اثرات به کارگیری بتایین و مولتی آنزیم آپسوزایم در جیره غذایی بر شاخص های رشد و بیان ژن هورمون رشد (GH-IGF) در فیل ماهی (Huso huso)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

10.22034/aej.2020.131591

چکیده

در این آزمایش اثر مولتی ­آنزیم و بتایین به ­صورت مجزا و ترکیبی بر شاخص ­های عملکرد رشد (افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) و بیان ژن­ هورمون (GH) در فیل ­ماهی (Huso huso) مورد بررسی قرار گرفت. بدین ­­منظور 180 قطعه ماهی خاویاری با میانگین وزنی 0/5±19/5 گرم به ­مدت 8 هفته با جیره­ های آزمایشی حاوی سطوح مختلف 0، 1 و 1/5 درصد بتائین به ­صورت ترکیبی با سطوح 0، 250 و 500 میلی­ گرم آپسوزایم بر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. در انتهای دوره فاکتورهای رشد بررسی و جهت مطالعه ژنتیکی، RNA از بافت­ مغز و کبد استخراج، سنتز cDNA با استفاده از کیت Suprime Script انجام و سنجش بیان ژن­­ مرتبط با رشد (GH-IGF) با استفاده از Real TimePCR انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش میزان بتایین اختلاف معنی داری در شاخص­ های افزایش وزن، ضریب رشد ویژه (SGR) و ضریب تبدیل غذایی (FCR) و بیان ژن رشد در تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (0/05<p ). اما با بالا رفتن میزان آپسوزایم از 250 به 500 میلی­ گرم در شرایط بدون بتایین افزایش معنی ­داری (0/05>p ) در میزان شاخص ­های افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و بیان ژن رشد مشاهده شد و هم ­چنین ضریب تبدیل غذایی به­ طور معنی ­داری بهبود یافت. شاخص بهترین عملکرد رشد (افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) و بیان ژن رشد در تیمارهای ترکیبی (500 میلی­ گرم آپسوزایم و 1 و 1/5% بتایین) بود (0/05>p ).

