اثرات سطوح مختلف ماکروجلبک جیره Gracilaria pygmea بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی خون ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer)

نوع مقاله : محیط زیست جانوری

نویسندگان

1 گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

چکیده

از خصوصیات بارز و مهم ماکروجلبک­ ها غنی بودن ترکیبات زیست فعال مانند ویتامین ­ها، مواد معدنی، رنگدانه­ ها و پلی­ ساکاریدها است. هدف از مطالعه  حاضر بررسی اثرات پودر ماکروجلبک جیره (Gracilaria pygmea) بر برخی از شاخص ­های بیوشیمیایی خون ماهی باس دریایی آسیایی (Lates calcarifer) بود. در شروع آزمایش تعداد 240 قطعه بچه ­ماهی به ­صورت کاملاً تصادفی بین 12 مخزن فایبرگلاس 300 لیتری تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی با سه تکرار شامل 0 %، 1/5%، 2% و 2/5%  ماکروجلبک به­ صورت افزودنی در جیره طراحی شدند. در پایان آزمایش نمونه ­های خون جهت سنجش پارامترهای بیوشیمیایی خون از ساقه دمی گرفته شد. بیش ­ترین مقدار جلبک افزودنی به غذای باس دریایی آسیایی جهت کاهش کلسترول و تری­ گلیسرید خون را غلظت 2 درصد داشت. بیش ­ترین میزان گلبولین سرم خونی در تیمار 2/5 درصد بود که با گروه شاهد نیز اختلاف معنی ­داری داشته است. درنتیجه­ گیری کلی می­ توان از افزودن 2/5 جلبک گراسیلاریا در غذای ماهی سی ­باس آسیایی استفاده کرد بدون آن­ که تاثیر منفی روی پارامترهای بیوشیمیایی و خونی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of different levels of dietary macro algae Gracilaria pygmea on some blood biochemical parameters of Asian seabass (Lates calcarifer)

نویسندگان [English]

  • Mohsen Heydari 1
  • Ashkan Zargar 1
  • Mahdi Soltani 1
  • Hoseinali Ebrahimzadeh Mosavi 1
  • Vahid Morshedi 2
1 Department of Aquatic Animal Health, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
2 Persian Gulf Research Center, University of Persian Gulf, Bushehr, Iran
چکیده [English]

