اثرات استفاده مجزا و تلفیقی از نمک پروپیونات سدیم و پروبیوتیک Pediococcus acidilactici بر برخی فاکتورهای رشد و بیان برخی ژن‌های مرتبط با رشد در بچه ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio)

نوع مقاله: فیزیولوژی (جانوری)

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط‌زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

مطالعه حاضر اثر پروبیوتیک (Pediococcus acidilactici)، نمک پروپیونات سدیم و ترکیب پروبیوتیک و نمک پروپیونات سدیم بر رشد و میزان بیان ژن‌های GH و IGF-I در بچه ­ماهی کپور معمولی را مورد بررسی قرار داد. بدین ­منظور 142 قطعه بچه­ ماهی (با میانگین وزنی تقریبی 14 گرم) به­ مدت هشت هفته به چهار تیمار صفر، 0/1 درصد پروبیوتیک پدیو­کوکوس اسیدلاکتیکی، پروپیونات ­سدیم یک درصد، ترکیب پدیوکوکوس اسـیدلاکتیکی 0/1 درصد و پروپیونات ­سدیم یک درصد، طبقه ­بندی و تغذیه شدند. این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی انجام گردید. در پایان دوره ماهیان زیست ­سنجی شده و بین تیمارها اختلاف معنی ­داری مشاهده شد.­ به ­طوری­ که بالاترین مقدار افزایش وزن بدن ­(0/47±35/53 گرم) ­و نرخ رشد ویژه (0/01±3/5) در تیمار سوم مشاهده شد (0/05>p).هم ­چنین پایین ­تر مقدار ضریب تبدیل غذایی (0/07­±1/05­ درصد) در تیمار سوم مشاهده شد­ (0/05>P).بعد از نمونه ­برداری از بچه­ ماهیان مورد تحقیق در شرایط استریل، نتایج نشان داد که میزان بیان ژن GH در تیمار ترکیب پروبیوتیک و نمک پروپیونات سدیم اختلاف معنی­ داری را با دو تیمار دیگر داشتند (0/05>P). هم ­چنین بیان ژن IGF-I نیز در تیمار پروبیوتیک و پروپیونات سدیم تنها با تیمار پروبیوتیک اختلاف معنی ­داری را نشان داد­ (0/05>P). ­با توجه به نتایج اثرات مفید P. acidilactici، نمک پروپیونات سدیم و ترکیب پروبیوتیک و نمک پروپیونات سدیم بر میزان بیان ژن‌ های GH­ و IGF-I در بچه ­ماهی کپور کاملاً واضح می­ باشد و به ­نظر می­ رسد استفاده از ترکیب پروبیوتیک و نمک پروپیونات ­سدیم در غذای ماهیان کپور معمولی می ­تواند در عملکرد رشد و بیان ژن‌ های GH و IGF-I در این گونه تاثیرگذار باشد.

