2024-03-19T09:20:47Z
http://www.aejournal.ir/?_action=export&rf=summon&issue=13969
فصلنامه محیط زیست جانوری
محیط زیست جانوری
2717-1388
2717-1388
1388
1
1
شناسایی و تعیین فراوانی ماهیان آب های داخلی استان مرکزی
سیامک
یوسفی سیاه کلرودی
منا
ایزدیان
شناسایی، بررسی تنوع گونه ای و فراوانی ماهیان استان مرکزی طی سال های 85-1383 انجام گردید. برای این منظور 19 ایستگاه انتخاب شد که محیط های آبی مانند چشمه، رودخانه و دریاچه پشت سد را شامل می شدند. ماهیان توسط وسایل صید مختلف مانند پره، دام گوشگیر، تور ماشک، ساچوک و دستگاه صید الکتریکی به طور ماهانه صید و به آزمایشگاه منتقل و توسط کلیدهای شناسایی معتبر، شناسایی شدند. نتایج این بررسی نشان داد که 13 جنس و 18 گونه، متعلق به رده ماهیان استخوانی در این استان زیست می کنند. گونه خیاطه (alburnoides bipunctatus) با 26/7 درصد تعداد ماهیان صید شده، بیش ترین فراوانی در اکثر ایستگاه های مورد بررسی و گونه گامبوزیا (gambosia holbrooki) با 0/98 درصد کم ترین فراوانی در ایستگاه های مورد مطالعه بوده است. هم چنین 3 گونه غیر بومی کپور علف خوار، کپور نقره ای و گامبوزیا در بررسی فوق صید شدند.
تنوع گونه ای
ماهیان استخوانی
آب های داخلی
استان مرکزی
2009
04
21
1
8
http://www.aejournal.ir/article_103127_6e187df67644864a73767ea61f26c4f1.pdf
فصلنامه محیط زیست جانوری
محیط زیست جانوری
2717-1388
2717-1388
1388
1
1
بررسی برخی از پیراسنجه های فیزیکی و شیمیایی رودخانه گهر رود در استان لرستان
کامران
مظهری تبریزی
نگین
شفیعی
در این بررسی به منظور تعیین فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی رودخانه گهررود در طول مسیر 17 کیلومتری 7 ایستگاه انتخاب تا بتوان مشخصه کاملی از وضعیت رودخانه به ویژه در محدوده مورد مطالعه ارائه نمود. تعداد 252 نمونه آب برداشته، سپس به آزمایشگاه منتقل گردید. این بررسی از بهمن ماه 1384 لغایت بهمن ماه 1385 در منطقه مذکور انجام شد. نتایج حاصل از بررسی داده ها گویای این مطلب است که فاکتورهایی از قبیل درجه حررات، سختی کل، کلسیم، منیزیم، هدایت الکتریکی، pH، فسفات، کلر، BOD5،DO، tds، TSS، NTU، SS وکلی فرم در ایستگاه های مورد بررسی با یکدیگر دارای اختلاف معنی داری در سطح 1 و 5 درصد هستند، بنابراین می توان بیان کرد که شرایط اکولوژیک رودخانه در طول مسیر دارای تغییرات می باشند.
فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی
شرایط اکولوژیک
رودخانه گهر
2009
04
21
9
15
http://www.aejournal.ir/article_103128_016f119b88e9a7d878ddfb8082054b44.pdf
فصلنامه محیط زیست جانوری
محیط زیست جانوری
2717-1388
2717-1388
1388
1
1
شناسایی و بررسی فراوانی فیتوپلانتکون های آب های ساحلی ساحل گلشهر استان بندرعباس (خلیج فارس)
هانیه
سعیدی
آریا
اشجع اردلان
در این مطالعه فیتوپلانکتون های آب های ساحلی سواحل گلشهر بندرعباس در ایستگاه پارک دولت طی یک دوره یک ساله از اردیبهشت ماه 1386 لغایت فروردین ماه 1387 مورد نمونه برداری و بررسی قرار گرفتند. در مجموع تعداد 19 جنس فیتوپلانکتون شامل 11 جنس دیاتومه، 6 جنس دوتاژه ای، یک جنس جلبک سبز- آبی Oscillatoria و یک جنس جلبک سبز Zygnema شناسایی شدند. بیش ترین و کم ترین انواع فیتوپلانکتونی به ترتیب مربوط به اسفند ماه (13 جنس) و فروردین ماه (3 جنس) بود. بیش ترین تراکم و فراوانی فیتوپلانکتون ها مربوط به خرداد ماه (208171666 سلول در مترمکعب و 47/37 درصد) و کم ترین تراکم و فراوانی مربوط به فروردین ماه (212748 سلول در مترمکعب و 0/04 درصد) بود. Oscillatoria sp از لحاظ تراکم سالانه گونه غالب آب های ساحلی بندرعباس بود (209995585/3 سلول در مترمکعب). عوامل محیطی شامل دمای سطحی آب، شوری، اکسیژن محلول و pH به طور ماهانه مورد سنجش قرار گرفتند که میانگین (± انحراف معیار) آن ها به ترتیب برابر با 8/60±27/07 درجه سانتی گراد، 1/16±39/20 قسمت در هزار، 0/22±5/91 میلی گرم بر لیتر و 0/31±8/30 بود.هیچ رابطه معنی داری میان عوامل مختلف محیطی با نوع و تراکم فیتوپلانکتون ها در طول یک سال مشاهده نگردید (همبستگی پیرسون، p>0/05) و تنها میان نوع فیتوپلانکتونی و شوری در طول یک سال مطالعه همبستگی منفی وجود داشت (r2 = 0/77-، p<0/05).
فیتوپلانکتون
فراوانی
بندرعباس
خلیج فارس
2009
04
21
17
25
http://www.aejournal.ir/article_103129_cd028cb2d792abfad14d16f31537c760.pdf
فصلنامه محیط زیست جانوری
محیط زیست جانوری
2717-1388
2717-1388
1388
1
1
تعیین بهترین شرایط دمایی و شوری برای غنی سازی اسیدهای چرب غیر اشابع بلند زنیجره (hufa) در ناپلیوس آتمیا ارومیانا با امولسیون استاندارد 30/4 ices
محمود
حافظیه
ناصر
آق
منصور
شریفیان
حمیرا
حسین پور
غنی سازی غذای زنده با اسیدهای چرب غیراشباع به خصوص دوکوزاهگزانوئیک اسید (dha) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (epa) در پرورش لارو آبزیان دریایی امری ضروری است و باعث افزایش بقا ورشد آن ها می شود. ناپلیوس تازه تفریخ شده آرتمیای ارومیانا به مدت 24 ساعت با امولسیون تجاری ices30/4 غنی گردید. متغیرهای مورد آزمایش شامل (شوری 12، 23 و 33 گرم در لیتر) و (دما 22، 25 و 28 درجه سانتی گراد) طی سه تکرار در نظر گرفته شد و ترکیب اسیدهای چرب آن ها با کمک کروماتوگرافی گازی اندازه گیری گردید. با استفاده از طرح کاملا تصادفی جدول آنالیز واریانس برای آنها تنظیم و با کمک آزمون دانکن به بررسی اثر تیمارها و تکرارها پرداخته شد.نتایج نشان می دهد میزانepa پس از 24 ساعت غنی شدگی آرتمیای جوان با امولسیون فوق در شرایط دمایی 25 درجه سانتی گراد و شوری 23 گرم در لیتر به 9/18 درصد افرایش یافت که در مقایسه با شاهد (3/1 درصد) اختلاف بسیار معنی دار، بیش از سه برابر را نشان می دهد (p<0/0098). هم چنین میزان dha پس از 24 ساعت با دمای 22 درجه سانتی گراد و شوری 33 گرم بر لیتر از صفر در شاهد به 0/8 درصد افزایش یافت. به منظور دستیابی به بهترین نسبت dha:epa شوری 33 گرم در لیتر در دمای 28 درجه سانتی گراد بهترین شرایط خواهد بود. (p<0/11)
