TY - JOUR ID - 94041 TI - بررسی اثر تجویز خوراکی سطوح مختلف پروبیوتیک Lactobacillus casei بر شاخص های رشد و بازماندگی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - الماسی بردمیری, برزو AU - علیشاهی, مجتبی AU - جوادزاده, نرگس AD - گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران AD - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 11 IS - 2 SP - 259 EP - 266 KW - L. casei KW - Oncorhynchus mykiss KW - پروبیوتیک KW - رشد و بازماندگی DO - N2 - پروبیوتیک‌ها مکمل­ های غذایی زنده­ای هستند که از طریق بهبود بار میکروبی روده میزبان­، تاثیرات سودمندی را در آن ایجاد کرده، سبب بهبود جذب مواد غذایی از روده می‌شوند. هدف از این مطالعه بررسی اثر تجویز خوراکی سطوح پروبیوتیک (Lactobacillus casei(PTCC1608 بر شاخص های رشد و بازماندگی ماهی قزل­ آلای رنگین ­کمان بود. 4800 قطعه بچه ماهی قزل‌آلا، با وزن متوسط 5/5±32/6 گرم در چهار تیمار با سه تکرار به­ صورت تصادفی تقسیم شدند (هر تکرار با 400 قطعه ماهی). ماهیان تیمارهای A، B و C به­ ترتیب با جیره‌های غذایی حاوی 106×5، 107×5 و 108×5 باکتری در میلی­ لیتر باکتری لاکتوباسیلوس کازئی به­ مدت 60 روز غذادهی شدند. ییمار شاهد با شرایط کاملاً مشابه اما بدون اضافه کردن باکتری به خوراک درنظر گرفته شد. زیست ­سنجی در روزهای صفر، 30 و 60 صورت گرفت و شاخص ­های رشد (ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، فاکتور وضعیت، بازده پروتئین، میزان رشد روزانه، میزان رشد نسبی، بازده خوراک و بازماندگی) بین تیمارهای مختلف مقایسه گردید. نتایج نشان داد افزودن پروبیوتیک L. casei با غلظتCFU/mL 106×5 باعث بهبود معنی ­دار شاخص ­های رشد در ماهی قزل ­آلا می ­شود، به ­طوری ­که ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن و میزان رشد نسبی بهترین عملکرد را در تیمار A پس از 30 و 60 روز از شروع آزمایش داشتند و با تیمار شاهد اختلاف معنی­ دار نشان دادند (0/05>P)، درحالی­ که در تیمار تغذیه شده با جیره حاوی بالاترین میزان پروبیوتیک در هر دو مرحله نمونه­ گیری برخی شاخص ­های رشد و بازماندگی نسبت به گروه شاهد کاهش نشان دادند (0/05>P). تغییریدر شاخص­ های رشد در تیمار تغذیه شده با جیره حاوی  CFU/mL106×5 نسبت به تیمار شاهد در مراحل مختلف نمونه گیری مشاهده نشد. میزان بقا در طول دوره در بین تیمارهای مختلف نیز تفاوت معنی­ دار نشان داد، به ­طوری­ که بیش ­ترین تلفات مربوط به تیمار تغذیه شده با L. casei با غلظت CFU/mL108×5 بود که تفاوت معنی ­داری با تیمار شاهد داشت (0/05>P). به­ طورکلی نتایج تحقیق نشان داد افزودن پروبیوتیک L. casei با غلظت  CFU/mL106×5 به خوراک ماهی قزل ­آلای رنگین ­کمان انگشت ­قد، به ­عنوان مناسب­ ترین غلظت باعث بهبود شاخص ­های رشد ماهی شد، ولی غلظت ­های بالاتر این پروبیوتیک اثرات منفی بر رشد دارد. UR - http://www.aejournal.ir/article_94041.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_94041_81e2e72b9a8c38e01d3ddd951c6a0840.pdf ER -