اثرات استفاده از مولتی آنزیم ناتوزیم و بتایین بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون در ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio)

نوع مقاله : فیزیولوژی (جانوری)

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

در این آزمایشاثر مولتی آنزیم ناتوزیم و بتایین به ­صورت مجزا و ترکیبی بر شاخص ­های بیوشیمیایی سرم خون در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. بدین ­منظور 180 قطعه ماهی کپور از سر مزرعه با میانگین وزنی 0/5±19/5 گرم به­ مدت 8 هفته با جیره­ های آزمایشی در سه تیمار و سه تکرار حاوی سطوح مختلف 0، 1 و 1/5 درصد بتائین به ­صورت ترکیبی با سطوح 0، 250 و 500 میلی­ گرم ناتوزیم بر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. در انتهای دوره فاکتورهای بیوشیمیایی خون کلسیم، گلوکز، الکالین فسفاتاز، پروتئین کل و آلبومین با استفاده از روش اسپکتروفتومتری بررسی شد. نتایج افزایش معنی ­دار (P≤0/05) میزان گلوکز با افزایش ناتوزیم در جیره، افزایش معنی ­دار  (P≤0/05) کلسیم در تیمارهای دوزهای بالای ترکیبی ناتوزیم و بتایین، افزایش معنی­ دار (P≤0/05) الکالین فسفاتاز در تیمارهای ترکیبی ناتوزیم و بتایین، افزایش معنی­ دار (P≤0/05) آلبومین در تیمارهای دوزهای بالای ترکیبی ناتوزیم و بتایین را نشان داد. به ­طورکلی استفاده از بتایین و مولتی آنزیم ناتوزیم باعث بهبود فاکتورهای بیوشیمایی خون به­ عنوان شاخص­ های ایمنی در ماهی کپور گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of using dietary administration of betaine and Natuzyme multi-enzyme on blood biochemical indices in common carp (Cyprinus carpio)

نویسندگان [English]

  • Mohamad Homayouni
  • Mohamadreza Imanpour
  • Roghieh Safari
Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
چکیده [English]

