استفاده از پودرآزولای (Azolla filiculoides) تالاب انزلی به عنوان منبع پروتئین گیاهی در تغذیه ماهی زینتی سیچلاید ایرانی (Iranocichla hormuzensis)

نوع مقاله: تغذیه

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

3 مرکز تحقیقات اصلاح نژاد ماهیان سردابی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران

4 مرکز تحقیقات ماهیان آب شور بافق، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

5 گروه شیلات، واحد چابهار، دانشگاه آزاد اسلامی، چابهار، ایران

چکیده

ماهی سیچلاید ایرانی یکی از گونههای منحصر به ­فرد ماهیان زینتی کشور است که هم­ چون سایر آبزیان پرورشی، هزینه غذای آن، بخش قابل توجهی از قیمت تمام شده محصول نهایی تولیدی را دربر می‌گیرد. ازطرف دیگر، تهاجم آزولا به تالاب انزلی، آن را به یک مرداب تبدیل نموده است. با بررسی امکان استفاده ازآزولا در فرمولاسیون غذای ماهی سیچلاید ایرانی میتوان فرصت بهره برداری بهینه از این گیاه را فراهم آورد. در این آزمایش، گیاه آزولا از تالاب انزلی جمع آوری، شسته و خشک گردید و با درصدهای مختلف (15، 30، 45 و 60) جایگزین منابع پروتئین غذای پایه ماهی سیچلاید ایرانی (پودرماهی، سویا، گلوتن ذرت و پودر اسکوئید و سرمیگو) گردید  و به ­مدت 8 هفته روزانه چهار بار تا حد سیری به ماهیان با متوسط وزن  بدن 0/3±4/0 گرم داده شد. این غذا با 40 درصد پروتئین از کارخانه  سیپی تایلند خریداری شد. جیرهها به گونه ای برای این ماهی گوشت­ خوار زینتی تنظیم گردیدند که دارای 41 درصد پروتئین با سطوح نیتروژنه یکسان و سطوح انرژی یکسان (4230 کیلوکالری بر 100 گرم غذای خشک) در تمام تیمارها باشد. نتایج نشان داد که از آزولا می توان به ­عنوان یک مکمل پروتئینی به ­جای منابع پروتئینی غذای ماهی سیچلاید ایرانی بدون اثرات منفی بر عملکرد رشد، با تاثیر آماری بر بازماندگی استفاده نمود. سطح بهینه 45 درصد بیش ­ترین تاثیر مثبت بر افزایش وزن و سطوح  بالاتر جایگزینی باعث تاثیر منفی بر عملکرد رشد و بازماندگی گردید.