کلیدواژه‌ها


  1. جافرنوده، ع.؛امیرتوکمه ­چی، ا.؛ حسین­ نجدگرامی، ا.؛ حاجی مرادلو، ع. و نوری، ف. اثرات سینرژیستی اسیدآلی پتاسیم سوربات و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی بر شاخص ­های رشد، خونی، ترکیب لاشه و فلور میکروبی روده در بچه ماهی قزل ­آلای رنگین ­کمان. نشریه توسعه آبزی پروری. دوره 11، شماره 1، صفحات 25 تا 37.
  2. Al-Faragi, J.K. and Al-Saphar, S.A., 2013. Effect of local probiotic on common carp growth performance and survival rate. Journal of Genetic and Environmental Resources Conservation. Vol. 1, No. 2, pp: 89-96.
  3. Bagheri, T.; Hedayati, S.A.; Yavari, V.; Alizade, M. and Farzanfar, A., 2008. Growth, survival and gut microbial load of rainbow trout fry given diet supplemented with probiotic during the two months of first feeding. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Vol. 8, No. 1, pp: 43-48. ‏
  4. Balcázar, J.L.; De Blas, I.; Ruiz-Zarzuela, I.; Cunningham, D.; Vendrell, D. and Múzquiz, J.L., 2006. The role of probiotics in aquaculture. Veterinary microbiology. Vol. 114, No. 3-4, pp: 173-186.
  5. Biga, P.R.; Peterson, B.C.; Schelling, G.T.; Hardy, R.W.; Cain, K.D.; Overturf, K. and Ott, T.L., 2005. Bovine growth hormone treatment increased IGF-I in circulation and induced the production of a specific immune response in rainbow trout. Aquaculture. Vol. 246, No. 1-4, pp: 437-445.
  6. Carnevali, O.; Cardinali, M.; Maradonna, F.; Parisi, M.; Olivotto, I.; PolzonettiMagni, A.M. and Funkenstein, B., 2005. Hormonal regulation of hepatic IGF‐I and IGF‐II gene expression in the marine teleost Sparus aurata. Molecular reproduction and development. Vol. 71, pp: 12-18.‏
  7. Castillo, S.; Rosales, M.; Pohlenz, C. and Gatlin, D.M., 2014. Effects of organic acids on growth performance and digestive enzyme activities of juvenile red drum Sciaenops ocellatus. Aquaculture. Vol. 433, pp: 6-12. ‏
  8. Cuvin-Aralar, M.L.A.; Luckstaedt, C.; Schroeder, K. and Kühlmann, K.J., 2011. Effect of dietary organic acid salts, potassium diformate and sodium diformate on the growth performance of male Nile tilapia Oreochromis niloticus. Bulletin of Fish Biology. Vol. 13, No. 1-2, pp: 33-40.
  9. Dehaghani, P.G.; Baboli, M.J.; Moghadam, A.T.; Ziaei Nejad, S. and Pourfarhadi, M., 2015. Effect of synbiotic dietary supplementation on survival, growth performance, and digestive enzyme activities of common carp fingerlings. Czech J of Animal Science. Vol. 60, No. 5, pp: 224-232. ‏
  10. Gislason, G.; Olsen, R.E. and Ringø, E., 1994. Lack of growth‐stimulating effect of lactate on Atlantic Salmon. Aquaculture Research. Vol. 25, No. 8, pp: 861-862. ‏
  11. Harada, E.; Kiriyama, H.; Kobayashi, E. and Tsuchita, H., 1988. Postnatal development of biliary and pancreatic exocrine secretion in piglets. Comparative biochemistry and physiology. A, Comparative physiology. Vol. 91, pp: 43-51. ‏
  12. He, S.; Zhou, Z.; Liu, Y.; Cao, Y.; Meng, K.; Shi, P. and Ringø, E., 2010. Effects of the antibiotic growth promoters flavomycin and florfenicol on the autochthonous intestinal microbiota of hybrid tilapia. Archives of microbiology. Vol. 192, No. 12, pp: 985-994.
  13. Hoseinifar, S.H.; Zoheiri, F. and Caipang, C.M., 2016. Dietary sodium propionate improved performance, mucosal and humoral immune responses in Caspian white fish fry. Fish & shellfish immunology. Vol. 55, pp: 523-528. ‏
  14. Hossain, M.A.; Pandey, A. and Satoh, S., 2007. Effects of organic acids on growth and phosphorus utilization in red sea bream. Fisheries Science. Vol. 73, No. 6, pp: 1309-1317.
  15. Kim, Y.Y.; Kil, D.Y.; Oh, H.K. and Han, I.K., 2005. material to antibiotics in animal feed. Australasian j of animal sciences. Vol. 18, No. 7, pp: 1048.
