تا ساعت 24 انکوباسیون، انرژی متابولیسمی، ماده آلی قابل هضم واقعی، درصد قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر افزایش یافت (0/05>p ). اثرات نوع منبع نیتروژن غیرپروتئینی و سطح اوره معمولی و آهسته رهش، بر تولید گاز تجمعی، طی مدت انکوباسیون، معنی‏ دار نبود. فراسنجه ‏های تولید گاز تحت تاثیر نوع و سطح منبع نیتروژن غیرپروتئینی (اوره معمولی در مقایسه با اوره آهسته رهش نیتروزا) قرار نگرفت. ماده آلی قابل هضم واقعی در جیره‏ های حاوی اوره آهسته رهش نسبت به اوره معمولی بالاتر بود (0/05>p ) ولی در سایر فراسنجه ‏های اندازه ‏گیری شده تفاوتی بین دو منبع نیتروژن غیرپروتئینی مشاهده نشد. به ­طورکلی نتایج نشان داد که به ­نظر نمی ‏رسد از نظر سرعت آزادسازی آمونیاک در محیط کشت بین اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا تفاوتی وجود داشته باشد، ولی افزودن 20 درصد ملاس سبب بهبود فراسنجه‏ های تولید گاز شد. UR - http://www.aejournal.ir/article_124926.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_124926_233159ef6362509c18f9dfa9b933a6f9.pdf ER -