کلیدواژه‌ها


  1. سالنامه آماری سازمان شیلات ایران. 1396. معاونت برنامه ­ریزی و مدیریت منابع دفتر برنامه ­ریزی و بودجه. 64 صفحه.
  2. حافظیه، م. و دادگر، ش.، 1390. گیاهان شگفت­ انگیز دریایی. مجله آبزیان زینتی. انتشارات موج سبز. صفحات 12 تا 17. 
  3. Almazan, G.J.; Pullin, R.S.V.; Angels, A.F.; Manolo, T.A. and Agbayani, R.A., 1986. Azolla pinnata as dietary component for Nile tilapia, Oreochromis niloticus. In: Maclean JL, Dizonand LB, Hosillos LV (Eds.), The First Asian Fisheries Forum Proceedings. Asian Fisheries Society, Manila, Philippines. pp: 523-528.
  4. Antoine, T.; Carraro, S.; Micha, J.C. and Van Hove, C., 1986. Comparative appetency for Azolla of Cichlasoma and Oreochromis (tilapia). Aquacult. Vol. 53, pp: 95-99.
  5. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis (15th edn). Association of Official Analytical Chemists: Arlington, VA, USA.
  6. Ayyappan, S., 2000. Microbial technology for aquaculture. In: UNESCOMIRCEN Training Manual on, Aquatic microbiology and microbial diseases. 25th April- 1st May, 2000. CIFA, Bhubaneswar, India. pp: 1-16.
  7. Balarin, J.D. and Hatton, J.P., 1979. Tilapia: A guide to their biology and culture in Africa. University of Sterling, Scotland, UK. 174 p.
  8. Buckingham, K.W.; Ela, S.W.; Morris, J.G. and Goldman, C.R., 1978. Nutritive value of nitrogen-fixing aquatic fern Azolla filiculoides. J Agric Food Chem. Vol 26, pp: 1230-1234.
  9. Cohen, M.F.; Meziane, T.; Tsuchiya, M. and Yamasaki, H., 2002. Feeding deterrence of Azolla in relation to deoxyanthocyanin and fatty acid composition. Aquatic Botany. Vol. 74, No. 2, pp: 181-187.
  10. Costa, M.L.; Santos, M.C.R.; Carrapico, F. and Pereirac, A.L., 2009. Azolla-Anabaena’s behavior in urban wastewater and artificial Media-Influence of combined nitrogen. Water Res. Vol. 43, pp: 3743-3750.
  11. Dabrowski, K. and Glogowski, J., 1977. Studies on the role of exogenous proteolytic enzymes in digestion processes in fish. Hydrobiologia. Vol. 54, pp: 129-134.
  12. Das, M.; Rahim, F.I. and Hossain, M.A., 2018. Evaluation of fresh Azolla pinnata as a low-cost supplemental feed for Thai Silver Barb Barbonymus gonionotus. Fishes. Vol. 3, pp: 1-11.
  13. Datta, S.N., 2011. Culture of Azolla and its efficacy in diet of Labeo rohita. Aquaculture. Vol. 310, pp: 376-379.
  14. Delnavaz, H.B. and Ataei, A.A., 2009. Alien and exotic Azolla in northern Iran. African J Biotechnol. Vol. 8, pp: 187-190.
  15. De Silva, S.S.; Gunasekera, R.M. and Atapattu, D., 1989. The dietary protein requirements of young tilapia and an evaluation of the least cost dietary protein levels. Aquaculture. Vol. 80, pp: 271-284.
  16. Du, Z.Y.; Liu, Y.J.; Tian, J.T.; Wang, Y. and Liang, G.Y., 2005. Effect of dietary lipid level on growth, feed utilization and body composition by juvenile grass carp (Ctenopharyngodon idella). Aquacult Nutr. Vol. 11, pp: 139-146.
  17. Esmaeili, H.R.; Mehrabian, H.R. and Masoudi, M., 2013. Distribution of Iranian cichlid, Iranocichla hormuzensis Coad, 1982 (Actinopterygii: Cichlidae) and its relation to altitude and co-exist species in Iran. The First Iranian Conference of Ichthyology, Isfahan University of Technology, 15-16 May 2013.
  18. FAO. 2006. The State of the World Fisheries and Aquaculture. FAO: Rome, Italy. 134 p.
  19. FAO. 2016. The State of World Fisheries and Aquaculture, (2016). Contributing to food security and nutrition for all. Rome. 200 p.
  20. Folch, J.; Lees, M. and Sloane-Stanley, G.H.S., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Chemistry. Vol. 226, pp: 497-509.
  21. Hartley, H., 1959. Smallest composite designs for quadratic response surface. Biometrics. Vol. 15, pp: 611-624.
  22. Hassan, M.S. and Edwards, P., 1992. Evaluation of Duckweed (Lemna perpusilla and Spirodela polyrrhiza) as feed for Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). Aquacult. Vol. 104, pp: 315-326.
  23. Hasan, M.R. and Chakrabarti, R., 2009. Use of algae and aquatic macrophytes as feed in small-scale aquaculture: A review. FAO Fisheries and Aquaculture technical paper, 531. FAO, Rome, Italy.
  24. Haylor, J.S.; Beveridge, M.C.M. and Jauncey, K., 1988. Phosphorus nutrition of juvenile Oreochromis niloticus. ICLARM Conference Proceedings. Vol. 15, pp: 341-345.
  25. Hickling, C.F., 1971. Fish Culture. (2nd edn). Faber and Faber Publ London, UK. pp: 155-186.
  26. http://www.kaowarsom.be/documents/Bulletins_Mededelingen/2001-2.pdf
  27. Joseph, A.; Sherief, P.M. and James, T., 1994. Effect of different dietary inclusion levels of Azolla pinnata on the growth, food conversion and muscle composition of Etroplus suratensis (Bloch). J Aquacul Tropics. Vol. 9, pp: 87-94.
  28. Kumari, R.; Ojha, M.L.; Saini, V.P. and Sharma, S.K., 2017. Effect of Azolla supplementation on growth of rohu (Labeo rohita) fingerlings. J Entomol Zool, Stud. Vol. 5, pp: 1116-1119.
