عملکرد مکمل فیتاز بر جایگزینی پودر ماهی با آرد سویا بر شاخص ‏های رشد و برخی پارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تنکابن، ایران

چکیده

جهت تعیین اثر آنزیم فیتاز و ‏جایگزینی پودرماهی با آرد سویا بر روند رشد، و برخیپارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون ماهی آزاد دریایخزر با میانگین وزن 13/7±140/6 ‏گرم، هفت جیره با نیتروژن و انرژی یکسان، حاوی سطوح مختلف آرد سویا (40 و 8٠‏ درصد) برای جایگزینی تدریجی با پودرماهی (جیره شاهد بدون آنزیم فیتاز)، هریک با سه سطح آنزیم فیتاز (صفر و 1000 ‏و 2000 ‏واحد بین­ المللی بر کیلوگرم) تهیه و مورد تغذیه ماهیان در شرایط یکسان پرورشی قرار گرفت. در پایان دوره 12‏ هفته ­ای تغذیه با جیره­ های آزمایشی، جایگزینی تدریجی پودر ماهی با  آرد سویا موجب کاهش معنی­ داری در روند رشد و کارایی غذا ماهیان گردید (0/05>P‏).­ در صورتی ­که افزودن آنزیم فیتاز موجب افزایش معنی داری در روند رشد و کارایی غذا شد و بهترین نتیجه در ­استفاده از 2000‏ واحد بین ­المللی بر کیلوگرم غذا، به­ دست آمد. از طرف دیگر شاخص ‏های خونی و سرم ­شناسی ماهیان نیز تحت تاثیر جیره ­های غذایی قرار گرفت. مقادیر آنزیم ­های کبدی با مقادیر متوسط کنجاله سویای جیره غذایی ارتباط مستقیم داشت، به­ طوری ­که بالاترین مقادیر آنزیم ­های آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز در ماهیان تغذیه شده با جیره بالای درصد آرد سویا مشاهده شد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق پیشنهاد می‏ شود که در جیره ماهی آزاد دریای خزر تا سطح 40‏ درصد پروتئین پودر ماهی با آرد سویا با 2000‏ واحد بین الملل آنزیم فیتاز بر کیلوگرم غذا جایگزین شود.

کلیدواژه‌ها


  1. Barnes, E.; Michael, B.L.; Michael, K.A. and Rosentrater, J.R.S., 2012. An initial investigation replacing fish meal with a commercial fermented soybean meal product in the diets of juvenile rainbow trout. Open Journal of Animal Sciences. Vol. 2, No. 4, pp: 234-243.
  2. Burr, G.S.; William, R.W.; Frederic, T.B. and Ronald, W.H., 2012. Replacing fishmeal with blends of alternative proteins on growth performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), and early or late stage juvenile Atlantic salmon (Salmo salar). Journal of aquaculture. Vol. 334, pp: 110-116.
  3. Barrows, F.T.; Gaylord, T.G.; Sealey, W.M.; Haas, M.J. and Stroup, R.L., 2008. Processing soybean meal for biodiesel production: effect of a new processing method on growth performance of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture. Vol. 283, pp: 141-147. doi:10.1016/j. aquaculture. 2008.06.041.
  4. Biswas, M.D.; Borgeson, T.L. and Thiessen, D.L., 2007. A review of processing of feed ingredients to enhance diet digestibility in finfish. Animal Feed Science Technology. Vol. 138, pp: 118-136.
  5. Cheryan, M., 1980. Phytic acid interactions in food systems. Critical Reviews on Food Science and Nutrition. Vol. 13, pp: 297-335.
  6. Coloso, R.M.K.; King, J.W.; Fletcher, M.A.; hendrix, M.; Subramanyam, P.W. and Ferraris, R.P., 2003. Phosphorus utilization in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed practical diets and its consequences on effluent phosphorus levels. Aquaculture. Vol. 220, pp: 801-820.
