تأثیر افزودن ویتامینC به آب در یک سازگان توأم ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و گیاه کاهو (Lactuca sativa) و بررسی عملکردی رشد گیاه و ماهی

نوع مقاله: زیست شناسی (جانوری)

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

به­ منظور بررسی اثر افزودن ویتامین C به آب و تاثیر آن بر شاخص ­های رشد و ایمنی در قزل ­آلای رنگین ­کمان (Oncorhynchus mykiss)­ و گیاه کاهو(Lactuca sativa)، در یک سازگان توأم ماهی و گیاه ، تعداد 90 قطعه ماهی قزل­ آلای رنگین ­کمان 1/5±45/00 گرمی و 260 عدد نشا کاهو به­ شکل کاملاً تصادفی به 9 واحد آزمایشی وارد شدند. تیمارها تحت تأثیر­ 0،­ 15 ­ و ­30 میلی ­گرم در لیتر ویتامین C به مدت 60­ روز قرار گرفتند.­ درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه، نرخ تبدیل غذایی و نرخ کارایی پروتئین در تیمار 30 میلی گرم ویتامین C، اختلاف معنی­ داری را در انتهای دوره آزمایش در مقایسه با سایر تیمار­ها نشان داد (0/05>P). شاخص ­های رشد گیاه کاهو از قبیل طول برگ، عرض برگ، طول بوته، وزن­ تر بوته، وزن خشک بوته، طول ریشه و وزن خشک ریشه در بین تیمار­ها فاقد تفاوت معنی ­دار بود (0/05<P) اما شاخص وزن تر ریشه گیاه کاهو دارای تفاوت معنی ­دار بود (0/05>P). اندازه ­گیری شاخص ­های بیوشیمیایی خون ماهی نیز نشان داد با افزایش سطح 15 میلی­ گرم ویتامین C در هر لیتر، بیش ترین غلظت متوسط هموگلوبین داخل گلبول قرمز (MCHCبه­ مقدار 0/73± 34/13 گرم بر دسی ­لیتر خون ماهی را نشان می ­دهد که این مقدارنسبت به تیمارهای دیگر معنی ­دار بود.­ سایر شاخص ­های خونی از قبیل هماتوکریت (Hct)­، حجم متوسط گلبولی­ (MCV)،­ هموگلوبین­ (HGB)، ­تعداد گلبول­ های قرمز ­(RBC)­ و میانگین هموگلوبین گلبولی­ (MCH) فاقد تفاوت معنی ­دار بودند ­(0/05<P). ­نتایج این آزمایش نشان داد با افزودن 15­ تا ­30 میلی ­گرم بر لیتر ویتامین C به آب، مقدار غلظت متوسط هموگلوبین داخل گلبول قرمز (MCHC)در خون ماهی تغییر می­ کند و رشد ماهی و گیاه نیز بیش ­تر می­ شود.

