اثر سطوح مختلف سرکه سیب بر برخی پارامترهای سیستم ایمنی غیراختصاصی سرم خون در بچه ماهیان کپورمعمولی (Cyprinus carpio)

نوع مقاله : تغذیه

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

اسید‌های آلی محصول طبیعی ناشی از تخمیر در گیاهان،از پتانسیل بالایی برای جایگزینی آنتی ‌بیوتیک‌ ها در صنعت آبزی ‌پروری برخوردار می ‌باشند. از این­ رو در این مطالعه از سرکه سیب به ­عنوان نوعی اسیدآلی در جیره غذایی بچه­ ماهیان کپور استفاده شد. هدف از این تحقیق بررسی اثر سرکه سیب در غلظت­ های مختلف (0، 1، 2 و 4 درصد سرکه سیب به جیره پایه) بر برخی پارامترهای ایمنی غیراختصاصی سرم بچه ­ماهیان کپور معمولی از جمله آلبومین (A)، گلوبولین (G)، نسبت A/G، پروتئین کل، آنزیم لیزوزیم و آلکالین فسفاتاز (ALp ) می‌باشد. بچه ­ماهیان کپور معمولی با میانگین وزن 0/5±15 گرم، به­ مدت 60 روز با جیره آزمایشی مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان آزمایش از هر تکرار تعداد 10 قطعه ماهی به صورت تصادفی صید و در محلول گل میخک بی­ هوش شده و نمونه خون از آن­ ها گرفته شد. میزان آلبومین و گلوبولین اندازه­ گیری شده در تیمارهای تغذیه ­ای در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی ­داری نشان نداد (0/05<p ). با این وجود پروتئین کل در سطح 2 درصد افزایش معنی­ داری را در مقایسه با سایر تیمارها و گروه شاهد نشان داد (0/05>p )، هم­ چنین در سطح 2 درصد سرکه سیب افزایش معنی­ دار در میزان فعالیت لیزوزیم مشاهده گردید (0/05>p ). در بررسی میزان الکالین فسفاتاز نیز اختلاف معنی ­داری میان تیمارهای تغذیه ­ای وگروه شاهد مشاهد نشد (0/05<p ).

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different levels of apple cider vinegar on some parameters of non-specific immune system of blood serum on common carp (Cyprinus carpio) fingerlings

نویسندگان [English]

  • Hamed Nekoubin
  • Abdolmajid Hajimoradloo
  • Hossein Hoseinifar
Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
چکیده [English]

Organic acids are natural crops and produced byo fermentation in plants and have a high potential for the replacement of antibiotics in the aquaculture industry. Hence, in this study, apple vinegar was used as a kind of organic acid in the diet of common carp fingerling. The aim of this study was to evaluate the effect of apple vinegar in different concentrations (0, 1, 2 and 4% of apple vinegar on basal diet) on some non-specific immune parameters of serum of common carp such as albumin (A), globulin (G), A/G ratio, total protein, lysozyme enzyme and alkaline phosphatase (ALP). Common carp fingerling with average weight of 15±0.5 g were fed with experimental diet for 60 days. At the end of the experiment, 10 fish pieces were randomly slaughtered in each replicate and anesthetized in clove solution and blood samples were taken. The amount of albumin and globulin measured in nutritional treatments did not show a significant increase compared to the control group (p>0.05). However, total protein increased significantly at 2% level compared with other treatments and control group (p < 0.05); also, in 2% apple vinegar, a significant increase in lysozyme activity was observed (p < 0.05). There was no significant difference in the level of alkaline phosphatase between nutritional treatments and control group (p>0.05).

