TY - JOUR ID - 92610 TI - مطالعه اثر جنسیت بر مقادیر چربی در خون، کبد و عضله ماهی شیربُت (Barbus grypus) پرورشی JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - شریفی, پویا AU - مصباح, مهرزاد AU - شهریاری, علی AD - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران AD - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 11 IS - 2 SP - 289 EP - 294 KW - سرم KW - کبد KW - عضله KW - تریگلیسرید کل KW - کلسترول کل DO - N2 - ماهی شیربُت یک گونه بومی استان خوزستان و از مهمترین گونهها از دیدگاه صنعت و صیادی میباشد. اطلاعات کافی در مورد پارامترهای بیوشیمیایی و متابولیسم درباره این گونه در دسترس نیست. بنابرین در این تحقیق اثر بر جنسیت بر پارامترهای لیپید و لیپوپروتئین در سرُم، کبد و عضله شیربت پرورشی مورد مطالعه قرار گرفت. جهت اجرای این پروژه، 72 قطعه ماهی بالغ (36 نر و 36 ماده) از مجموعه پرورشی آزادگان منتقل گردیده و مورد آزمایش قرار گرفتند. خونگیری از ناحیه باله دمی صورت گرفت و پس از آسان کشی نمونه های کبد و عضله اخذ شد. نمونههای کبد و عضله به حجم 1 گرم، توسط حلال آلی چربیزدایی شده و به روش اسپکتوفتومتری مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج اینگونه نشان میدهند که چربی کل، TG، TC، HDL-c، VLDL-c، LDL-c در سرم به ترتیب 488/174، 179/88، 252/958، 71/65، 36/343 و 128/041 میلی گرم در دسی لیتر تعیین گردید. مقدار چربی کل، TG، TC در کبد به ترتیب 73/407، 43/109 و 1/053 و در عضله به ترتیب 33/831، 19/417 و 0/703 میلی گرم درگرم بودند. اطلاعات به دست آمده در این مطالعه نشان داد که بین جنس نر و ماده در چربی کل، TG، TC و VLDL-c در سرم اختلاف معنیداری وجود دارد (0/05>P)، ولی در عضله مقدار چربی کل، TG، TC اختلاف معنیداری بین دو جنس نر و ماده مشاهده نشد (0/05