کلیدواژه‌ها


  1. Andrade, J.I.A.; Ono, E.A.; Menezes, G.C.; Brasil, E.M.; Roubach, R. and Urbinati, E.C., 2007. Influence of diets supplemented with vitamins C and E on pirarucu (Arapaima gigas) blood parameters.Comp. Biochem. Biochemistry and Physiology. Vol. 146, pp: 576-580.
  2. Arab, N. and Rajabi Islami, H., 2015. Effects of dietary ascorbic acid on growth performance, body composition, and some immunological parameters of Caspian brown trout, Salmo trutta caspius. Journal of the World Aquaculture Society. Vol. 46, No. 5, pp: 505-518.
  3. Blidariu, F. and Grozea, A., 2011. Increasing the economical efficiency and sustainability of indoor fish farming by means of aquaponics-review. Scientific Papers Animal Science and Biotechnologies. Vol. 44, No. 2, pp: 1-8.
  4. Falahatkar, Bahram., 2005. The effect of dietary vitamin C on some of hematologhc biochemistry and growth indexes of great sturgeon (Huso huso). Ph.D. Thesis, Tarbiat Modaarres University, Tehran, Iran. (Persian).
  5. Fracalossi, D.M.; Allen, M.E.; Nichols, D.K. and OftedaL, O.T., 1998. Oscars, Astronotus ocellatus, have a dietary requirement for viatamin C. Journal of the Nutrient. Vol. 128, pp: 1745-1751.
  6. Goddard, S., 1996. Feed Management in Intensive Aquaculture. Chapman and Hall. New York, USA.
  7. Goddek, S.; Delaide, B.; Mankasingh, U.; Ragnarsdottir, K.; Jijakli, H. and Thorarinsdottir, R., 2015. Challenges of Sustainable and Commercial Aquaponics. Sustainability. Vol. 7, No. 4, pp: 4199-4224.
  8. Han, Y.; Wang, J.; Zhao, Z.; Chen, J.; Lu, H. and Liu, G., 2017. Fishmeal Application Induces Antibiotic Resistance Gene Propagation in Mariculture Sediment. Environmental Science and Technology. Vol. 51, No. 18, pp: 10850-10860.
  9. Hancock, R.D., 2005. Improving the nutritional value of crops through enhancement of L-ascorbic acid (vitamin C) content: rationale and biotechnological opportunities. Journal of agricultural and food chemistry. Vol. 53, pp: 5248.
  10. Hebb, C.D.; Castell, J.D.; Anderson, D.M. and Batt, J., 2003. Growth and feed conversion of juvenile winter flounder (Pleuronectes americanus) in relation to different proteinto-lipid levels in isocaloric diets, Aquaculture. Vol. 221, No. 1, pp: 439-449.
  11. Henry, J.B., 1996. Clinical diagnosis and management by laboratory methods. Academic Press, New York. 1584 p.
  12. Kitabayashi, K.; Kurata, H.; Shudo, K.; Nakamura, K. and Ishikawa, S., 1971. Studies of formula feed fokuruma prawn: I. On the relationship among glucosamine, phosphorus and calcium. Bulletin of Tokai Regional Fisheries Research Laboratory. Vol. 65, pp: 91-107.
  13. Klinger, D. and Naylor, R., 2012. Searching for solutions in aquaculture: charting a sustainable course. Annual Review of Environment and Resources. Vol. 37, pp: 247-276.
  14. Lennard, W.E. and Leonard, B.V., 2006. A Comparison of Three Different Hydroponic Sub-systems (gravel bed, floating and nutrient film technique) in an Aquaponic Test System. Aquaculture International. Vol. 14, No. 6, pp: 539-550.
  15. Lim, C.; Klesius, P.H.; Li, M.H. and Robinson E.H., 2000. Interaction between dietary levels of iron and vitamin C on growth, hematology, immune response and resistance of channel catfish (Ictalurus punctatus) to Edwardsiella ictaluri challenge. Aquaculture. Vol. 185, pp: 313-327.
  16. McMurtry, J.A. and Croft, B.A., 1997. Life-styles of phytoseiid mites and their roles in biological control. Annual Review of Entomology. Vol. 42, No. 1, pp: 291-321.
  17. Menezes, G.C.; Tavares-Dias, M.; Ono, E.A.; Andrade, J.I.A.; Brasil, E.M. and Roubach, R., 2006. The influence of dietary vitamin C and E supplementation onthe physiological response of pirarucu, Arapaima gigas, in net culture. Comparative Biochemistry and Physiology.
    Vol. 145, pp: 274-279.
  18. Montero, D.; Izquierdo, M.S.; Tort, L.; Robaina, L. and Vergara, J.M., 1999. High stocking density produces crowding stress altering some physiological and biochemical parameters in gilthead seabream, Sparus aurata, juveniles. Fish Physiology and Biochemistry. Vol. 20, pp: 53-60.
