TY - JOUR ID - 82570 TI - ارزیابی تعداد باکتری Salmonella thyphi در گوشت چرخ شده ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) در فرم آزاد و نانوکپسوله گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare) در دمای 4 سانتی گراد در زمان های مختلف نگه داری JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - غزنوی, ام لیلا AD - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 10 IS - 3 SP - 297 EP - 302 KW - Clupeonella cultriventris caspia KW - گیاه رازیانه KW - Salmonella thyphi KW - اثر مهارکنندگی باکتری DO - N2 - گیاه رازیانه با نام علمی (Foeniculum Vulgare) از خانواده چتریان (Apiaceae) است. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره گیاه رازیانه دارای فرم نانوکپسوله بر باکتری Salmonella typhi و مقایسه تاثیرعصاره‌فرم آزادو فرمنانوکپسوله آن در مهار این باکتری و هم ­چنین دستیابی به بهترین ترکیب و غلظت عصاره گیاه رازیانه جهت پیشگیری و مهار رشد باکتری Salmonella typhi در گوشت چرخ شده ماهی کیلکای معمولی در دمای 4 درجه  سانتی گراد بود. در این مطالعه عصاره الکلی آزاد و نانوکپسوله گیاه رازیانه در دو غلظت 0/5 و 1 درصد بر رفتار باکتری Salmonella thyphiدر گوشت چرخ شده ماهی کیلکا معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) مورد ارزیابی قرار گرفت. پوشش مورد استفاده برای تولید نانوکپسوله صمغ عربی با نسبت 3 به 1 بود. رفتار Salmonella thyphi در روزهای 3، 6، 9 و 15 مورد ارزیابی قرار گرفت است. نتایج نشان داد با گذشت زمان فرم نانوکپسوله در غلظت 1% بهترین اثر مهارکنندگی را بر باکتری Salmonella thyphi داشت. با افزایش زمان نگه ­داری ماهی در شرایط دمای 4 درجه سانتی گراد، اثر ضد باکتریایی فرم نانوکپسوله بیش ­تر بوده و فرم آزاد ضعیف ­تر عمل کرده و به فرم شاهد نزدیک ­تر شده و تعداد باکتری در فرم آزاد با گذشت زمان روند صعودی داشت (0/05>p). پیشنهاد می ­گردد که از عصاره آزاد و نانوکپسوله رازیانه در غلظت 1% جهت کاهش بار باکتری­ های بیماری ­زای مولد فساد در سایر فرآورده ­های شیلاتی استفاده گردد که فرم نانوکپسوله آن تاثیر بیش ­تری در کاهش آن دارد. UR - http://www.aejournal.ir/article_82570.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_82570_d8af96cc7e0b44f95308b02d45f9f839.pdf ER -