آرتمیای ارومیانا
غنی سازی
اسیدهای چرب فوق غیراشباع
شوری
2009
04
21
25
32
http://www.aejournal.ir/article_103130_b1fd6183c09c34ca3fc3317e902a67c6.pdf
فصلنامه محیط زیست جانوری
محیط زیست جانوری
2717-1388
2717-1388
1388
1
1
بررسی تاثیر مجتمع پرورش ماهی عمارت بر روی کیفیت آب رودخانه عمارت یا گهر رود
رکسانا
فلاحی
بهروز
عباس زاده
در این بررسی تاثیر مجتمع پرورش ماهی به نام عمارت با ظرفیت اسمی تولید 500 تن در سال، روی رودخانه عمارت از بهمن ماه 1384 لغایت بهمن ماه 1385 مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 4 ایستگاه شامل: ایستگاه اول در فاصله 3 کیلومتری مجتمع پرورش ماهی عمارت، ایستگاه دوم در محل آبگیری مجتمع پرورش ماهی، ایستگاه سوم در محل خروجی مجتمع پرورش ماهی عمارت و ایستگاه چهارم 8 کیلومتر پایین تر از خروجی ایستگاه عمارت در نظر گرفته شد. خصوصیات کیفی آب در تمامی ایستگاه های یاد شده در طول سال بطور ماهانه مورد سنجش و اندازه گیری قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی داده ها گویای این مطلب است که فاکتورهایی از قبیل درجه حرارت، سختی کل، کلسیم، منیزیم، هدایت الکتریکی، pH، فسفات، کلر، BOD5، اکسیژن محلول در آب (DO، TDS، TSS، SS، NTU) و کلی فرم در ایستگاه های مورد بررسی از نظر آماری با یکدیگر دارای اختلاف معنی داری در سطح 1 و 5 درصد هستند، بنابراین می توان بیان کرد که مجتمع پرورش ماهی عمارت بر روی کیفیت آب رودخانه عمارت دارای تاثیر می باشد.
پرورش ماهی
فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی
رودخانه عمارت
گهر رود
استان لرستان
2009
04
21
33
39
http://www.aejournal.ir/article_103131_6d9c814b9231a6f2c880fc8fa633dd8c.pdf
فصلنامه محیط زیست جانوری
محیط زیست جانوری
2717-1388
2717-1388
1388
1
1
بهینه سازی روش تغذیه بچه تاسماهی ایرانی (acipenser persicus) از شروع تغذیه فعال تا وزن 5 گرمی
محمود
حافظیه
ناصر
آق
حمیرا
حسین پور
در این تحقیق سعی شده با آلترناتیوهای مختلف غذایی شامل ناپلیوس آرتمیا ساده و غنی شده با ویتامین c، دافنی و غذای فرموله و ترکیبی از آن ها در طول دوره لاروی تا وزن پنج گرمی، بهترین روش تغذیه در این گونه اقتصادی مشخص گردد. بچه ماهیان تازه به تغذیه افتاده قره برون با طول و وزن اولیه به ترتیب 17/8 میلی متر 28/2 میلی گرم از مجتمع شهید رجایی ساری به پژوهشکده آرتمیا دانشگاه ارومیه منتقل و پس از 5 روز تغذیه با ناپلئوس آرتمیا به طول 21/4 میلی متر و وزن 50/5 میلی گرم رسیدند. تخم گشایی سیست آرتمیا ارومیانا و تولید دافنی با روش های استاندارد انجام گردید. مرحله دوم با تراکم 300 عدد در هر تانکر و با طول و وزن اولیه به ترتیب 21/4 میلی متر و 50/5 میلی گرم و تغذیه از 4 تیمار غذایی شامل ناپلئوس آرتمیا (تیمار 1)، 50 درصد ناپلئوس آرتمیا +50 درصد غذای کنسانتره (تیمار 2)، ناپلئوس غنی شده با ویتامین c (تیمار 3) و 50 درصد ناپلئوس غنی شده با ویتامین c + 50 درصد غذای کنسانتره (تیمار 4) آغاز