  16. Koh, C.B.; Romano, N.; Zahrah, A.S. and Ng, W.K., 2016. Effects of a dietary organic acids blend and oxytetracycline on the growth, nutrient utilization and total cultivable gut microbiota of the red hybrid tilapia, Oreochromis sp., and resistance to Streptococcus agalactiae. Aquaculture research. Vol. 47, No. 2, pp: 357-369. ‏
  17. Luckstadt, C., 2008. The use of acidifiers in fish nutrition. CAB Reviews: perspectives in agriculture, veterinary science, nutrition and natural resources. Vol. 3, pp: 1-8.
  18. Ng, W.K.; Koh, C.B.; Sudesh, K. and SitiZahrah, A., 2009. Effects of dietary organic acids on growth, nutrient digestibility and gut microflora of red hybrid tilapia, Oreochromis sp. and subsequent survival during a challenge test with Streptococcus agalactiae. Aquaculture research.  Vol. 40, No. 13, pp: 1490-1500.
  19. Pandey, A. and Satoh, S., 2008. Effects of organic acids on growth and phosphorus utilization in rainbow trout. Fisheries Science. Vol. 74, No. 4, pp: 867-874.
  20. Resende, J.A.; Silva, V.L.; Fontes, C.O.; Souza-Filho, J.A.; de Oliveira, T.L.R.; Coelho, C.M. and Diniz, C.G., 2012. Multidrug-resistance and toxic metal tolerance of medically important bacteria isolated from an aquaculture system. Microbes and environments. Vol. 27, pp: 449-455. ‏
  21. Safari, O. and Sang Atash, M.M., 2013. Study on the effects of probiotic, Pediococcus acidilactici in the diet on some biological indices of Oscar. International Research Journal of Applied and Basic Sciences. Vol. 4, pp: 58-64.
  22. Safari, R.; Hoseinifar, S.H. and Kavandi, M., 2016. Modulation of antioxidant defense and immune response in zebra fish using dietary sodium propionate. Fish physiology and biochemistry. Vol. 42, No. 6, pp: 1733-1739. ‏
  23. Silva, B.C.; Vieira, F.D.N.; Mouriño, J.L.P.; Bolivar, N.  and Seiffert, W.Q., 2016. Butyrate and propionate improve the growth performance of Litopenaeus vannamei. Aquaculture research. Vol. 47, No. 2, pp: 612-623.
  24. Suryanarayana, M.V.A.N.; Suresh, J. and Rajasekhar, M.V., 2012. Organic acids in swine feeding: a review. Agric Sci Res J. Vol. 2, pp: 523-533. ‏
  25. Taokan, Y.; Maeda, H.; JO, J.Y.; Jeon, M.J.; Bai, S.C.; Lee, W.J. and Koshio, S., 2006. Growth, stress tolerance and non‐specific immune response of Japanese flounder Paralichthys olivaceus to probiotics in a closed recirculating system. Fisheries Science. Vol. 72, No. 2, pp: 310-321.
  26. Topping, D.L. and Clifton, P.M., 2001. Short-chain fatty acids and human colonic function: roles of resistant starch and nonstarch polysaccharides. Physiological reviews. Vol. 81, No. 3, pp: 1031-1064.
  27. Verschuere, L.; Rombaut, G.; Sorgeloos, P. and Verstraete, W., 2000. Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. Microbiology and molecular biology reviews. Vol. 64, No. 4, pp: 655-671. ‏
  28. Verschuere, L.; Rombaut, G.; Sorgeloos, P. and Verstraete, W., 2000. Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. Microbiology and molecular biology reviews. Vol. 64, No. 4, pp: 655-671. ‏
  29. Yanbo, W. and Zirong, X., 2006. Effect of probiotics for common carp (Cyprinus carpio) based on growth performance and digestive enzyme activities. Animal feed science and technology. Vol. 127, No. 3-4, pp: 283-292.
  30. Zhao, L.; Budge, S.M.; Ghaly, A.E.; Brooks, M.S. and Dave, D., 2011. Extraction, purification and characterization of fish pepsin: a critical review. J Food Process Technol. Vol. 2, No. 6, pp: 2-6.‏
  31. Ziaei-Nejad, S.; Rezaei, M.H.; Takami, G.A.; Lovett, D.L.; Mirvaghefi, A.R. and Shakouri, M., 2006. The effect of Bacillus spp. bacteria used as probiotics on digestive enzyme activity, survival and growth in the Indian white shrimp. Aquaculture. Vol. 252, No. 2-4, pp: 516-524.