  7. Cruz Castro, C.A.; Hernández, L.H.; Fernández Araiza, M.A.; Ramírez Pérez, T. and Ángeles López, O., 2011. Effects of diets with soybean meal on the growth, digestibility, Phosphorus and Nitrogen excretion of juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Hidrobiológica. Vol. 21, No. 2, pp: 118-125.
  8. Day, O.J. and Plasencia Gonzaalez, H.G., 2006. Soybean protein concentrate as a protein sourcefor turbot Scophthalmus maximus L. Aquaculture Nutrition 2000. Vol. 6, pp: 221-228.
  9. Dalsgaard, J.; Ekman K.S.; Pedersen, P.B. and Verlhac, V., 2009. Effect of supplemented fungal phytase on performance and phosphorus availability by phosphorus-depleted juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), and on the magnitude and composition of phosphorus waste output. Aquaculture. Vol. 286, pp: 105-112.
  10. Domezain, A.E.; Martínez-Álvarez, R.M.; Hidalgo, M.C.; Morales, A.; García Gallego, M. and Sanz, A., 2002. Physiological changes of sturgeon Acipenser naccarii caused by increasing environmental salinity. J Exp Biol. Vol. 205, pp: 3699-3706.
  11. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 2008. Cultured Aquatic Species Information Programmed. Oncorhynchus mykiss. Cultured Aquatic Species Information Programmed. Text by Cowx, I. G. In: FAO Fisheries and Aquaculture Department [online]. Rome. Updated 15 June 2005. [Cited 1 August 2013]. http://www.fao.org/fishery/ culturedspecies/ Oncorhynchus mykiss/en.
  12. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 2010. World Agriculture Towards 2030/2050:
    The 2012 revision. ESA E Working Paper No. 12-03. http://www. fao.org/economic/esa/esag/en/.
  13. Francis, H.; Adem, H.; Tressel, R.P.; Wysujack, K., Koops, U. and Schulz, C., 2001. Replacement of fish meal with rapeseed protein concentrate in diets fed to common carp (Cyprinus carpio L.). Israeli Journal Aquaculture Bamidgeh. Vol. 63, No. 6. IIC: 63.2011.605.
  14. García-Carreño, FL., Haard NF., 1993. Characterization of proteinase classes in Langostilla Pleuroncodes planipes and Crayfish Pacifastacus astacus extracts. Journal of Food Biochemistry 17, 97-113.
  15. Gatlin, D.M.; Barrows, F.T.; Brown, P.; Dabrowski, K.; Gaylord, T.G.; Hardy, R.W.; Herman, E., Hu, G.; Krogdahl, Å.; Nelson, R.; Overturf, K.; Rust, M.; Sealey, W.; Skonberg, D.; Souza, E.J.; Stone, D., Wilson, R. and Wurtele, E., 2007. Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds: a review. Aquaculture Research. Vol. 38, pp: 551-579.
  16. Hard, B.F.; Zinkl, J.G. and Jane, N.C., 2009. Schalm’s Veterinary Hematology.5th ed. Lippincott Williams and Wilkins. pp: 1120-1124.
  17. Hernandez, A.; Alex, H.G. and Bari, R.W., 2012. Rainbow trout, (Oncorhynchus mykiss). In: Webster, C.D. & C. E. Lim (Eds.).Nutrient requirements and feeding of finfish for aquaculture. CABI Publishing, New York, New York, USA. pp: 184-202.
  18. Iwashita, Y.; Yamamoto, T.; Furuita, H., Sugita, T. and Suzuki, N., 2008. Influence of certain soybean anti nutritional factors supplemented toa casein-based semi purified diet on intestinal and liver morphology in fingerling rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Fisheries Science.
    Vol. 74, pp: 1075-1082. doi:10.1111/j.1444-2906.2008. x 01627.
  19. Jalili, R.; Noori, F. and Agh, N., 2012. Effects of Dietary Protein Source on Growth Performance, Feed Utilization and Digestive Enzyme Activity in Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss). Journal of Applied Biological Sciences. Vol. 6, No. 3, pp: 61-68.