One of the important and obvious characteristics of macro algae, which is important for their use in aquatic diet, the richness of bioactive compounds such as vitamins, minerals, pigments and polysaccharides. The aim of this study was to evaluate the effects of dietary macro algae powder (Gracilaria pygmea) on some blood biochemical indices of Lates calcarifer. At the start of the experiment, 240 juvenile fish were randomly divided into 12 fiberglass tanks of 300 liters. The experimental treatments with three replicates were designed including 0%, 1.5%, 2% and 2.5% macro algae as additive in diet. At the end of the experiment, blood samples were collected in order to estimate blood biochemical parameters. There was a significant difference between treatment 2% and the other treatments in the value of glucose. However, there was no significant difference between the other treatments and the control group (P>0.05). A significant difference was only observed between treatment 2% and the other treatments in the value of albumin. There was no significant difference in the level of cholesterol between different treatments and control group (P>0.05). Overall, based on the results of blood biochemical parameters in the present study, the best level of Gracilaria macro algae in treatment 2.5% was found in of Asian seabass diet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biochemical Indices
  • Macro algae
  • Asian seabass
  • Gracilaria pygmea
  1. انصاری­ فرد، ف.؛ رجبی ­اسلامی، ه.؛ شمسایی ­مهرجان، م. و سلطانی، م.، 1396تاثیر مکمل غذایی اسپیرولینا بر سیستم ایمنی و فاکتورهای بیوشیمیایی خون ماهی کوی (Cyprinus carpio carpio). مجله علمی شیلات ابران. سال 26، شماره 3، صفحات 23 تا 33.
  2. بنایی، م میرواقفی، ع رفیعی، غ.ر. و آنتونی، س.، 1389. تاثیر تجویز خوراکی سیلی مارین بر روی فاکتورهای بیوشیمیایی خون قزل ­آلای رنگین­ کمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه شیلات، مجله منابع طبیعی ایران. دوره 63، شماره 4، صفحات 271 تا 286.
  3. تنگستانی، ن.؛ مرشدی، و.؛ نفیسی ­بهابادی، م.؛ عضدی، م.؛ فرهودی، آ. و ستوده، ا.، 1396. بررسی اثر مکمل غذایی جلبک گراسیلاریا بر روی فاکتورهای خونی ماهی سی­ باس آسیایی ( Lates calcarifer). شماره پیاپی 37، جلد 10، شماره 2، صفحات  37 تا 51.
  4. حسن نیا، م.ر.؛ قرنجیک،ب.م. و دادقانی،ع.ا.، 1384. بررسی اثر جلبک­ های دریایی بر میزان کلسترول تخم ­مرغ. دوره 2، شماره 4، صفحات 11 تا 33.
  5. سلیقه ­زاده، ر.؛ یاوری، و.؛ موسوی، س.م. و ذاکری، م.، 1393. اثر مکمل غذایی جلبک اسپیرولینا بر برخی از فاکتورهای خونی، ایمنی و بیوشیمیایی سرم ماهی بنی  Mesopotamichthys sharpeyi. مجله دامپزشکی ایران، دوره 17، شماره 2، صفحات 40 تا 46.
  6. شریف­ روحانی، م.، 1374. تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری­ ها و مسمومیت­ های ماهی. معاونت تکثیر و پروش آبزیان. اداره کل آموزش و ترویج. چاپ اول، 76 صفحه.
  7. فرهودی، آ.؛ سوری ­نژاد، ا.؛ نفیسی­ بهابادی، م.؛ سجادی، م.م. و سالارزاده، ع.ر.، 1395. تأثیر جایگزینی نسبی آرد ماهی با جلبک قرمز دریایی Gracilaria pygmaea بر عملکرد رشد، شاخص‌های خونی و بیوشیمیایی سرم خون ماهی باس دریایی آسیایی Lates calcarifer. مجله علمی شیلات ایران. سال 26، شماره 3، صفحات 77 تا 89.
  8. قرنجیک، ب.م.، 1379. شناسایی جلبک ­های دریایی سواحل استان سیستان و بلوچستان. مجله علمی شیلات ایران. سال 9، شماره 1، صفحات 37 تا 48.
  9. قرنجیک، ب.م.؛ واین، م.؛ بنگمی، خ.؛ خواجه، س.؛ کیانمهر،ه. و حسینی،م.ر.، 1390. مطالعه توده زنده جلبک ­های قرمز دارویی در محدوده بین جزر و مدی ساحل چابهار. مجله علمی شیلات ایران. سال 20، شماره 3، صفحات 103 تا 114.  
  10. قرنجیک،ب.م. آبکنار، ع.م 1379. شناسایی جلبک­های دریایی سواحل استان سیستان و بلوچستان. مجله علمی شیلات ایران. سال 9، شماره1، صفحات 37 تا 48.
  11.  قرنجیک، ب.م.، 1389. اطلس جلبک ­های دریایی سواحل خلیج فارس و دریای عمان. انتشارات موسسه تحقیقات شیلات ایران. 170 صفحه.
  12. محمد­نژاد شموشکی، م.؛ رسولی، ب. و خلیلی، م.،1390. تأثیر جیره ­های غذایی مختلف بر برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون ماهی پنگوسی (Pangasius hypophthalmus) . مجله آبزیان و شیلات. دوره 6، شماره 2، صفحات 37 تا 43.
  13. نراقی، م.؛ شمسایی ­مهرجان، م.؛ رجبی ­اسلامی، ه. و حسینی شکرابی، س.پ.، 1397. اثرات مکمل غذایی پودر ریز جلبک نانو کلروپسیس (Nannochloropsis oculataبر برخی شاخص ­های خونی ماهی قزل ­آلای رنگین­ کمان انگشت ­قد. مجله علمی شیلات ابران. سال 27، شماره 6، صفحات 105 تا 114.