گردید. در پایان مرحله دوم که بچه ماهیان به مدت 15 روز و 5 وعده در شبانه روز به نسبت 30 درصد وزن بدن از غذای زنده و 10 درصد وزن بدن غذای کنسانتره تغذیه شدند، وزن بچه ماهیان تمیار 1، نسبت به تیمارهای دیگر بطور معنی دار بیش تر بود (p<0/05) در صورتی که بین تیمارهای 1، 2 و 3 از نظر طول اختلاف معنی داری مشاهده نشد (p>0/05). در مرحله سوم که همه گروه های قبلی به ترتیب از 3 تیمار ترکیبی با نسبت 50 و 25 سپس غذای زنده و بقیه غذای کنستانتره تغذیه نمودند کلیه بچه ماهیان چهار تیمار مرحله دوم که در این مرحله با آرتمیا و کنسانتره به صورت ترکیبی تغذیه شدند دارای رشد منظم و خوبی بودند و از نظر طول و وزن اختلاف معنی داری بین آن ها وجود نداشت (p>0/05) با این وجود تیمار 1 مرحله دوم (100 ناپلیوس آرتمیا) در ادامه تغذیه شده با 50 درصد ناپلیوس و سپس 25 درصد ناپلیوس و مابقی غذای کنستانتره در پایان دوره آزمایش به عنوان بهترین مدل تغذیه در این ماهیان تا وزن 5 گرمی انتخاب گردیدند. هم چنین این تیمارها بالاترین رشد ویژه و کم ترین ضریب تبدیل غذایی، بیش ترین بازماندگی طی 72 ساعت در معرض شوری 12 و 16 گرم در لیتر را نشان دادند که با سایر تیمارها دارای اختلاف معنی داری بودند (p<0/05).
تاسماهی ایرانی
Acipenser persicus
دوران لاروی
غذای زنده
تغذیه
2009
04
21
41
50
http://www.aejournal.ir/article_103132_46e450b5ec99e29be81e4352d72bc09b.pdf
فصلنامه محیط زیست جانوری
محیط زیست جانوری
2717-1388
2717-1388
1388
1
1
بررسی امکان استفاده از کرم خاکی (eisenia foetida) در تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان (oncorhynchus mykiss)
علی
محمود اقدم
سیامک
یوسفی سیاه کلرودی
کرم خاکی گونه eisenia foetida جزو گونه های مهم تجاری است که پرورش آن در سال های گذشته در جهان و ایران مد نظر قرار گرفته است. این بررسی به منظور استفاده از کرم خاکی در تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان oncorhynchus mykiss انجام گردید. در این تحقیق، اثر سطوح مختلف کرم خاکی در رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان در مرحله رشد انجام شد. وزن ماهیها در شروع آزمایش برابر با 140گرم بود. 240 عدد از ماهیهای قزل آلای رنگین کمان (هر تیمار 20 عدد ماهی) در استخرهای پرورشی به ابعاد متر 5× 0/7 متر و عمق 0/5 متر نگه داری شدند، آب مورد نیاز جهت پرورش از طریق چشمه مجاور مزرعه با میانگین دمای 14 درجه سانتی گراد تامین شد. چهار جیره غذایی براساس 38 درصد پروتئین و مقدار انرژی 3300 کیلوکالری و با میزان 13 درصد چربی حاوی 10، 20 و 30 درصد کرم خاکی و یک جیره فاقد کرم خاکی به عنوان جیره شاهد (کنترل) در یک دوره پرورشی شش هفته ای به عنوان خوراک تر استفاده گردید. از نظر آماری بین جیره های حاوی سطوح مختلف کرم خاکی بر روی افزایش وزن و ضریب تبدیل تفاوت های معنی داری وجود داشت (5% = α). در مقایسه بین تیمارهای مختلف، جیره های حاوی 20 درصد کرم خاکی، از نظر آماری اختلاف معنی داری در وزن، میزان کارآیی غذایی و ضریب تبدیل غذایی نسبت با سایر جیره های غذایی نشان دادند و دارای وضعیت بهتری بودند.
کرم خاکی
Eisenia Foetida
ماهی قزل آلای رنگین کمان
تغدیه ماهی
2009
04
21
51
56
http://www.aejournal.ir/article_103133_864bcba334ace0b54d6c5333ba8f2f24.pdf