TY - JOUR ID - 61865 TI - تاثیر سطوح مختلف کنگرفرنگی و ویتامین E بر سیستم ایمنی هومورال در جنس نر و ماده بلدرچین ژاپنی JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - عالمی, مرتضی AU - صمدی, فیروز AU - دستار, بهروز AU - حسنی, سعید AD - گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: 15739 Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 9 IS - 4 SP - 113 EP - 118 KW - ایمنی هومورال KW - اندام‌های لنفی KW - بلدرچین ژاپنی KW - کنگر فرنگی DO - N2 - این آزمایش جهت مطالعه سطوح مختلف پودر کنگر فرنگی بر عملکرد سیستم ایمنی هومورال بلدرچین ژاپنی انجام شد. تعداد 240 قطعه بلدرچین یک روزه به­ طور تصادفی به 4 تیمار با 4 تکرار و هر تکرار شامل 15 قطعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×4 شامل چهار تیمار تغذیه ­ای و دو جنس اجرا شد. تیمارهای تغذیه ­ای شامل گروه شاهد و افزودن دو سطح پودر کنگر فرنگی (1/5 و 3 درصد) و ویتامین E   ( سیصد میلی­ گرم در کیلوگرم) به جیره پایه بودند. به ­منظور ارزیابی تیتر آنتی ­بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، در روزهای 35 و 42 دوره پرورش خونگیری انجام شد. در پایان دوره آزمایش از هر واحد آزمایشی جهت مطالعه گلبول­ های سفید و نیز وزن اندام­های لنفاوی، 4 قطعه بلدرچین (2 نر و 2 ماده) انتخاب و کشتار شدند. نتایج نشان داد که مکمل نمودن جیره پایه با 3 درصد پودر کنگرفرنگی منجر به افزایش معنی­ دار مقادیر آنتی ­بادی ­های IgT و IgM در پاسخ ثانویه (42 روزگی) سیستم ایمنی به SRBC شد (0/05>p). در تیمار 3 درصد پودر کنگرفرنگی تعداد کل گلبول­ های سفید بیش ­تر بود (0/05>p). جنس تاثیری بر مقادیر تیتر آنتی­ بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی و نیز تعداد کل گلبول­ های سفید نداشت. درصد گلبول­ های هتروفیل و لمفوسیت و نیز نسبت هتروفیل به لمفوسیت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی و جنس قرار نداشتند. وزن نسبی کبد در جنس ماده افزایش معنی­ داری را نشان داد(0/05>p). نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن 3 درصد پودر کنگر فرنگی می ­تواند در تقویت سیستم ایمنی هومورال در بلدرچین ژاپنی موثر باشد. UR - http://www.aejournal.ir/article_61865.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_61865_be783506674f1758a837373a0817ec39.pdf ER -