تأثیر عصاره پوست گریپ فروت (Citrus paradisi) بر عملکرد رشد و فعالیت آنتی‌اکسیدانی بچه ماهی سفید (Rutilus kutum)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

10.22034/aej.2020.128575

چکیده

در این مطالعه تأثیر عصاره آبی-الکلی پوست گریپ فروت (Citrus paradisi) بر عملکرد رشد و برخی پارامترهای آنتی ­اکسیدانی پلاسمای خون بچه­ ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) مورد مطالعه قرار گرفت. بر این اساس تعداد 180 عدد ماهی با میانگین وزن اولیه 0/3±4/0 گرم به ­مدت 56 روز با رژیم‌های غذایی حاوی میزان 0، 6/25، 12/5 و 25 میلی ‌گرم عصاره آبی-الکلی پوست گریپ فروت در کیلوگرم خوراک تغذیه شدند. بیش ­ترین مقدار افزایش وزن بدن (10/18±50/6 درصد)، نرخ رشد ویژه (0/79±3/05 درصد در روز) و هم­ چنین کم­ ترین مقدار ضریب تبدیل غذایی (32/11±1/0) در ماهیان تغذیه شده با 25 میلی‌ گرم در کیلوگرم خوراک عصاره گریپ فروت مشاهده شد (0/05>p ). در پارامترهای ضریب تبدیل غذایی و درصد بقاء تفاوت معنی‌ داری بین تیمارها دیده نشد (0/05<p ).علاوه بر این، بالاترین میزان فعالیت آنزیم‌ های آنتی ‌اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در تیمار 25 میلی ‌گرم در کیلوگرم GPE مشاهده شد. هم ­چنین سوپراکسید دسموتاز در ماهیان تغذیه شده با عصاره آبی-الکلی پوست گریپ فروت نسبت به گروه شاهد افزایش معنی ‌داری یافت. به ­طورکلی، مکمل­  سازی خوراک بچه ­ماهی سفید با عصاره آبی-الکلی پوست گریپ فروت به ­میزان 25 میلی‌ گرم بر کیلوگرم خوراک، می ‌تواند عملکرد رشد و پاسخ­  های آنتی ­اکسیدانی را بهبود دهد.

