TY - JOUR ID - 133912 TI - بررسی برخی شاخص‌ های ایمنی ذاتی سرم و موکوس پوست ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با تنش شوری JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - غنی, سپیده AU - حاجی مرادلو, عبدالمجید AU - پاک نژاد, حامد AU - ابوالفتحی, مرضیه AD - گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 13 IS - 1 SP - 319 EP - 324 KW - تنش شوری KW - آبزی KW - شاخص های موکوس KW - شاخص های سرم DO - 10.22034/aej.2021.133912 N2 - تحقیق حاضر جهت ارزیابی برخی شاخص‌ های ایمنی ذاتی سرم و موکوس پوست  ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با تنش شوری صورت گرفت. بدین منظور 180 قطعه بچه ماهی کپور با میانگین وزن 0/62±50 گرم تهیه و به سالن آبزی‏ پروری شهید فضلی ‏برآبادی دانشکده شیلات و محیط زیست دانشگاه گرگان انتقال یافت. پس از دو هفته آداپتاسیون، آزمایش در قالب  3 تیمار شامل تیمار آب شیرین (شوری ppt 0)، تیمار حاوی مخلوط 50 درصد آب شور و 50 درصد آب شیرین تیمار آب شور دریا ی خزر (شوری ppt 7) و (شوری ppt 14) انجام شد. جهت بررسی شاخص ­های ایمنی ذاتی (پروتئین محلول، فسفاتاز قلیایی و لیزوزیم) در پاسخ به تنش شوری، نمونه برداری از سرم و موکوس پوست در سه مرحله مجزا شامل روز سوم، روز ششم و روز نهم بعد از در معرض قرار گیری با شوری­ های مختلف انجام گرفت. نتایج نشان داد که تغییرات شوری تاثیر معنی داری بر میزان پروتئین کل، ‏فسفاتاز قلیایی، لیزوزیم سرم و موکوس ماهی داشت (0/05

0/05). نتیجه ­گیری کلی تحقیق حاضر نشان داد که میزان لیزوزیم موکوس با افزایش شوری در همه دوره­ ها کاهش یافت. میزان لیزوزیم سرم در روزهای ابتدایی مواجهه با تنش شوری، افزایش یافت ولی با گذشت زمان میزان این شاخص­ نسبت به ابتدای دوره کاهش یافت. میزان فسفاتاز قلیایی موکوس در روزهای ابتدایی در آب لب شور و در روزهای انتهایی در آب شور افزایش یافت ولی میزان آلکالین فسفاتاز سرم در روزهای ابتدایی مواجهه با تنش شوری، کاهش و با گذشت زمان افزایش یافت. میزان پروتئین محلول موکوس طی دوره ­های مختلف شوری اختلاف معنی‏ داری وجود نداشت ولی پروتئین کل سرم خون در روزهای ابتدایی مواجهه با تنش شوری، افزایش یافت ولی با گذشت زمان میزان این شاخص­ نسبت به ابتدای دوره کاهش یافت. UR - http://www.aejournal.ir/article_133912.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_133912_6fdb2c55934ae53af726780d5fcf8ddb.pdf ER -