اثر آمینواسیدهای ضروری ال- لیزین، ال- متیونین و ال-ترئونین بر وزن، ذخیره پروتئین و چربی بدن زنبور عسل (Apis mellifera)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

تغذیه پروتئین و تأمین اسیدهای آمینه مورد نیاز تاثیر مثبتی بر بقاء، زنده­مانی، ایمنی و دیگر جنبه­ های سلامت زنبور عسل دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی جیره­ های آمینواسیدی (ال- متیونین، ال- لیزین و ال- ترئونین) بر وزن بدن، ذخیره پروتئین و چربی بدن زنبور عسل بود. به این منظور تعداد 78 کندوی زنبور عسل به 13 گروه تغذیه ­ای تقسیم شد. تیمارهای Met-1، Met-2 و Met-3 به ترتیب 0/3، 0/6 و 1/2 گرم اسید آمینه ال- متیونین، تیمارهای Lys-1، Lys-2 و Lys-3 به ترتیب 1/51، 3/02 و 6/05 گرم اسید آمینه ال-لایزین و تیمارهای Thr-1، Thr-2 و Thr-3 نیز به ترتیب 0/572، 1/145 و 2/29 گرم اسید آمینه ال- ترئونین به ازای هر کندو دریافت کردند. هم چنین سطوح اول، دوم و سوم اسیدآمینه ­های ال- لیزین، ال- متیونین و ال- ترئونین باهم ترکیب شده و تیمارهای ترکیبی MLT-1، MLT-2 و MLT-3 نیز تعریف شدند. سپس گروه شاهد که صرفا به صورت طبیعی تغذیه شده و هیچ­ گونه افزودنی اسید آمینه­ ای دریافت نکرده بود نیز در نظر گرفته شد. پس از تغذیه کندوهای با تیمارهای مورد نظر، وزن خشک بدن، درصد ذخیره چربی و پروتئین بدن زنبوهای کارگر اندازه گیری شد. نتایج این آزمایش نشان می ­دهد که گروه MLT-3 بیش ترین وزن بدن و بیش ترین ذخیره پروتئین را نسبت به سایر گروه ­ها از خود نشان داد (p≤0.05). هم چنین گروه ­های MLT-1 و MLT-2 نیز نسبت به گروه شاهد و سایر گروه ­ها تفاوت معنی ­داری در وزن خشک زنبورها ایجاد کردند (p≤0.05). بر اساس نتایج این پژوهش، درصد پروتئین بیش تری در بدن زنبورهای عسل تغذیه شده با سطوح مختلف متیونین نسبت به گروه شاهد ذخیره شده است (p≤0.05). نتایج این آزمایش نشان داد که، اثر اسیدهای آمینه ال-متیونین، ال-لایزین و ال-ترئونین بر ذخیره چربی زنبورها معنی ­دار نبود (p≥0.05). نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن ترکیبی از اسیدهای آمینه ال-متیونین، ال-لایزین و ال-ترئونین به جیره زنبورهای عسل، سبب افزایش وزن، و درصد پروتئین بدن می­ شود که می­ تواند در سطح تولید و زنده­  مانی کندو نقش مستقیمی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of L-Threonine, L-Lysin and L-Methionine on body weight, protein and lipid reservation of honey bee (Apis mellifera)

نویسندگان [English]

  • Morteza Mortazavi 1
  • Mohammad Chamani 1
  • Mahdi Amin Afshar 1
  • Ali Asghar Sadeghi 1
  • Gholamhosein Tahmasbi 2
1 Department of Animal Sciences, Faculty of Agricultural Sciences and Food Industry, Research Sciences Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

Protein nutrition and amino acid (AA) supply have a positive effect on survival and immunity of bee colonies. The aim of this study was to evaluate the effect of L-Methionine, L-Lysin, and L-Threonine on body weight, protein, and lipid reservation of honey bees. For this purpose, 78 beehives were randomly allocated into 13 groups and received one of the experimental treatments. Groups Met-1, Met-2 and Met-3 received 0.3, 0.6 and 1.2 gram in L-Methionine sugar nectar respectively. Groups Lys-1, Lys-2 and Lys-3 received 1.51, 3.02- and 6.05-gram L-Lysin in sugar nectar respectively, moreover, groups Thr-1, Thr-2, Thr-3 received 0.572, 1.145- and 2.29-gram L-Threonine in sugar nectar. In addition, the combination of three different levels of three different AA were considered as (L-Methionine, L-Lysin, and L-Threonine) MLT-1, MLT-2 and MLT-3 respectively. A group has also considered as control that did not