TY - JOUR ID - 125244 TI - بررسی تجزیه‌پذیری و فراسنجه‌های تخمیری جیره‌های حاوی برگ درخت کُنار هندی و روغن آفتابگردان در تغذیه نشخوارکنندگان JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - دشتی زاده, محمود AU - ساری, محسن AU - فضائلی, حسن AD - گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران AD - بخش تحقیقات تغذیه دام، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 4 SP - 123 EP - 132 KW - تولید گاز KW - تجزیه‌پذیری KW - برگ کُنار KW - روغن آفتابگردان DO - 10.22034/aej.2020.125244 N2 - به ­منظور بررسی افزودن برگ کنار (Ziziphus mauritiana) حاوی تانن و روغن آفتابگردان به ­عنوان منبع اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه (غنی از اسیدلینولئیک) در جیره‌ های پرکنسانتره بر گاز تولیدی و هم­ چنین تجزیه ‌پذیری آن ‌ها این آزمایش انجام شد. در این آزمایش، فراسنجه‌ های تجزیه ‌پذیری و تخمیری با استفاده از روش ‌های تولید گاز و کیسه نایلونی مقایسه شد. تولید گاز و نرخ تجزیه ‌پذیری در زمان ‌های صفر، 4، 8، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت اندازه ‌گیری شد. تیمارهای آزمایشی شاهد، جیره حاوی 20 درصد برگ کُنار، جیره حاوی 2/5 درصد روغن آفتابگردان و جیره حاوی 20 درصد برگ کُنار و 2/5 درصد روغن آفتابگردان (به­ ترتیب 1 تا 4) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چینش فاکتوریل 2×2 بود. نتایج نشان داد که مقدار بخش تند تجزیه، 37/72 (0/09=p )، کند تجزیه، 49/41 (0/06=p ) و نرخ ثابت تجزیه‌پذیری، 0/0573 (0/08=p ) ماده خشک در بین تیمارهای مختلف تحت تاثیر افزودن برگ کُنار، تمایل به کاهش نشان داد. تجزیه ‌پذیری موثر ماده خشک در سرعت ‌های عبور مختلف (74/07، 66/52 و 61/60 به ­ترتیب برای تجزیه‌ پذیری موثر 0/02، 0/04 و 0/06) در تیمار کُنار نسبت به سایر تیمارها، کاهش یافت (0/02=p ). تجزیه ‌پذیری موثر پروتئین خام جیره‌ ها برای نرخ‌ های عبور 0/02، 0/04 و 0/06 کاهش نشان داد (به ­ترتیب 93/80، 90/32 و 87/60). افزایش معنی ‌دار (0/01>p)  بین تیمارها از نظر تولید گاز تجمعی در همه ساعات انکوباسیون (2 تا 96) در اثر افزودن روغن آفتابگردان مشاهده شد. فراسنجه‌ های تولید گاز شامل پتانسیل تولید گاز، 105/04 (0/01>p) و نرخ تولید گاز، 0/110 (0/06=p ) نیز تحت تاثیر افزودن روغن آفتابگردان، به­ طور معنی ‌داری افزایش یافتند. انرژی متابولیسمی و ماده آلی قابل هضم در اثر افزودن روغن آفتابگردان افزایش یافت (0/01>p). مقدار ماده آلی حقیقی هضم شده (TOMD) و تولید توده میکروبی (MB) در اثر افزودن برگ کُنار افزایش یافت (0/01