بررسی اثرات افزودن اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا به جیره های حاوی ملاس بر تخمیر میکروبی با روش تولید گاز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران

3 گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

10.22034/aej.2020.124926

چکیده

این آزمایش با هدف بررسی اثرات نوع و سطح منبع نیتروژن غیرپروتئینی و نیز سطح ملاس افزوده شده به جیره ‏های پُر کنسانتره بر فراسنجه ‏های تولید گاز انجام شد. برای انجام آزمایش از طرح کاملاً تصادفی با الگوی فاکتوریل 3×2×2 با 12 تیمار و 5 تکرار استفاده شد. فاکتورها شامل دو نوع منبع نیتروژن غیرپروتئینی (اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا) و هر منبع در دو سطح (سطوح 0/8 و 1/6 درصد اوره معمولی و سطوح 0/9 و 1/8 درصد اوره آهسته رهش) و ملاس در سه سطح (صفر، 10 و 20 درصد) براساس ماده خشک جیره بودند. با افزایش سطح ملاس مقادیر گاز تولیدی تجمعی تا ساعت 24 انکوباسیون، انرژی متابولیسمی، ماده آلی قابل هضم واقعی، درصد قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر افزایش یافت (0/05>p ). اثرات نوع منبع نیتروژن غیرپروتئینی و سطح اوره معمولی و آهسته رهش، بر تولید گاز تجمعی، طی مدت انکوباسیون، معنی‏ دار نبود. فراسنجه ‏های تولید گاز تحت تاثیر نوع و سطح منبع نیتروژن غیرپروتئینی (اوره معمولی در مقایسه با اوره آهسته رهش نیتروزا) قرار نگرفت. ماده آلی قابل هضم واقعی در جیره‏ های حاوی اوره آهسته رهش نسبت به اوره معمولی بالاتر بود (0/05>p ) ولی در سایر فراسنجه ‏های اندازه ‏گیری شده تفاوتی بین دو منبع نیتروژن غیرپروتئینی مشاهده نشد. به ­طورکلی نتایج نشان داد که به ­نظر نمی ‏رسد از نظر سرعت آزادسازی آمونیاک در محیط کشت بین اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا تفاوتی وجود داشته باشد، ولی افزودن 20 درصد ملاس سبب بهبود فراسنجه‏ های تولید گاز شد.

