اثرات منابع مختلف چربی بر عملکرد، سیستم ایمنی و میکروفلورای روده در مرغ‌های تخم گذار تجاری

نوع مقاله : فیزیولوژی (جانوری)

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده فنی و مهندسی و کشاورزی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

2 گروه اصلاح نباتات، دانشکده فنی و مهندسی و کشاورزی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

10.22034/aej.2020.125582

چکیده

این مطالعه به ­­منظور بررسی اثرات منابع مختلف چربی بر عملکرد تولیدی، سیستم ایمنی و میکروفلورای دستگاه گوارش در مرغ­ های تخم ­گذار تجاری انجام شد. در این مطالعه، 140 قطعه مرغ تخم ­گذار تجاری سویه ال اس ال با سنن 35 هفتگی ، در 7 گروه با 5 تکرار برای 12 هفته مورد استفاده قرار گرفتند. عملکرد تولیدی، ایمنی هومورال و میکروفلورای روده بررسی شدند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف منابع چربی به شکل معنی  داری تولید تخم­ مرغ و توده تخم ­مرغ را افزایش داد ولی میزان ضریب تبدیل خوراک مصرفی را کاهش داد (0/05>p ). سطوح مختلف منابع چربی توانست به شکل معنی­ داری پاسخ ­های ایمنی را در مرغ ­های تخم ­گذار افزایش دهد. تیتر آنتی ­بادی در پاسخ به SRBC در 28 روزگی در گروه ­های اسیدچرب سویا و روغن کیلکا در مقایسه با گروه روغن سویا و شاهد بیش ­تر بود (0/05>p ). نتایج هم ­چنین نشان داد که افزودن سطوح مختلف روغن ­های مختلف به جیره، جمعیت سالمونلا، اشرشیای کولای و کولی فرم ­ها را به شکل معنی ­داری در مقایسه با گروه شاهد کاهش داد (0/05>p ). در مجموع می­ توان بیان نمود که منابع مختلف چربی خصوصاً روغن ماهی می ­توانند پاسخ ­های ایمنی، عملکرد و جمعیت میکروبی روده را در مرغ­ های تخم ­گذار بهبود بخشد.

