TY - JOUR ID - 95932 TI - مقایسه کیفیت فیله و پروفیل اسیدهای چرب ماهیان پرواری گورامی عظیم الجثه (Osphronemus goramy) و کپور معمولی (Cyprinus carpio) پرورش یافته در استخرهای بتونی JO - فصلنامه محیط زیست جانوری JA - AEJ LA - fa SN - 2717-1388 AU - فرحی, امین AU - سوداگر, محمد AU - یوسفی سیاه کلرودی, سیامک AU - مازندرانی, محمد AU - دادگر, شهرام AU - اجاق, سید مهدی AD - گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران AD - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین، ایران AD - موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 11 IS - 3 SP - 205 EP - 212 KW - ماهی گورامی عظیم الجثه KW - ماهی کپور معمولی KW - کیفیت فیله KW - پروفیل اسیدهای چرب DO - N2 - به منظور تعیین ارزش غذایی ماهی گورامی عظیم الجثه به عنوان یک گونه خوراکی جدید و مقایسه آن با کپورمعمولی به عنوان یک گونه رایج پرورشی، بچه ماهیان گورامی عظیم الجثه و کپورمعمولی در دامنه وزنی یکسان (به ترتیب 0/27±5 و 0/17±5/02 گرم) خریداری و به استخرهای بتونی معرفی و در شرایط کشت تک گونه ای شامل 2 تیمار آزمایشی هریک با 3 تکرار با جیره تجاری ماهی کپورمعمولی به مدت یک سال پرورش یافتند. در پایان آزمایش، پروتئین خام و رطوبت لاشه در ماهی کپورمعمولی و خاکستر و چربی خام در ماهی گورامی عظیم الجثه به طور معنی داری بالاتر بود (0/05>P). مجموع اسیدهای چرب اُمگا 6 در ماهی کپورمعمولی به صورت معنی داری (0/05>P) بیش تر از ماهی گورامی عظیم الجثه مشاهده شد. مجموع اسیدهای چرب اُمگا 3، سطوح اسیدهای چرب غیراشباع بلندزنجیره و میزان EPA و DHA در دو گونه مورد سنجش فاقد اختلاف معنی دار بود (0/05
P). در مقابل نسبت اسیدهای چرب چندغیراشباع به اشباع ماهی کپورمعمولی در مقایسه با ماهی گورامی عظیم الجثه دارایسطوح مطلوب تری بوده که اختلاف مذکور به لحاظ آماری معنی دار بود (0/05>P). در مجموع، با توجه به محتوای EPA و DHA در دو گونه مورد سنجش و نیز ارتقای نسبت اُمگا 3 به اُمگا 6 در ماهی گورامی عظیم الجثه، محتملاً می توان به لحاظ ویژگی های کیفی و ارزش غذایی ماهی گورامی عظیم الجثه را در زمره ماهیان پرورشی ارزشمند قلمداد نمود. UR - http://www.aejournal.ir/article_95932.html L1 - http://www.aejournal.ir/article_95932_36baaac25a28aebbb3c55415bb04ee87.pdf ER -