کلیدواژه‌ها


  1. Anele, U.Y.; Sudekum, K.H.; Hummel, J.; Arigbede, O.M.; Oni, A.O.; Olanite, J.A. and Jolaosho, A.O., 2011. Chemical characterization, in vitro dry matter and ruminal crude protein degradability and microbial protein synthesis of some cowpea (Vigna unguiculata) haulm varieties. Animal feed science and technology. Vol. 163, pp: 161-169.
  2. Blummel, M. and Ørskov, E.R., 1993. Comparison of gas production and nylon bag degradability of roughages in predicting feed intake in cattle. Animal Feed Science and Technology. Vol. 40, pp: 109-119.
  3. Blummel, M.; Makkar, H.P.S. and Becker, K., 1997. In vitro gas production: a technique revisited. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. Vol. 77, pp: 24-34.
  4. Blummel, M. and Becker, K., 1997. The degradability characteristics of fifty-four roughages and roughage neutral detergent fibres as described by in vitro gas production and their relationship to voluntary feed intake. British Journal of Nutrition. Vol. 77, pp: 757-768.
  5. Ceconi, I.; Ruiz-Moreno, M.J.; DiLorenzo, N.; DiCostanzo, A. and Crawford, G.I., 2015. Effect of slow-release urea inclusion in diets containing modified corn distillers grains on total tract digestibility and ruminal fermentation in feedlot cattle. Journal of Animal Science. Vol. 93, pp: 4058-4069.
  6. Cherdthong, A. and Wanapat, M., 2010. Development of urea products as rumen slow-release feed for ruminant production: A review. Australian Journal of Basic and Applied Sciences. Vol. 4, pp: 2232-2241.
  7. Cone, J.W. and van Gelder, A.H., 1999. Influence of protein fermentation on gas production profiles. Animal Feed Science and Technology. Vol. 76, pp: 251-264.
  8. Cone, J.W.; Jongbloed, A.W.; Van Gelder, A.H. and De Lange, L., 2005. Estimation of protein fermentation in the large intestine of pigs using a gas production technique. Animal Feed Science and Technology. Vol. 123, pp: 463-472.
  9. DeFrain, J.M.; Hippen, A.R.; Kalscheur, K.F. and Schingoethe, D.J., 2006. Feeding Lactose to Increase Ruminal Butyrate and the Metabolic Status of Transition Dairy Cows1. Journal of Dairy Science. Vol. 89, pp: 267-276.
  10. Dryhurst, N. and Wood, C.D., 1998. The effect of nitrogen source and concentration on in vitro gas production using rumen micro organisms. Animal Feed Science & Technology. Vol. 71, pp: 131-143.
  11. Firkins, J.L.; Oldick, B.S.; Pantoja, J.; Reveneau, C.; Gilligan, L.E. and Carver, L., 2008. Efficacy of Liquid Feeds Varying in Concentration and Composition of Fat, Nonprotein Nitrogen, and Nonfiber Carbohydrates for Lactating Dairy Cows. Journal of Dairy Science. Vol. 91, pp: 1969-1984.
  12. Galina, M.A.; Guerrero, M.; Serrano, G.; Morales, R. and Haenlein, G.F.W., 2000. Effect of complex catalytic supplementation with non-protein nitrogen on the ruminal ecosystem of growing goats pasturing on shrub land in Mexico. Small Ruminant Research. Vol. 36, pp: 33-42.
  13. Galo, E.; Emanuele, S.M.; Sniffen, C.J.; White, J.H. and Knapp, J.R., 2003. Effects of a polymer-coated urea product on nitrogen metabolism in lactating Holstein dairy cattle. Journal of Dairy Science. Vol. 86, pp: 2154-2162.
  14. Getachew, G.; Makkar, H.P.S. and Becker, K., 2002. Tropical browses: contents of phenolic compounds, in vitro gas production and stoichiometric relationship between short chain fatty acid and in vitro gas production. The Journal of Agricultural Science. Vol. 139, pp: 341-352.
  15. Highstreet, A.; Robinson, P.H.; Robison, J. and Garrett, J.G., 2010. Response of Holstein cows to replacing urea with with a slowly rumen released urea in a diet high in soluble crude protein. Livestock.
  16. Hristov, A.N. and Ropp, J.K., 2003. Effect of dietary carbohydrate composition and availability on utilization of ruminal ammonia nitrogen for milk protein synthesis in dairy cows. Journal of Dairy Science. Vol. 86, pp: 2416-2427.
  17. Menke, K.H. and Steingass, H., 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal. Research. Development. Vol. 28, pp: 7-55.
  18. Menke, K.H.; Raab, L.; Salewski, A.; Steingass, H.; Fritz, D. and Schneider, W., 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science. Vol. 93, pp: 217-222.
  19. NRC. 2007. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervide, and new world camelids. National Academy Press, Washington, DC.
  20. Ørskov, E.R. and McDonald, I., 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science. Vol. 92, pp: 499-503.
  21. Rooney, L.W. and Pflugfelder, R.L., 1986. Factors affecting starch digestibility with special emphasis on sorghum and corn. Journal of Animal Science. Vol. 63, pp: 1607-1623.
  22. Sannes, R.A.; Messman, M.A. and Vagnoni, D.B., 2002. Form of rumen-degradable carbohydrate and nitrogen on microbial protein synthesis and protein efficiency of dairy cows. Journal of Dairy Science. Vol. 85, pp: 900-908.
  23. Santos, A.S.; Ferreira, L.M.M.; Martin-Rosset, W.; Cone, J.W.; Bessa, R.J.B. and Rodrigues, M.A.M., 2013. Effect of nitrogen sources on in vitro fermentation profiles and microbial yield using equine caecal contents. Animal Feed Science and Technology. Vol. 182, pp: 93-99.
  24. SAS. 2003. SAS User’s Guide: Statistics, Version 9.1 Edition. SAS Institute, Cary, NC, USA.
  25. Sommart, K.; Parker, D.S.; Rowlinson, P. and Wanapat, M., 2000. Fermentation characteristics and microbial protein synthesis in an in vitro system using cassava, rice straw and dried ruzi grass as substrates. Asian Australian Journal of Animal Science. Vol. 13, pp: 1084-1093.
  26. Spanghero, M.; Nikulina, A. and Mason, F., 2018. Use of an in vitro gas production procedure to evaluate rumen slow release urea products. Animal Feed Science and Technology. Vol. 237, pp: 19-26.
  27. Taylor-Edwards, C.C.; Elam, N.A.; Kitts, S.E.; McLeod, K.R.; Axe, D.E.; Vanzant, E.S.; Kristensen, N.B. and Harmon, D.L., 2009. Influence of slow-release urea on nitrogen balance and portal-drained visceral nutrient flux in beef steers. Journal of Animal Science. Vol. 87, pp: 209-221.
  28. Theodorou, M.K.; Williams, B.A.; Dhanoa, M.S.; McAllan, A.B. and France, J., 1994. A simple gas production method using a pressure transducer to determine the fermentation kinetics of ruminant feeds. Animal feed science and technology. Vol. 48, pp: 185-197.