  29. Leonard, V.; Breyne, C.; Micha, J.C. and Larondelle, Y., 1998. Digestibility and transit time of Azolla filiculoides Lamarck in Oreochromis aureus (Steindachner). Aqua Res. Vol. 29, pp: 159-165.
  30. Lupatsch, I.; Kissil, G.W.; Sklan, D. and Preffer, E., 2001. Effects of varying dietary protein and energy supply on growth, body composition and protein utilization in gilthead seabream (Sparus aurata L.). Aquac Nutr. Vol.7, pp: 71-80.
  31. Maity, J. and Patra, B.C., 2008. Effect of replacement of fishmeal by Azolla leaf mael on growth, food utilization, pancreatic protease activity and RNA/DNA ratio in the fingerlings of Labeo rohita (Ham.). Can J Pure Appl Sci. Vol. 2, pp: 323-333.
  32. Majhi, S.K.; Das, A. and Mandal, B.K., 2006. Growth performance and production of organically cultured grass carp Ctenopharyngodon idella (Val.) under mid-hill conditions of Meghalaya; North Eastern India. Turk J Fish Aquat Sci. Vol. 6, pp: 105-108.
  33. Mazid, M.A.; Tanaka, Y.; Katayama, T.; Rahman, M.A. and Simpson, K.L., 1979. Growth response of Tilapia zillii fingerlings fed isocaloric diets with variable protein levels. Aquaculture. Vol. 18, pp: 115-122.
  34. Micha, J.C.; Antoine, T.; Wery, P. and Van Hove, C., 1988. Growth, ingestion capacity, comparative appetency and biochemical composition of Oreochromis niloticus and Tilapia rendalli fed with Azolla. In R.S.V. Pullin, T. Bhukaswan, K. Tonguthai, & J. L. Maclean (Eds.), Second International Symposium on Tilapia in Aquaculture. ICLARM Conference Proceedings. Bangkok.  pp: 347-355.
  35. Mithraja, M.J.; Antonisamy, J.M.; Mahesh, M.; Paul, Z.M. and Jeeva, S., 2011. Phytochemical studies on Azolla pinnata R. Br., Marsilea minuta L. and Salvinia molesta Mitch. Asian Pacific J Trop Biomed. pp: S26-S29.
  36. Mohanty, S.N. and Dash, S.P., 1995. Evaluation of Azolla caroliniana for inclusion in carp diet. J Aqua Trop. Vol. 10, pp: 343-353.
  37. Mosha, S.S., 2018.  A Review on Significance of Azolla Meal as a Protein Plant Source in Finfish Culture. J Aquac Res Development. Vol. 9, 544 p.
  38. Olenin, S.; Minchin, D. and Daunys, D., 2007. Assessment of bio-pollution in aquatic ecosystems. Mar Pollut Bull. Vol. 55, pp: 379-394.
  39. Panigrahi, S.; Choudhary, D.; Sahoo, J.K.; Das, S.S. and Rath, R.K., 2014. Effect of dietary supplementation of Azolla on growth and survibility of Labeo rohita fingerlings. Asian J Animal Sci. Vol. 9, pp: 33-37.
  40. Radhakrishnan, S.; Saravana, B.P.; Seenivasan, C.; Shanthi, R. and Muralisankar, T., 2014. Replacement of fishmeal with Spirulina platensis, Chlorella vulgaris and Azolla pinnata on non-enzymatic and enzymatic antioxidant activities of Macrobrachium rosenbergii. The J Basic Appl Zool. Vol. 67, pp: 25-33.
  41. Saini, V.P. and Mathur, S., 2003. Supplementation of duckweed (Lemna minor) in the experimental diet of Labeo rohita (Ham.). Geobios. Vol. 30, pp: 213-216.
  42. Santiago, C.B.; Aldaba, M.B.; Reyes, O.S. and Laron, M.A., 1988. Response of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fry to diets containing Azolla meal. In: The Second International Symposium for Tilapia in Aquaculture, R.S.V. Pullin, T. Bhukaswan, K. Tonguthai and J.L. Maclean, (eds.) ICLARM Conference Proceedings, Manila, Philippines. pp: 377-382.
  43. Shireman, J.V.; Rottman, R.W. and Aldridge, F.J., 1983. Consumption and growth of hybrid grass carp fed four vegetation diets and trout chow in circular tanks. J Fish Biol. Vol. 22, pp: 685-693.
  44. Sithara, K. and Kamalaveni, K., 2008. Formulation of low cost feed using Azolla as a protein supplement and its influence on feed utilization in fishes. Current Biota. Vol. 2, pp: 212-219.
  45. Spataru, P., 1978. Food and feeding habits of Tilapia zillii (Gervais) (Cichlidae) in Lake Kenneret. Aquacult. Vol. 14, pp: 327-338.
  46. Sudaaryano, A., 2006. Use of Azolla (c meal as a substitute for defatted soybean meal in diets of juvenile black tiger shrimp (Penaeus monodon). J Coast Dev. Vol. 9, pp: 145-154.
  47. Teshima, S.; Gabriel, M.; Gonzalez, O. and Kanazawa, A., 1978. Nutritional requirements of Tilapia: Utilization of dietary protein by Tilapia zillii. Mem. Fac Fish Kagoshima Univ. Vol. 27, pp: 49-57.
  48. Tuladhar, B., 2003. Comparative study of fish yields with plant protein sources and fish meal. Our Nature. Vol. 1, pp: 26-29.
  49. Umalatha, H.; Gangadhar, B.; Hegde, G. and Sridhar, N., 2018. Digestibility of three feed ingredients by Catla catla (Hamilton, 1822). Oceanogr Fish Open Access J. Vol. 5, pp: 555-672.
  50. Vander Zanden, M.J. and Olden, J.D., 2008. A management framework for preventing the secondary spread of aquatic invasive species. Can J Fish Aquat Sci. Vol. 65, pp:1512-1522.
  51. Youssouf, A., 2012. Water quality and sediment features in ponds with Nile tilapia (Oreochromis niloticus L.) fed Azolla. J Fish Aquacult. Vol. 3, pp: 47-51.