  20. Jidan, Y.; Xianghe, L.;Zijia, W. and Kun, W., 2011. Effect of partial fish meal replacement by soybean meal on the growth performance and biochemical indices of juvenile Japanese flounder Paralichthys olivaceus. Vol. 1, pp: 143-153.
  21. Krogdahl, Å.; Penn, M.; Thorsen, J.; Refstie, S. and Bakke, A.M., 2010. Important anti-nutrients in plant feedstuffs for aquaculture: an update on recent finding regarding responses in salmonids. Aquaculture Research. Vol. 41, pp: 333-344.
  22. Kraugerud, O.F.; Penn, M.; Storebakken, T.; Refstie, S.; Krogdahl, Å. and Svihus, B., 2007. Nutrient digestibilities and gut function in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets with cellulose or non-starch polysaccharides from soy. Aquaculture. Vol. 273, pp: 96-107.
  23. Lovell, R.T., 1988. Use of soybean products in diets for aquaculture species: revised. Soybean Utilisation Alternatives, February 16±18. The Centre for Alternative Crops and Products, University of 14 Minnesota. pp: 335-361.
  24. Mohseni, M.; Hassani, M.H.; Pourali, M.; Pourkazemi, M. and Bai, S.C., 2011. The optimum dietary carbohydrate lipid ratio can spare protein in growing beluga, Huso huso. Applied Ichthyology. Vol. 27, pp: 775-780.
  25. Mohseni, M.; Pourali, H.R., Kazemi, R. and Bai, S.C., 2014. Evaluation of the optimum dietary protein level for the maximum growth of juvenile beluga (Huso huso L. 1758). Aquaculture Research. Vol. 45, pp: 1832-1841.
  26. Palmegiano, G.B.; Dapra, F.; Forneris, G., Gai, F.; Gasco, L.; Guo, K.; Peiretti, P.G.; Sicuro, B. and Zoccarato, I., 2006. Rice proteins concentrate meal as a potential ingredient in practical diets for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. Vol. 258, pp: 357-367.
  27. Papatrypbon, E. and Soares Jr, J.H., 2001. The effect of phytase on apparent digestibility of four practical plant feedstuffs fed to stripped bass, Marone sexatilis. Aquaculture. Vol. 14, pp: 120-129.
  28. Sajjadi, M. and Carter, C.G., 2004. Effect of phytic acid and phytase on feed intake, growth, digestibility and trypsin activity in Atlantic salmon (Salmo salar). Aquaculture Nutrition. Vol. 10, pp: 135-142.
  29. Soltan, M.A.; Hanafy, M.A. and Wafa, M.I.A., 2008. Effect of Replacing Fish Meal by a Mixture of Different Plant Protein Sourcesin Nile Tilapia (Oreochromis niloticus L.) Diets. Global Veterinaria. Vol. 2, No. 4, pp: 157-164.
  30. Storebakken, T.; Shearer, K.D.; Baeverfjord, G.; Nielsen, B.G.; Asgard, T.; Scott, T.M. and De Laporte, A., 2000. Digestibility of macronutrients, energy and amino acids, absorption of elements and absence of intestinal enteritis in Atlantic salmon, Salmo salar, fed diets with wheat gluten. Aquaculture. Vol. 184, pp: 115-132.
  31. Wang, F.; Yang, Y.H.; Han, Z.Z.; Dong, H.W.; yang, C.H. and Zou, Z.Y., 2011. Effects of phytase pretreatment of soybean meal and phytase-sprayed in diets on growth, apparent digestibility coefficient and nutrient excretion of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum). Aquaculture International. Vol. 17, pp: 143-157.
  32. Zhou, F.; Song, W.; Shao, Q.; Peng, X.; Xiao, J.; Hua, Y. and Owari, B.N., 2011. Partial replacement of fish meal by fermented soybean meal in diets for Black Sea bream, Acanthopagrus schlegelii, juveniles. Journal of World Aquaculture Society. Vol. 42, pp: 184-197.