کلیدواژه‌ها [English]

  • Common carp
  • apple vinegar
  • nonspecific immunity
  1. اکرمی، ر.؛ ابرهیمی، ر.؛ شاملوفر، م. و رزاقی ­منصور، م.، 1393. تاثیر پروبیوتیک مانان الیگوساکارید بر عملکرد رشد، بازماندگی و مقاومت لارو ماهی قرل ­آلای رنگین ­کمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه پژوهش ­های ماهی­ شناسی کاربردی. دوره 2، شماره 3، صفحات 29 تا 42.
  2. ابراهیم ­نژاد، ی.؛ شیوآزاد، م.؛ ناظر‌عدل، ک. و مرادی ­شهر بابک، م. 1385. تاثیر اسیدسیتریک و آنزیم فیتاز میکروبی بر عملکرد و میزان استفاده از فسفر فیتاته در جوجه ­های گوشتی تغذیه شده با جیره ذرت- کنجاله سویا. مجله تحقیقات دامپزشکی دانشگاه تهران. دوره 64، شماره 4، صفحات 407 تا 413.
  3. Abdel-Tawwab, M.; Abdel-Rahman, A.M. and Ismael, N.E., 2008. Evaluation of commercial live bakers’ yeast, Saccharomyces cerevisiae as a growth and immunity promoter for Fry Nile tilapia, Oreochromis niloticus (L.) challenged in situ with Aeromonas hydrophila. Aquaculture. Vol. 280, No. 1-4, pp: 185-189.
  4. Agrahari, S. and Gopal, K., 2009. Fluctuations of certain biochemical constituents and markers enzymes as a consequence of monocrotophos toxicity in the edible freshwater fish, Channa punctatus. Pesticide Biochemistry and Physiology. Vol. 94, pp: 5-9.
  5. Bairwa, K.M.; Jakhar, J. and Reddy, A.D., 2012. Animal and plant originated immunostimulants used in aquaculture. Nat. Prod. Plant Resour. Vol. 2, No. 3, pp: 397-400.
  6. Bashiri, R.; Ghadiri-Anari, A.; Hekmatimoghadam, H.; Dehghani, A. and Najarzadeh, A., 2014. The Effect of Apple Vinegar on Lipid Profiles and Anthropometric Indices in Type 2 Diabetes Patients with Dyslipidemia: A Randomized Clinical Trial. SSU_Journals. Vol. 22, No. 5, pp: 1543-1553.
  7. Castillo, S.; Rosales, M.; Pohlenz, C. and Gatlin, D.M., 2014. Effects of organic acids on growth performance and digestive enzyme activities of juvenile red drum Sciaenops ocellatus. Aquaculture. Vol. 433, pp: 6-12.
  8. Christiansen, R. and Lückstädt, C., 2008. Effects of different dosages of potassium diformate in fishmeal on the performance of Atlantic salmon Salmo salar. Abstract CD Rom. World Aquaculture Society. pp: 19-23.
  9. Di Marco, P.; Priori, A.; Finoia, M.G.; Petochi, T.; Longobardi, A.; Donadelli, V. and Marino, G., 2011. Assessment of blood chemistry reference values for cultured sturgeon hybrids (Acipenser naccarii female× Acipenser baerii male). Journal of Applied Ichthyology. Vol. 27, No. 2, pp: 584-590.
  10. Dugenci, S.K.; Arda, N. and Candan, A., 2003. Some medicinal plants as immunostimulant for fish. Ethnopharmacol. Vol. 88, pp: 99-106.
  11. Ellis, A.E., 1990. Lysozyme assays. Techniques in fish immunology. Vol. 1, pp: 101-103.
  12. Iman, M.; Moallem, S.A. and Barahoyee, A., 2015. Effect of applecider vinegar on blood glucose level in diabetic mice. Pharmaceutical Sciences. Vol. 20, pp: 163-168.
  13. Iwama, G. and Nakanishi, T., 1996. The  fish immune  system. Academic Press, London. Chapter 3:innate Immunity in fish. pp: 73-114.
  14. Kotzamanis, Y.P.; Gisbert, E.; Gatesoupe, F.J.; Infante, J.Z. and Cahu, C., 2007. Effects of different dietary levels of fish protein hydrolysates on growth, digestive enzymes, gut microbiota, and resistance to Vibrio anguillarum in European sea bass (Dicentrarchus labrax) larvae. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology. Vol. 147, No. 1, pp: 205-214.
  15. Kumar, S.; Sahu, N.P.; Pal, A.K.; Choudhury, D.; Yengkokpam, S. and Mukherjee, S.C., 2005. Efffect of dietary carbohydrate on heamatology, respiratory burst activity and histological changes in L. rohita juveniles. Fish Shellfish Immunol. Vol. 19, pp: 331-334.