In this experiment, the effect of dietary administration of betaine and Natozim multi-enzyme on blood biochemical indices in common carp (Cyprinus carpio) were investigated. For this purpose, 180 fish with an average weight of 19.5±0.5 gr, were fed diets supplemented with 3 different levels of 0, 1 and 1.5% in combination with 0, 250 and 500 mg/l for 8 weeks. At the end of the feeding trial, biochemical indices, Calcium, Alp, Alb, Glocuse were assessed. Results showed a significant increase (P≤0.05) of glucose with Natozim increase in the diet, a significant increase (P≤0.05) of calcium in highest doses of Natozim and betaine, significant increase of (P≤0.05) alkaline phosphatase in combined treatments of Natozim and betaine and significant increase (P≤0.05) of albumin in highest doses of Natozim and betaine. Generally, the use of betaine and multi-enzyme Natozim improved blood biochemical parameters as immune parameters in carp.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Natozim
  • betaine
  • common carp
  • blood biochemical indices
  1. افشارمازندران، ن.، 1381. راهنمای عملی تغذیه و نهاده ­های غذایی و دارویی آبزیان در ایران. انتشارات نوربخش، تهران. 216 صفحه.
  2. خانی، ف.؛ ایمانپور، م.ر.؛ کلنگی ­میاندره، ح.؛ قائدی، ع. و تقی ­زاده، و.، 1394. اثر نوکلئوتید جیره بر پارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون تاس ­ماهی ایرانی جوان (Acipenser persicus). مجله علمی شیلات ایران. سال 24، شماره 3، صفحات 179 تا 189.
  3. عادلیان، م.؛ ایمانپور، م.؛ تقی ­زاده، و. و مازندرانی، م.، 1395. استفاده از مولتی ­آنزیم ناتوزیم در جیره غذایی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و اثرات آن بر شاخص ­های رشد و برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی خون. فصلنامه علمی محیط زیست جانوری. سال 8، شماره 2، صفحات 207 تا 214.
  4. محسنی، م.، 1396. کاربرد بتایین در افزایش رشد و بهبود سیستم ایمنی در تغذیه بچه فیل ­ماهی پرورشی (Huso huso). فصلنامه علوم آبزی ­پروری پیشرفته. سال 1، شماره 3، صفحات 1 تا 11.
  5. محسنی، م.؛ پورکاظمی، م.؛ سید­حسنی، م.ح. و پورعلی، ح.ر.و.، 1395. تأثیر سطوح مختلف بتائین جیره غذایی بر رشد، ترکیب لاشه و برخی فراسنجه ­های خون ­شناسی و بیوشیمیایی سرم خون بچه فیل ­ماهی پرورشی Huso huso) .( پژوهش­ های ماهی ­شناسی کاربردی. سال 4، شماره 3، صفحات 65 تا 80.
  6. Afshar Mazandaran, N., 2002. A practical guide to nutrition and food based medicinal aquatic Iran. Publication of light. 216 p.
  7. Bergstrom, J.R.; Tokach, M.D.; Nelssen, J.L. and DeRouchey, J.M., 2007. An evaluation of an enzyme blend (natuzyme®) in diets for weanling pigs. Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports. pp: 1968-2014.
  8. Borges, A.; Scotti, L.V.; Siqueira D.R.; JurinitzD.F. and Wassermann, G.F., 2004. Hematologic and serum biochemical values for jundia (Rhamdia quelen). Fish Physiology and Biochemical. Vol. 30, pp: 21- 25.
  9. Doumas, B.T.; Watson, W.A. and Biggs,H.G., 1977. Albumin standards and the measurement of serum albumin with bromcresol green. Clinica Chimica Acta. Vol. 258, pp: 21-30.
  10. Ghomi, M.R.; Shahriari, R.; Langroudi, H.F. and Nikoo, M., 2012. The effects of dietary enzyme on some blood biochemical parameters of the cultured great sturgeon Huso huso juveniles. Comparative Clinical Pathology. Vol. 21, No. 2, pp: 201-204.
  11. Hajati, H., 2010. Effects of enzyme supplementation on performance, carcass characteristics, carcass composition and some blood parameters of broiler chicken. American Journal of Animal and Veterinary Sciences. Vol. 5, No. 2, pp: 155-161.
  12. Hoseinifar, S.H.; Mirvaghefi, A.; MojaziAmiri, B.; Merrifield, D. and DarvishBastami, K., 2010. The study of some haematologic and serum biochemical parameters of juvenile beluga (Huso huso) fed dietary prebiotic oligofructose. Fish Physiology and Biochemistry. Vol. 31, pp: 91-96.
  13. Kasumyan, A.O. and Doving, K.B., 2003. Taste preferences in fishes. Journal of Fish and Fisheries. Vol. 4, pp: 289-347.
  14. Mohammadbeygi, M.; Imanpour, M.R.; Taghizadeh, V. and Shabani, A., 2013. Endo 1-3 (4) Beta-glucanasesupplementation of Barley Based Diet and Its Effect on Some Hematological Parameters of Common Carp. Global Veterinaria. Vol. 1, pp: 4-13.
  15. Niroomand, M.; Sajad, M. and Yahyavi, M., 2011. Effect of dietary betaine on growth, survival, body composition and resistance of fry rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under environmental stress. Iranian Scientific Fisheries Journal. Vol. 20, pp: 39-47.
  16. Uz, M.N. and Göncüo lu, F.K.O.E. 2011. Kavuzu Al nm þ Arpan n B ld rc nlarda Performans ve Baz Kan Parametreleri Üzerine Etkisi.
  17. Polat, A. and Beklevik, G., 1999. The importance of betaine and some attractive substances as fish feed additives, In: Brufu, J. and Tacon, A., (Eds.). Feed Manufacturing in the Mediterranean Regiaon: Recent Advances in Research and Technology Zaragoza, CIHEAM, IAMZ, Spain. pp: 217-220.
  18. Razeghi, M.; Akrami, R.; Ghobadi, S.H.; Amani Denji, K.; Ezatrahimi, N. and Gharaei, A., 2012. Effects of dietary manna oligosaccharide (MOS) on growth performance, survival, body composition, and some hematological parameters in giant sturgeon juvenile (Huso huso). Fish Physiology and Biochemistry. Vol. 38, No. 3, pp: 829-835.
  19. Ritz, C.W.; Hulet, R.M.; Self, B.B. and Denbow, D.M., 1995. Growth and intestinal morphology of male turkeys as influenced by dietary supplementation of amylase and xylanase. Poultry science. Vol. 74, No. 8, pp: 1329-1334.
  20. Selle, P.H.; Ravindran, V.; Pittolo, P.H. and Bryden, W.L., 2003. Effects of phytase supplementation of diets with two tiers of nutrient specifications on growth performance and protein efficiency ratios of broiler chickens. Asian-Australasian J Anim Sci. Vol. 16, pp: 1158-1164.
  21. Soltan, M.A., 2009. Effect of dietary fish meal replacement by poul try by-product meal with different grain source and enzyme supplementation on performance, faces recovery. Body composition and nutrient balance of Nile Tilapia. Pakistan Journal of Nutrition. Vol. 8, pp: 395-407.
  22. Tietz, N.W., 1986. Textbook of clinical chemistry. WB Saunders, London.
  23. Virtanen, M. and Hole, H., 1994. Betaine/aminoacid additive enhances the salt water performance of rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) fed standard fish meal based diet. Fish Biology. Vol. 34, No. 2, pp: 223-232.
  24. Yousefi, M.; Abtahi, B. and Abedian- Kenari, A., 2012. A Hematological, serum biochemical parameters, and physiological responses to acute stress of Beluga sturgeon (Huso huso) juveniles fed dietary nucleotide. Comparative Clinical Pathology. Vol. 21, pp: 1043-1048.
  25. Zaghari, M.; Majdeddin, M.; Taherkhani, R. and Moravej, H., 2008. Estimation of nutrient equivalency values of Natuzyme and its effects on broiler chick performance. J App Poult Res. Vol. 17, pp: 446-453.