کلیدواژه‌ها


  1. صالحی­ فارسانی، ع.؛ سلطانی، م.؛ کمالی، ا. و شمسایی مهرجان، م.، 1398. تاثیر محرک ایمنی ماکروگارد و جلبک اسپیرولینا  (Arthrospira platensis) بر برخی فراسنجه‌های خونی ماهی ازون برون (Acipenser stellatus). مجله محیط زیست جانوری. دوره 11، شماره 4، صفحات 171 تا 176.
  2. Acar, Ü.; Kesbiç, O.S.; Yılmaz, S.; Gültepe, N. and Türker, A., 2015. Evaluation of the effects of essential oil extracted from sweet orange peel (Citrus sinensis) on growth rate of tilapia (Oreochromis mossambicus) and possible disease resistance against Streptococcus iniae. Aquaculture. Vol. 437, pp: 282-286.
  3. Aly, S.A. and Mohamed, M.F., 2010. Echinacea purpurea and Allium sativum as immunostimulants in fish culture using Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. Vol. 94, No. 5, pp: 31-39.
  4. Armando, C.; Maythe, S. and Beatriz, N.P., 1998. Antioxidant activity of grapefruit seed extract on vegetable oils. Journal of the Science of Food and Agriculture. Vol. 77, No. 4, pp: 463-467.
  5. Baba, E.; Acar, Ü.; Öntaş, C.; Kesbiç, O.S. and Yılmaz, S., 2016. Evaluation of Citrus limon peels essential oil on growth performance, immune response of Mozambique tilapia Oreochromis mossambicus challenged with Edwardsiella tarda. Aquaculture. Vol. 465, pp: 13-18.
  6. Bailey, D.G.; Arnold, J.M.O. and Spence, J.D., 1994. Grapefruit juice and drugs. Clinical pharmacokinetics. Vol. 26, No. 2, pp: 91-98.
  7. Bayir, A.; Sirkecioglu, A.N.; Bayir, M.; Haliloglu, H.I.; Kocaman, E.M. and Aras, N.M., 2011. Metabolic responses to prolonged starvation, food restriction, and refeeding in the brown trout, Salmo trutta: oxidative stress and antioxidant defenses. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology. Vol. 159, No. 4, pp: 191-196.
  8. Benzie, I.F. and Strain, J.J., 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. Analytical Biochemistry. Vol. 239, No. 1, pp: 70-76.
  9. Bocco, A.; Cuvelier, M.E.; Richard, H. and Berset, C., 1998. Antioxidant activity and phenolic composition of citrus peel and seed extracts. Journal of Aagricultural and Food Chemistry. Vol. 46, No. 2, pp: 2123-2129.
  10. Castro-Vazquez, L.; Alañón, M.E.; Rodríguez-Robledo, V.; Pérez-Coello, M.S.; Hermosín-Gutierrez, I.; Díaz Maroto, M.C. and Arroyo-Jimenez, M.D.M., 2016. Bioactive flavonoids, antioxidant behaviour, and cytoprotective effects of dried grapefruit peels (Citrus paradisi Macf.). Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Vol. 2016, pp: 1-12.
  11. Chiou, G.C. and Xu, X.R., 2004. Effects of some natural flavonoids on retinal function recovery after ischemic insult in the rat. Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics. Vol. 20, No. 2, pp: 107-113.
  12. Choi, E.J. and Ahn, W.S., 2008. Neuroprotective effects of chronic hesperetin administration in mice. Archives of Pharmacal Research. Vol. 31, No. 11, pp: 1457-1462.
  13. Dugenci, S.K.; Arda, N. and Candan, A., 2003. Some medicinal plants as immunostimulant for fish. Journal of Ethnopharmacology. Vol. 88, No. 1, pp: 99-106.
  14. Fuhr, U. and Kummert, A.L., 1995. The fate of naringin in humans: A key to grapefruit juice‐drug interactions? Clinical Pharmacology and Therapeutics. Vol. 58, No. 4, pp: 365-373. 
  15. Ghasemi, K.; Ghasemi, Y. and Ebrahimzadeh, M.A., 2009. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of 13 citrus species peels and tissues.  Journal of Pharmacy Science. Vol. 22, No. 3, pp: 277-281.
  16. Gorinstein, S.; Cvikrova, M., Machackova, I.; Haruenkit, R.; Park, Y.S.; Jung, S.T. and Trakhtenberg, S.; 2004. Characterization of antioxidant compounds in Jaffa sweeties and white grapefruits. Food Chemistry. Vol. 84, No.4, pp: 503-510.
  17. Li, B.B.; Smith, B. and Hossain, M.M., 2006. Extraction of phenolics from citrus peels: II. Enzyme-assisted extraction method. Separation and Purification Technology. Vol. 48, No. 2, pp: 189-196.
  18. MacLennan, A.H.; Wilson, D.H. and Taylor, A.W., 2002. The escalating cost and prevalence of alternative medicine. Preventive Medicine. Vol. 35, No. 2, pp: 166-173.
  19. Nalini, N.; Aranganathan, S. and Kabalimurthy, J., 2012. Chemopreventive efficacy of hesperetin (Citrus flavonone) against 1,2-dimethylhydrazine-induced rat colon carcinogenesis. Toxicology mechanisms and methods. Vol. 22, No. 5, pp: 397-408.
  20. Negi, P. and Jayaprakasha, G., 2001. Antibacterial activity of grapefruit (Citrus paradisi) peel extracts. European Food Research and Technology. Vol. 2013, No. 6, pp: 484-487.
  21. Ngugi, C.C.; Oyoo‐Okoth, E. and Muchiri, M., 2017. Effects of dietary levels of essential oil (EO) extract from bitter lemon (Citrus limon) fruit peels on growth, biochemical, haemato‐immunological parameters and disease resistance in Juvenile Labeo victorianus fingerlings challenged with Aeromonas hydrophila. Aquaculture Research. Vol. 48, No. 5, pp: 2253-2265.
  22. Okunowo, W.O.; Oyedeji, O.; Afolabi, L.O. and Matanmi, E., 2013. Essential oil of grape fruit (Citrus paradisi) peels and its antimicrobial activities. American Journal of Plant Sciences. Vol. 4, No. 5, pp: 1-9.
  23. Rafiq, S.; Kaul, R.; Sofi, S.A.; Bashir, N.; Nazir, F. and Nayik, G.A., 2018. Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. Vol. 17, No. 4, pp: 351-358.
  24. Rao, Y.V.; Das, B.K.; Jyotyrmayee, P. and Chakrabarti, R., 2006. Effect of Achyranthes aspera on the immunity and survival of Labeo rohita infected with Aeromonas hydrophila. Fish and Shellfish Immunology. Vol. 20, No. 3, pp: 263-273.
  25. Sakanaka, S.; Tachibana, Y. and Okada, Y., 2005. Preparation and antioxidant properties of extracts of Japanese persimmon leaf tea (kakinoha-cha). Food chemistry. Vol. 89, No. 4, pp: 569-575.
  26. Salehi, H.; 2011. Analysis of factor costs contribution change for fingerling production of Kutum fish (Rutilus frisii kutum Kamensky, 1901) in Iran. Iranian Journal of Fisheries Sciences. Vol. 10, No. 4, pp: 727-739.
  27. Samavat, Z.; Shamsaie Mehrgan, M.; Jamili, S.; Soltani, M. and Hosseini Shekarabi, S.P., 2019. Determination of grape fruit peel extract bio‐active substances and its application in Caspian white fish diet: Growth, haemato biochemical parameters and intestinal morphology. Aquaculture Research. Vol. 50, No. 9, pp: 2496-2504.
  28. Thérond, P.; Bonnefont-Rousselot, D.; Davit-Spraul, A.; Conti, M. and Legrand, A., 2000. Biomarkers of oxidative stress: an analytical approach. Current Opinion in Clinical Nutrition andMetabolic Care. Vol. 3, No. 5, pp: 373-384.
  29. Whitman, S.C.; Kurowska, E.M.; Manthey, J.A. and Daugherty, A., 2005. Nobiletin, a citrus flavonoid isolated from tangerines, selectively inhibits class A scavenger receptor-mediated metabolism of acetylated LDL by mouse macrophages. Atherosclerosis. Vol. 178, No. 1, pp: 25-32.
  30. Zhang, X.D.; Wu, T.X.; Cai, L.S. and Zhu, Y.F., 2007. Influence of fasting on muscle composition and antioxidant defenses of market-size Sparus macrocephalus. Journal of Zhejiang University Science. Vol. 8, No. 12, pp: 906-911.
  31. Zheng, Z.L.; Tan, J.Y.; Liu, H.Y.; Zhou, X.H.; Xiang, X. and Wang, K.Y., 2009. Evaluation of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) on growth, antioxidant effect and resistance against Aeromonas hydrophila in channel catfish (Ictalurus punctatus). Aquaculture. Vol. 292, No. 3, pp: 214-218.