  19. Montero, D.; Tort, L.; Robaina, J.M.; Vergara, M. and Izquierdo, M.S., 2001. Low vitamin E in diet reduces stress resistance of gilthead seabream (Sparus aurata) juveniles. Fish and Shellfish Immunology. Vol. 11, pp: 473-490.
  20. Montero, D.M.; Marrero, M.S.; Izquierdo, L.; Robaina, J.; Vergara, M. and Tort, L., 1999. Effect of vitamin E and C dietary supplementation on some immune parameters of gilthead seabream (Sparus aurata) juveniles subjected to crowding stress. Aquaculture. Vol. 171, pp: 269-278.
  21. Mulabagal, V.; Ngouajio, M.; Nair, A.; Zhang, Y.; Gottumukkala, A. and Nair, M., 2010. In vitro evaluation of red and green lettuce (Lactuca sativa) for functional food properties. Food Chemistry Journal Vol. 118, pp: 300-306.
  22. Nsonga, A., 2009. Effect of varying levels of dietary vitamin C (ascorbic acid) on growth, survival and hematology of juvenile tilapia, Oreochromis karongae reared in aquaria. Brazilian Journal of Aquatic Science and Technology. Vol. 13, pp: 17-23.
  23. Qinghui, A.; Mai, K.; Tan, B.; Xu, W.; Zhang, W. and Hongming, M., 2006. Effects of dietary vitamin C on survival, growth, and immunity of large yellow croaker, Pseudosciaena crocea.  Aquaculture. Vol. 261, pp: 327-336.
  24. Rafiee, G. and Saad, C.R., 2005. Nutrient cycle and sludge production during different stages of red tilapia (Oreochromis sp.) growth in a recirculating aquaculture system. Aquaculture. Vol. 244, No. 1-4, pp: 109-118.
  25. Rakocy, J.; Shultz, R.C.; Bailey, D.S. and Thoman, E.S., 2003. Aquaponic production of tilapia and basil: comparing a batch and staggered cropping system. In South Pacific Soilless Culture Conference-SPSCC. Vol. 648, pp: 63-69.
  26. Rakocy, J.E., Baily, D.S., Martin, J.M. and Shultz, K.A., 2000. Tilapia production systems for the Lesser Antilles and other resource-limited, tropical area. Tilapia Aquaculture in the 21st century, Proceeding from the fifth International Symposium on Tilapia Aquaculture. pp: 651-662.
  27. Ross, L.G. and Ross, B., 1999. Anasthetic and Sedative Techniques for Aquatic Animals. 2nd Eddition. Blackwell Science, Oxford, UK. ISBN: 0-63205252X. 176 p.
  28. Sandnes, K.; Ulgenes, Y.; Braekkan, O.R. and Utne, F., 1994. The effect of ascorbic acid supplementation in broodstock feed on reproduction of rainbow trout (Salmo gairdneri). Aquaculture. Vol. 43, pp: 167-177.
  29. Sarma, K.; Pal, A.K.; Sahu, N.P.; Ayyappan, S. and Baruah, K., 2009. Dietary high protein and vitamin C mitigates endosulfan toxicity in the spotted murrel, Channa punctatus (Bloch, 1793). Science of the Total Environment. Vol. 407, No. 12, pp: 3668-3673.
  30. Stickney, R.R., 2000. Encyclopedia of Aquaculture. John Wiley and Sons, Inc. New York, USA.
  31. Tatina, M.; Bahmani, M.; Soltani, M. and Gharibkhani, M., 2011. Effects of Different level of dietary vitamin C and E on Adult farmed Sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus) Plasma cholesterol. Journal of the Animal Biology. Vol. 1, pp: 21-31.
  32. Torrecillas, S.; Makol, A.; Caballero, M.J.; Montero, D.; Gines, R.; Sweetman, J. and zquierdo, M.S., 2011. Improved feed utilization, intestinal mucus production and immune parameters in sea bass (Dicentrarchus labrax) fed mannan oligosaccharides (MOS). Aquaculture Nutrition. Vol. 17, pp: 223-233.
  33. Trenzado, C.E.; Morales, A.E. and Higuera, M.L., 2006. Physiological effects of crowding in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, selected for low and high stress responsiveness. Aquaculture. Vol. 258, pp: 583-593.
  34. Wang, X.; Kima, K.W.; Bai, S.C.; Huh, M.D. and Cho, B.Y., 2003. Effects of the different levels of dietary vitamin C on growth and tissue ascorbic acid changes in parrot fish (Oplegnathus fasciatus). Aquaculture. Vol. 215, pp: 203-211.
  35. Zhou, Q.; Wang, L.; Wang, H.; Xie, F. and Wang, T., 2012. Effect of dietary vitamin C on the growth performance and innate immunity of juvenile cobia (Rachycentron canadum). Fish and Shellfish Immunology. Vol. 32, pp: 969-975.
  36. Zou, Y.; Hu, Z.; Zhang, J.; Xie H.; Liang, S.; Wang, J. and Yan, R., 2016. Attempts to improve nitrogen utilization efficiency of aquaponics through nitrifies addition and filler gradation. Environmental Science and Pollution Research. Vol. 23, No. 7, pp: 6671-6679.