TY - JOUR ID - 90500 TI - بررسی ترکیب شیمیایی، انرژی قابل متابولیسم و روند تولید گاز ضایعات نانوایی و مقایسه آن با دانه های گندم و جو در منطقه ورامین JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - بویر, ولی AU - کریمی, ناصر AU - زاهدی فر, مجتبی AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین، ایران AD - موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 11 IS - 1 SP - 27 EP - 32 KW - تکنیک گاز KW - ضایعات نانوایی KW - نان خشک KW - نشاسته و انرژی قابل متابولیسم DO - N2 -  این مطالعه به­منظور تعیین میزان انرژی متابولیسمی و روند تولید گاز ضایعات نان­های، بربری، لواش، سنگک، تافتون و مقایسه آن با گندم و جو انجام شد. انرژی متابولیسمی برای گندم، جو، بربری، لواش، سنگک و تافتون به­ترتیب 13/23، 12/11، 13/76، 13/53، 13/9 و 13/59 بود. بالاترین میزان انرژی متابولیسمی مربوط به سنگک و کم­ترین مربوط به جو بود. گندم با جو هم­چنین گندم و جو با انواع نان خشک در انرژی متابولیسمی دارای اختلاف معنی­دار بودند. میزان تولید گاز گندم، جو، بربری، لواش، سنگک و تافتون به­ترتیب 94/033، 86/433، 94/900، 92/033، 96/767، 93/767 میلی­لیتر در 200 میلی­گرم ماده خشک بود. در تولید گاز جو با گندم و کلیه نان­های مورد آزمایش دارای اختلاف معنی­دار بود. بیش­ترین میزان تولید گاز مربوط به نان سنگک و کم­ترین آن برای جو بود. نتایج این تحقیق نشان داد که می­توان از ضایعات انواع نان خشک به­عنوان ماده خوراکی با انرژی متابولیسمی بالا در جیره دام  به­خصوص دام­های پرواری استفاده کرد. UR - http://www.aejournal.ir/article_90500.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_90500_e12fa3b178bf54caf7e6ab05afd694b4.pdf ER -