  14. Abbey, M.; Clifton, P.; Kestin, M.; Belling, B. and Nestel, P., 1990. Effects of fish-oil on lipoproteins, lecithin: cholesterol acyltransferase and lipid transfer proteins activity in humans. Arteriosclerosis. Vol. 85, pp: 85-94.
  15. Andrews, S.R.; Sahu, N.P.; Pal, A.K.; Mukherjee S.C. and Kumar, S., 2011. Yeast and Spirulina in diets for (Labeo rohita) fingerlings affect haemato immunological responses and survival following (Aeromonas hydrophila) challenge. Research in veterinary science. Vol. 91, pp: 103-109.
  16. Alwarez-Gonz´alez, C.A.; Civera-Cerecedo, R.; Ortiz Galindo, J.L.; Dumas, S.; Moreno Legorreta, M. and Grayeb-Del Alamo, T., 2001. Effect of dietary protein level on growth and body composition of juvenile spotted sand bass, Paralabrax maculatofasciatus, fed practical diets. Aquacul. Vol. 194, pp: 151-159.
  17. AOAC. 2005. Official method of analysis 17th, Washington. DC: Association of Official Analytical Chemists.
  18. Bradford, M.M., 1976.  A rapid and sensitive method for the Quantification of microgram quantities of protein. Anal Biochem. Vol. 72, pp: 248-258.
  19. El-Sheekh, M.M.; Hamad, S.M. and Gomaa, M., 2014. Protective Effects of Spirulina on the liver function and hyperlipidemia of rats and human. Journal of Brazilian archives of biology and technology. Vol. 57, No. 1, pp:77-88.
  20. FAO. 2018. The state of the world fisheries and aquaculture meeting the sustainable development goals. Rome. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
  21. Gupta, S. and Abu-Ghannam, N., 2011. Bioactive potential and possible health effects of edible brown seaweeds. Trends in Food Science Technnolgy. Vol. 22, pp: 315-326.
  22. Glencross, B., .2006. The nutritional management of barramundi, Lates calcarifer, a review. Aquaculture Nutrition. Vol. 12, pp: 291-309.
  23. Holdt, S.L. and Kraan, S., 2011. Bioactive compounds in seaweed: functional food applications and legislation. J Appl Phycol. Vol. 23, pp: 543-597.
  24. Kumar, S.; Sahu, N.P.; Pal, A.K.; Choudhury, D.; Yengkokpam, S. and Mukherjee, S.C., 2005. Effect of dietary carbohydrate on heamatology, respiratory burst activity and histological changes in L. rohita Juveniles. Fish Shellfish Immunol. Vol. 19, pp: 331-334.
  25. Leonard, S.G.; Sweeney, T.; Pierce, K.M.; Bahar, B.; Lynch, B.P. and O'Doherty, J.V., 2010. The effects of supplementing the diet of the sow with seaweed extracts and fish oil on aspects of gastrointestinal health and performance of the weaned piglet. Livest. Sci. Vol. 134, pp: 135-138.
  26. MacArtain, P.; Gill, C.I.R.; Brooks, M.; Campbell, R. and Rowland, I.R., 2007. Nutritional value of edible seaweeds. Nutr Rev. Vol. 65, pp: 535-543.
  27. Mhre, H.K.; Malde, M.K.; Eilertsen, K.E. and Elvevoll, E.O., 2014. Characterization of protein, lipid and mineral contents in common Norwegian seaweeds and evaluation of their potential as food and feed. J Sci Food Agric. Vol. 94, pp: 3281-3290.
  28. Mustafa, M.G.; Wakamatsu, S.; Takeda, T. and Umino, T., 1995. Effects of algae meal as feed additive on growth, feed efficiency, and body composition in red sea bream. Fish Sci. Vol. 61, pp: 25-28.
  29. Nicholson, J.P.; Wolmarans, M.R. and Park, G.R., 2000. The role of albumin in critical illness. Br J Anaesth. Vol. 85, No. 4, pp: 599-610.
  30. Nwosu, F.; Morris, J.; Lund, V.A.; Stewart, D.; Ross, H.A.; McDougall, G.J., 2011. Anti proliferative and potential anti diabetic effects of phenolic-rich extracts from edible marine alga. Food Chem. Vol. 126, pp: 1006-1012.
  31. Panlasigui, L.N.; Baello, O.Q.; Dimatangal, J.M. and Dumelod, B.D., 2003. Blood cholesterol and lipid-lowering effects of carrageenan on human volunteers. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Vol. 12, pp: 209-214.
  32. Rahimi Bashar, M.; Tehrani Fard, A.; Ghaseminejad, A.; Alipur, G. and Fallahchai, D., 2008. Determine some blood parameters Whitefish Caspian Sea (Rutilus frissii kutum) at different stages of gonadal development. Journal of Biology Science. Vol. 3, pp: 45-56 (In Persian).
  33. Rehulka, J., 2000. Influence of astaxanthin on growth rate, condition, and some blood indices of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. Vol. 190, pp: 27-47.