receive any additional AA supplements. The body weight, body protein and lipid content have been assessed at the end of the experiment. The results of this study indicated that MLT-3 group showed higher body weight and protein content comparing to the other groups (p≤0.05). In addition, MLT-1 and MLT-2 showed higher body weight compared to the rest of the treatments (p≤0.05). Based on the result of this study, different levels of L-Methionine caused higher protein reservations compared to the control group (p≤0.05). The results show that L-Methionine, L-Lysin, and L-Threonine did not affect body lipid reservation of honey bees (p≥0.05). In conclusion, the addition of a combination of L-Methionine, L-Lysin, and L-Threonine to diet, can increase body protein reserve and bodyweight leading to increase the productivity and survival of honey bee colonies.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Amino acids
  • Hive
  • Overwintering
  • Protein
  1. Alaux, C.; Dantec, C.; Parrinello, H. and Le Conte, Y., 2011. Nutrigenomics in honey bees: digital gene expression analysis of pollen's nutritive effects on healthy and varroa parasitized bees. BMC genomics. Vol. 12, No. 1, pp: 496.
  2. Alaux, C.; Ducloz, F.; Crauser, D. and Le Conte, Y., 2010. Diet effects on honeybee immunocompetence. Biology letters. Vol. 6, No. 4, pp: 562-565.
  3. Antúnez, K.; Anido, M.; Branchiccela, B.; Harriet, J.; Campa, J.; Invernizzi, ; Santos, E.; Higes, M.; Martín Hernández, R. and Zunino, P., 2015. Seasonal variation of honeybee pathogens and its association with pollen diversity in Uruguay. Microbial ecology. Vol. 70, No. 2, pp: 522-533.
  4. Amdam, G.V.; Rueppell, O.; Fondrk, M.K.; Page, R.E. and Nelson, C.M., 2009. The nurse’s load: Early-life exposure to brood-rearing affects behavior and lifespan in honey bees (Apis mellifera). Experimental gerontology. Vol. 44, No. 6-7, pp: 467-471.
  5. Basualdo, M.; Barragán, S. and Antúnez, K., 2014. Bee bread increases honeybee haemolymph protein and promote better survival despite of causing higher N osema ceranae abundance in honeybees. Environmental microbiology reports. Vol. 6, No. 4, pp: 396-400.
  6. Brodschneider, R. and Crailsheim, K., 2010. Nutrition and health in honey bees. Vol. 41, No. 3, pp: 278-294.
  7. Crailsheim, K., 1990. The protein balance of the honey bee worker. Apidologie. Vol. 21, No. 5, pp: 417-429.
  8. Cook, S.M.; Awmack, C.S.; Murray, D.A. and Williams, I.H., 2003. Are honey bees' foraging preferences affected by pollen amino acid composition?. Ecological Entomology. Vol. 28, No. 5, pp: 622-627.
  9. Czekońska, K.; Chuda-Mickiewicz, B. and Samborski, J., 2015. Quality of honeybee drones reared in colonies with limited and unlimited access to pollen. Apidologie. Vol. 46, No. 1, pp: 1-9.
  10. DeGrandi-Hoffman, G.; Wardell, G.; Ahumada-Segura, F.; Rinderer, T.; Danka, R. and Pettis, J., 2008. Comparisons of pollen substitute diets for honey bees: consumption rates by colonies and effects on brood and adult populations. Journal of apicultural research. Vol. 47, No. 4, pp: 265-270.
  11. Di Pasquale, G.; Salignon, M.; Le Conte, Y.; Belzunces, L. P.; Decourtye, A.; Kretzschmar, A.; Suchail, S.; Brunet, J.L. and Alaux, C., 2013. Influence of pollen nutrition on honey bee health: do pollen quality and diversity matter? PloS one. Vol. 8, No. 8, e72016.