  16. Luckstadt, C., 2008. Effect of organic acid containing additives in worldwide aquaculture sustainable production the non-antibiotic way. Acidifiers Anim Nutr. 71 p.
  17. Ng, W.K. and Koh, C.B., 2011. Application of organic acids in aquafeeds: impacts on fish growth, nutrient utilisation and disease resistance. In: Lückstädt, C., (Ed.), Stan- dards for Acidifiers, Principles for the Use of Organic Acids in Animal Nutrition. Nottingham University Press, Nottingham, United Kingdom. pp: 49-58.
  18. Ng, W.K.; Koh, C.B.; Sudesh, K. and Sitizahrah, A., 2009. Effects of dietary organic acids on growth, nutrient digestibility and gut microflora of red hybrid tilapia, Oreochromis sp., and subsequent survival during a challenge test with Streptococcus agalactiae. Aquaculture Research. Vol. 40, No. 13, pp: 1490-1500.
  19. Pourmozaffar, S.; Hajimoradloo, A. and Kolangi Miandare, H., 2017. Dietary effect of apple cider vinegar and propionic acid on immune related transcriptional responses and growth performance in white shrimp, Litopenaeus vannamei. Fish and Shellfish Immunology. Vol. 60, pp: 65-71.
  20. Rao, Y.Y.; Das, B.K.; Iyotymayee, P. and Chakrabarti, R., 2006. Effect of Achyranthes aspera on the immunity and survival of Labeo rohita infected with Aeromonas hydrophila. Fish and Shellfish Immunology. Vol. 20, pp: 265-273.
  21. Romano, N.; Koh, C.B. and Ng, W.K., 2015. Dietary microencapsulated organic acids blend enhances growth, phosphorus utilization, immune response, hepatopancreatic integrity and resistance against Vibrio harveyi in white shrimp, Litopenaeus vannamei. Aquaculture. Vol. 435, pp: 228-236.
  22. Safari, R.; Hoseinifar, S.H.; Nejadmoghadam, S. and Khalili, M., 2017. Apple cider vinegar boosted immunomodulatory and health promoting effects of Lactobacillus casei in common carp (Cyprinus carpio). Fish & shellfish immunology. Vol. 67, pp: 441-448.
  23. Sakai, M., 1999. Current research status of fish immunostimulants, Aquacukture. Vol. 172, pp: 63-92.
  24. Saori, M. and Boopathy, R., 2011. Effect of organic acids on shirimp pathogen, Vibrio harveyi. Current Microbiology. Vol. 63, pp: 1-7.
  25. Shahidi, F.; McDonals, J.; Chandrasekara, A. and Zhong, Y., 2008. Phytochemicals of foods, beverage and fruit vinegars chemistry and health effects. Asia pacific Journal of Clinical Nutrition. Vol. 17, No. 1, pp: 380-382.
  26. Su, X.; Li, X.; Leng, X.; Tan, C.; Liu, B.; Chai, X. and Guo, T., 2014. The improvement of growth, digestive enzyme activity and disease resistance of white shrimp by the dietary citric acid. Aquaculture international. Vol. 22, No. 6, pp: 1823-1835.
  27. Sugiura, S.H.; Dong, F.M. and Hardy, R.W., 1998. Effects of dietary supplements on the availability of minerals in fish meal; preliminary observations. Aquaculture. Vol. 160, pp: 283-303.
  28. Thomas, L.E.D., 1998. Clinical laboratory diagnostics. Frankfurt. Th-Books Verlagsgesellschaft. pp: 667- 678.
  29. Wu, G.; Yuan, C.; Shen, M.; Tang, J.; Gong, Y.; Li, D.; Sun, F.; Huang, C. and Han, X., 2007. Immunological and biochemical parameters in carp (Cyprinus carpio) after Qompsell feed ingredients for longterm administration. Aquaculture Research. Vol. 38, No. 3, pp: 246-255.
  30. Zhou, Z.; Liu, Y.; He, S.; Shi, P.; Gao, X.; Yao, B. and Ringo, E., 2009. Effects of dietary potassium diformate (KDF) on growth performance, feed conversion and intestinal bacterial community of hybrid tilapia (Oreochromis niloticus ♀× O. aureus ♂). Aquaculture. Vol. 291, No. 1-2, pp: 89-94.