  34. Rios, F.S.; Kalinin, A.L. and Rantin, F.T., 2002. The effects of long term food deprivation on respiration and haemato long of the neotropical fish Hoplias malabaricus. Journal of fish Biology. Vol. 61, pp: 85-95.
  35. Rohani Ghadikolaei, K.; Abdulalian, E. and Ng, W.K., 2012. Evaluation of the proximate, fatty acid and mineral composition of representative green, brown and red seaweeds from the Persian Gulf of Iran as potential food and feed resources. J Food Sci Technol. Vol. 49, pp: 774-780.
  36. Roy, M.C.; Anguenot, R.; Fillion, C.; Beaulieu, M.; Berube, J. and Richard, D., 2011.Effect of a commercially available algal phlorotannins extraction digestive enzymes & carbohydrate absorption in vivo. Food Res. Int. Vol. 44, pp: 3026-3029.
  37. Sakai, M., 1999. Current research status of fish immunostimulants. Aquaculture. Vol. 172, pp: 63-92.
  38. Salehi, P.; Sonboli, A.; Eftekhar, F.; Nejad Ebrahimi, S. and Yousefzadi, M., 2005. Essential oil composition, antibacterial and antioxidant activity of the oil and various extracts of Ziziphora clinopodioides subs. rigida (BOISS.) RECH. F. from Iran. BioPharm Bul. Vol. 28, pp: 1892-1896.
  39. Shahidi yasaghi, S.A.; Mazandarani, M.; Ghorbani Hasan Saraei, A.; Ghorbani, R. and Soleimani, N., 2008. Determination of normal values of some blood serum factors (Electrolyte and non electrolyte) of Acipenser persicus. Fisheries Magazine. Vol. 5, pp: 25-32 (In Persian).
  40. Sotoudeh, E. and Mardani, F., 2018. Antioxidant-related parameters, digestive enzyme activity and intestinal morphology in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry fed graded levels of red seaweed, Gracilaria pygmaea. Aquacult Nutr. Vol. 24, pp: 777-785.
  41. Valente, LM.P.; Gouveia, A.; Rema, P.; Matos, J.; Gomes, E.F. and Pinto, I.S., 2006. Evaluation of three seaweeds Gracilaria bursa-pastoris, Ulva rigida and Gracilaria cornea as dietary ingredients in European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles. Aquaculture. Vol. 252, pp: 85-91.
  42. van Ginneken, V.J.T.; Helsper, J.; de Visser, W.; van Keulen, H. and Brandenburg, W.A., 2011. Polyunsaturated fatty acids in variousmacroalgal species from North Atlantic and tropical seas. Lipids Health Dis. Vol. 10, No. 8.
  43. Wells, M.L.; Potin, P.; Craigie, J.S.; Raven, J.A.; Merchant, S.S.; Helliwell. K.E.;Smith, A.G.; Camire, M.E. and Brawley, S.H., 2017. Algae as nutritional and functional food sources: revisiting our understanding. J Appl Phycol. Vol. 29, pp: 949-982.
  44. Banzemir, A.; Blume, M.; Schroder, S. and Lindequist, U., 2006. Screening of cultivated seaweeds for antibacterial communities, USA.Biotechnol Biotechnol Equip. Vol. 29, No. 2, pp: 281-288.
  45. Cruz-Suárez, L.E.; Tapia-Salazar, M.; Villarreal-Cavazos, D.; Beltran-Rocha, J.; Nieto López, M.G.; Lemme, M. and Ricque-Marie, D., 2009. Apparent dry matter, energy, protein and amino acid digestibility of four soybean ingredients in white shrimp Litopenaeus vannamei juveniles.Aquaculture. Vol. 292, pp: 87-94.
  46. FAO. 2009. http://www.fao.org/docrep/006/J2084e/j2084e06. htm.
  47. Fitton J.H., 2006. Antiviral properties of marine algae. In: Critchley, A.T.; Ohno, M. and Largo, D.B., Eds, World Seaweed Resources. ETI Information Services, Workingham, UK. 7 p.
  48. Guiry, M., 2010. Seaweed and Chinese medicine; the nutritional and medicinal value of seaweeds used in chinese medicine. Seaweed site from Michael. pp: 358-394.
  49. Praiboon, J.; Chirapart, A.; Akakabe, Y.; Bhumibhamon, O. and Kajiwara, T., 2006. Physical and chemical characterization of agar polysaccharides extracted from the Thai and Japanese species of Gracilaria. Sci Asia. Vol. 32, pp: 11-17.
  50. Wen, X.; Peng, C.; Zhou, H.; Lin, Z.; Lin, G.; Chen, S. and Li, P., 2006. Nutritional composition and assessment of Gracilaria lemaneiformis Bory.Journal Plant Biology. Vol. 48, pp: 1047-1053.
  51. Zheng, K.; Liang, M.; Yao, H.; Wang, J. and Chang, Q., 2012. Effect of dietary fish protein hydrolysate on growth, feed utilization and IGF-I levels of Japanese flounder. Aquaculture Nutrition. Vol. 18, pp: 297-303.