کلیدواژه‌ها


  1. حاجاتی، ح. و صفایی، ا.، 1396. مباحث علمی و کاربردی استفاده از آنزیم‌ ها در تغذیه طیور. انتشارات دانشگاه فردوسی. 100 صفحه.
  2. طاعتی، ر. و صالحی، م.، 1397. مقایسه شاخص ­­های خونی و بیوشیمیایی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) تغذیه شده با سطوح مجزا و توأم مولتی­ آنزیم­­ های تجاری. نشریه پژوهش­­ های ماهی شناسی کاربردی. دوره 6، شماره2، صفحات 134 تا 119.
  3. عادلیان، م.؛ ایمانپور، م.ر.؛ تقی ­زاده، و. و مازندرانی، م.، 1395. استفاده از مولتی آنزیم ناتوزیم در جیره غذایی ماهی کپور معمولی   (Cyprinus carpio) و اثرات آن بر شاخص ­های رشد و برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی خون. فصلنامه محیط زیست جانوری. سال 8، شماره 2، صفحات 207 تا 214.
  4. عادلیان، م.؛ ایمانپور، م.ر.؛ تقی ­زاده، و. و مازندرانی، م.، 1392. استفاده از مولتی آنزیم ناتوزیم در جیره غذایی ماهی کپور معمولی   (Cyprinus carpio) و تأثیر آن بر شاخص گنادوسوماتیک (GSI) . دومین همایش ملی شیلات و آبزیان ایران. دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس.
  5. فروهر واجارگاه، م.؛ محمدی ­یلسونی، ا. و رضائی، ح.، 1395. تاثیر استفاده از مولتی آنزیم ناتوزیم بر شاخص بقای کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با غلظت­ های مختلف سم آبامکتین. مجله بهره ­برداری و پرورش آبزیان. جلد 5، شماره 4، صفحات 13 تا 23.
  6. محسنی، م.؛ پورکاظمی، م.؛ بهمنی، م.؛ پورعلی، ح. و علیزاده، م.، 1379. پرورش گوشتی فیل­ ماهی در وان فایبر گلاس. پروژه مشترک با سازمان مدیریت و برنامه ­ریزی استان گیلان. 30 صفحه.
  7. Afshar Mazandaran, N., 2002. A practical guide to nutrition and food based medicinal aquatic Iran. Publication of light. 216 p.
  8. Beklevik, G. and Polat, A., 2001. Effects of DL alanine and betaine supplemented diets on the growth and body composition of fingerling rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, W. 1972). Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. Vol. 25, pp: 301-307.
  9. Biswas, P.; Patel, A. and Saha, H., 2018.  Effect of Dietary Incorporation of Chemo-Attractants on Growth and Survival during Seed Rearing of (Ompok bimaculatus). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Vol. 18, pp: 491-499.
  10. Edivaldo, B.N.; Rodrigo, E.B.; Robson, F.C. and Helton, C.D., 2006. Effects of Betaine on the Growth of the Fish Piauçu (Leporinus microcephalus). Brazilian Archives of Biology and Technology. Vol. 49, pp: 757-762.
  11. Fekrandish, H.; Abedian, A.M. and Matinfar, A., 2010. Influence of betaine and methionine in the diet for stimulating food intake of Indian white shrimp (Fenneropenaeus indicus). Pajouhesh and Sazandegi. Vol. 73, pp 136-147.
  12. Geraylou, Z.; Souffreau, C.; Rurangwa, E.;D’Hondt, S.; Callewaert, L.; Courtin, C.M. andOllevier, F., 2012. Effects of Arabinoxylan- Oligosaccharides (AXOS) on Juvenile Siberian Sturgeon (Acipenser Baerii) Performance, Immune.
  13. Lin, S.; Mai, K. and Tan, B., 2007. Effects of exogenous enzyme supplementation in diets on growth and feed utilization in tilapia (Oreochromis niloticus x O. aureus). Aquaculture Research. Vol. 38, pp: 1645-1653.
  14. Loguercio, C.; Federico, A.; Trappoliere, M.; Tuccillo, C.; De Sio, I.; Di Leva, B.; Niosi, M.; D'Auria, M.V.; Capasso, R. and Del Vecchio, B.C., 2007. The effect of a silybinvitamin Ephospholipid complex on nonalcoholic fatty liver disease: a pilot study. Digestive Diseases and Science. Vol. 52, pp: 2387-2395.
  15. Mazandarani, M.; Taghizadeh, A.; Adelian, M. and Imanpour, M.R., 2009. The use of Natuzyme multi-enzyme in common carp (Cyprinus carpio) diet and its effect on gonadosomatic index. Second National Conference on Fisheries and Aquaculture in Iran, Islamic Azad University, Bandar Abbas Branch, Iran.
  16. Murthy, H.; Manai, A. and Patil, P., 2016. Effect of Betaine Hydrochloride as Feed Attractant on Growth, Survival and Feed Utilization of Common Carp(Cyprinus carpio). Journal of Aquaculture & Marine Biology. Vol. 4, No. 3, pp: 1-4.
  17. Oguz, M.N. and Goncuolu, F.K.O.E., 2011. Kavuzu Al nm þ Arpan n B ld rc nlarda Performants ve Baz Kan Parametreleri Uzerine Etkisi.
  18. Ritz, C.W.; Hulet, R.M.; Self, B.B. and Denbow, D.M., 1995. Growth and intestinal morphology of male turkeys as influenced by dietary supplementation of amylase and xylanase. Poultry science. Vol. 74, No. 8, pp: 1329-1334.
  19. Safari, R.; Hoseinifar, S.H.; Nezhadmoghadam, SH. and Jafar Node, A., 2016. Transciptomic study of mucosal immune, antioxidant and growth related genes and non-specific immune response of common carp (Cyprinus carpio) fed dietary Ferula (Ferula assafoetida). Fish and Shellfish Immunology. Vol. 55, pp: 242-248.
  20. Shankar, R.; Shivananda Murthy, H.; Prakash, P. and Thanuja, K., 2008. Effect of Betaine as a Feed Attractant on Growth, Survival, and Feed Utilization in Fingerlingsof the Indian Major Carp (Labeo rohita). The Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh. Vol. 60, No. 20, pp: 95-99.
  21. Soltan, M.A., 2009. Effect of Dietary Fish Meal Replacement by Poultry By-Product Meal with Different Grain Source and Enzyme Supplementation on Performance, Feces Recovery, Body Composition and Nutrient Balance of Nile Tilapia. Pakistan Journal of Nutrition. Vol. 8, pp: 395-407.
  22. Soudagar, M.; Imanpour, M.R. and Hoseinifar, S., 2007. Use of prebiotic optimum (Ascozhen or Vanazhen) in the diet of Baby beluga breeding (Huso huso) and its effects on growth and survival factor. Journal of Marine Science of nor. Vol. 3, pp: 41-46.
  23. Sudagar, M.; Azari Takami, Gh.; Pnomarev, C.A.; Mahmoudzadeh, H.; Abedian, A., and Hosseini, S.A., 2005. The effects of different dietary levels of betaine and methionine as attractant on the growth factor and survival rate of juvenile beluga (Huso huso). Iranian Scientific Fisheries Journal. Vol. 14, No. 2, pp: 41-50.
  24. Yildirim, Y.B. and Turan, F., 2010. Effects of Exogenous Enzyme Supplementation in Diets on Growth and Feed Utilization in African Catfish (Clarias gariepinus). Journal of Animal and Veterinary Advances. Vol. 2, pp: 327-331.
  25. Zakipour Rahimabadi, E.; Akbari, M.; Arshadi, A. and Effatpanah, E., 2012. Effect of different levels of dietary Betaine on growth performance, food efficiency and survival rate of pike perch (Sander lucioperca) fingerlings. Iranian Journal of Fisheries Sciences. Vol. 11, No. 4, pp: 902-910.
  26. Zamini, A.; Kanani, H.; Esmaeili, A.; Ramezani, S. and Zorie Zahara, S., 2012. Effects of two dietary exogenous multi-enzyme supplementation, Natuzyme® and beta-mannanase (Hemicell®), on growth and blood parameters of Caspian salmon (Salmo trutta caspius). Comparative Clinical Pathology. Vol. 55, pp: 1-6.