کلیدواژه‌ها


  1. Al-Khalifa, H.; Givens, D.I.; Rymer, C. and Yaqoob, P.; 2012. Effect of n-3 fatty acids on immune function in broiler chickens. Poultry Science. Vol. 91, pp: 74-88.
  2. Bassaganya-Riera, J.; Hontecillas, R.; Zimmerman, D.R. and Wannemuehler, M., 2001.  Dietary conjugated linoleic acid modulates phenotype and effector functions of porcine CD8+ lymphocytes. The Journal of Nutrition. Vol. 131, pp: 2370-2377.
  3. Bourre, J.M., 2005. Where to find omega-3 fatty acids and how feeding animals with diet enriched in omega-3 fatty acids to increase nutritional value of derived products for human: what is actually useful? The Journal of Nutrition. Health and Aging. Vol. 9, pp: 232-242.
  4. Chandrasekar, B. and Fernandes, G., 1994. Decreased pro-inflammatory cytokines and increased antioxidant enzyme gene expression by ω-3 lipids in murine lupus nephritis. Biochemical and Biophysical Research Communication. Vol. 200, pp: 893-898.
  5. De Wit, N.; Derrien, M.; Bosch-Vermeulen, H.; Oosterink, E.; Keshtkar, S.; Duval, C.; de Vogel-van den Bosch, J.; Kleerebezem, M.; Muller, M. and van der Meer, R.; 2012. Saturated Fat Stimulates Obesity and Hepatic Steatosis and Affects Gut Microbiota Composition by an Enhanced Overflow of Dietary Fat to the Distal Intestine. American Journal of Physiology, Gastrointestinal and. Liver Physiology. Vol. 303, No. 5, pp: 589-599.
  6. Griffin, H.D., 1992. Manipulation of egg yolk cholesterol; A physiologist view. Word’. Poultry Science Journal. Vol. 48, pp: 101-112.
  7. Grobas, S.; Mendez, J.; Lazaro, R.; De Blas, C. and Mateos, G.G., 2001. Influence of source and percentage of fat added to diet on performance and fatty acid composition of egg yolks of two strains of laying hens. Poultry science. Vol. 80, pp: 1171-1179.
  8. Hernandez, F.I., 2013. Performance and Fatty Acid Composition of Adipose Tissue, Breast and Thigh in Broilers Fed Flaxseed: A Review. Current Research in Nutrition and Food Science Journal. Vol. 1, No. 2, pp: 103-114.
  9. Hulan. H.; Proudfoot, F. and Nash, D., 1984. The effects of different dietary fat sources on general performance and carcass fatty acid composition of broiler chickens. Poultry Science. Vol. 63, No. 2, pp: 324-332.
  10. Jalali, S.M.A.; Rabiei, R. and Kheiri, F., 2015. Effects of dietary soybean and sunflower oils with and without L-carnitine supplementation on growth performance and blood biochemical parameters of broiler chicks. Arch. Anim. Breed. Vol. 58, pp: 387-394.
  11. Khosravinia, H., 2015. Effect of dietary supplementation of medium-chain fatty acids on growth performance and prevalence of carcass defects in broiler chickens raised in different stocking densities. Journal Applied Poultry Research. Vol. 24, pp: 1-9.
  12. Kidd, M.T., 2004. Nutritional modulation of immune function in broiler. Poultry Science. Vol. 83, pp: 650-657.
  13. Liu, W.; Pedram, R.; Javande, F.; Nasabian, S. and Seidavi, A., 2017. The effects of different levels of dietary fish oil, soybean oil, and sunflower oil on performance and immunity related parameters of broiler chicken. The Journal of Animal & Plant Sciences. Vol. 27, No. 2, pp: 384-388.
  14. Mariod, A.; Mukhtar, M.A.E.; Salih, M.E. and Herwan, T., 2015. Effect of Addition of Fish Oil on the Performance Parameters of Laying Hens and the Fatty Acid Composition of Their Egg Yolk. American Journal of Food Science and Health. Vol. 1, No. 2, pp: 38-42.
  15. Newman, R.E.; Downing, J.A.; Bryden, W.L.; Fleck, E.; Buttemer, W.A. and Storlien, L.H., 1998. Dietary polyunsaturated fatty acids of the n-3 and the n-6 series reduce abdominal fat in the chicken (Gallus domesticus). The British Journal of Nutrtion. Vol. 88, pp: 8-11.
  16. Nobakht, A.; Tabatbaei, S. and Khodaei, S., 2011. Effects of different sources and levels of vegetable oils on performance, carcass traits and accumulation of vitamine in breast meat of broilers, Current Research Journal Biologyical Science. Vol. 3, pp: 601-605.
  17. Rinttila, T. and Apajalahti, J., 2013. Intestinal microbiota and metabolites Implications for broiler chicken health and performance. The Journal of Applied Poultry Reasearch. Vol. 22, No. 3, pp: 647-658.
  18. Saleh, A.A., 2013. Effects of fish oil on the production performances. polyunsaturated fatty acids and cholesterol levels of yolk in hens. Emirates Journal of Food Agriculture. Vol. 25, No. 8, pp: 605-612.
  19. Seidavi, A. and Simoes, J., 2015. Evaluation of dietary fish oil plus green tea supplementation on the gizzard, ileum and cecum microflora in broiler chickens. Arch. Zootec. Vol. 64, No. 248, pp: 397-402.
  20. Schreiner, M.; Hulan, H.W.; Razzazi-Fazeli, E.; Bohm, J. and Moreira, R., 2005. Effect of different source of dietary omega-3 fatty acid on general performance and fatty acid profiles of thigh, breast, liver and portal blood of broilers. Journal of Science Food Agriculture. Vol. 85, pp: 216-226.
  21. Shunthwal, J. and Sheoran, N., 2017. Influence of linseed oil feeding on performance and fatty acid composition of muscles in broiler chicks. The Pharma Innovation Journal. Vol. 6, No. 11, pp: 268-273.
  22. Van Hoek, M.J. and Merks, R.M., 2012. Redox Balance is Key to Explaining Full Vs. Partial Switching to Low-Yield Metabolism. BMC System Biology.
  23. Yuan, K.; Wu, G.; Matilda, M. and David, A., 2009. Effect of Dietary Energy on Performance, Egg Component, Egg Solids, and Egg Quality in Bovans White and Dekalb White Hens During Phase2. Poultry Science. Vol. 46, pp: 30-34.