TY - JOUR ID - 68543 TI - تأثیر مخلوط تجاری روغن های اسانسی اسید رسینولئیک، کاردانول و کاردول بر تولید و ترکیبات شیر و فراسنجه های خونی گاوهای شیری هلشتاین JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - اصغری, حمید AU - شیخلو, محمدرضا AU - صفری, رشید AU - بشارتی, مقصود AU - کریمی, امیر AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 10 IS - 2 SP - 31 EP - 36 KW - اسانس گیاهی KW - تولید شیر KW - فراسنجه های خونی KW - ظرفیت آنتی اکسیدانی DO - N2 - به ­منظور ارزیابی تأثیر افزودنی خوراکی Essential® (مخلوط تجاریاسانس‌های گیاهی اسید رسینولئیک، کاردانول و کاردول)  بر تولید شیر، ترکیبات شیر و فراسنجه­های خون از 20 رأس گاو شیرده هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی 20±80 در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمار‌های آزمایشی شامل: شاهد (بدون اسانس) و تیمار اسانس گیاهی (حاوی اسانس گیاهی Essential® به ­مقدار 13/5 گرم در روز به ازاء هر رأس گاو) بود. جیره کاملاً مخلوط حاوی 41/6 درصد یونجه، 2/83 درصد پنبه دانه و 55/57 درصد کنسانتره (براساس ماده خشک) به صورت آزاد به دام‌ها خورانده شد. نتایج نشان داد افزودن اسانس گیاهی Essential® تأثیر معنی‌داری بر میزان تولید شیر و تولید شیر تصحیح شده براساس 4 % چربی نداشت، اما از لحاظ عددی افزایش در تولید شیر تیمار حاوی اسانس گیاهی نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد (0/05P). نتایج آزمایش نشان­ دهنده عدم تأثیر معنی‌دار اسانس گیاهیEssential® بر عملکرد تولیدی کوتاه مدت گاو‌های شیری هلشتاین است ولی با توجه به تأثیر افزودن اسانس Essential® بر ظرفیت آنتی اکسیدانی در دام‌های مورد آزمایش می‌توان تأثیرات مثبت این اسانس بر سلامت دام را انتظار داشت. UR - http://www.aejournal.ir/article_68543.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_68543_935d72d431285a239d532ddea3f05967.pdf ER -