  12. Gage, S.L.; Calle, S.; Jacobson, N.; Carroll, M. and DeGrandi-Hoffman, G., 2020. Pollen Alters Amino Acid Levels in the Honey Bee Brain and This Relationship Changes With Age and Parasitic Stress. Frontiers in Neuroscience. Vol. 14, pp: 231.
  13. Glavinic, U.; Stankovic, B.; Draskovic, V.; Stevanovic, J.; Petrovic, T.; Lakic, N. and Stanimirovic, Z., 2017. Dietary amino acid and vitamin complex protects honey bee from immunosuppression caused by Nosema ceranae. PloS one. Vol. 12, No. 11, e0187726.
  14. Hendriksma, H.P.; Pachow, C.D. and Nieh, J.C., 2019. Effects of essential amino acid supplementation to promote honey bee gland and muscle development in cages and colonies. Journal of insect physiology Vol. 2019, No. 117, pp: 103906.
  15. Hrassnigg, N. and Crailsheim, K., 2005. Differences in drone and worker physiology in honeybees (Apis mellifera). Apidologie. Vol. 36, No. 2, pp: 255-277.
  16. Herbert, E.W.; Shimanuki, H. and Caron, D., 1977. Optimum protein levels required by honey bees (Hymenoptera, Apidae) to initiate and maintain brood rearing. Apidologie. Vol. 8, No. 2, pp: 141-146.
  17. Human, H.; Nicolson, S.; Strauss, K.; Pirk, C. and Dietemann, V., 2007. Influence of pollen quality on ovarian development in honeybee workers (Apis mellifera scutellata). Journal of insect physiology. Vol. 53, No. 7, pp: 649-655.
  18. Latimer, G.W., 2016. Official methods of analysis of AOAC international 20th edition, Appendix D, Guidelines for collaborative study procedures to validate characteristics of a method of analysis. Gaithersburg, MD, USA. 170 p.
  19. Li, C.; Xu, B.; Wang, Y.; Yang, Z. and Yang, W., 2014. Protein content in larval diet affects adult longevity and antioxidant gene expression in honey bee workers. Entomologia Experimentalis et Applicata. Vol. 151, No. 1, pp: 19-26.
  20. Mattila, H. and Otis, G., 2006. Influence of pollen diet in spring on development of honey bee (Hymenoptera: Apidae) colonies. Journal of economic entomology. Vol 99, No. 3, pp: 604-613.
  21. Mortazavi, M.; Chamani, M.; Amin Afshar, M.; Sadeghi, A. and Tahmasebi, G., 2020. Investigation of the effects of essential amino acids on 6 overexpression of theVg and Sod Gene in Apis mellifera. Iranian Journal of applied animal science. Vol. 11, No 4, pp: 747-753.
  22. Nehzati Paghale,GH.A., 2008. Studying the digestibility of some protein Supplements in Honey Bees, Animal science dept. collage of agriculure, university of Tehran. (In Persian).
  23. Paoli, P.P.; Donley, D.; Stabler, D.; Saseendranath, A.; Nicolson, S.W.; Simpson, S.J. and Wright, G.A., 2014. Nutritional balance of essential amino acids and carbohydrates of the adult worker honeybee depends on age. Amino acids. Vol. 46, No. 6, pp: 1449-1458.
  24. Schmidt, J.O.; Thoenes, S.C. and Levin, M.D., 1987. Survival of honey bees, Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae), fed various pollen sources. Annals of the Entomological Society of America. Vol. 80, No. 2, pp: 176-183.
  25. Somerville, D., 2000. Honeybee nutrition and supplementary feeding. Agriculture (agonte) Goulburn, New South Wales Australia. Páginas. 8 p.
  26. Stanimirović, Z.; Glavinić, U.; Lakić, N.; Radović, D.; Ristanić, M.; Tarić, E. and Stevanović, J., 2017. Efficacy of plant-derived formulation Argus Ras in Varroa destructor control. Acta Veterinaria. Vol. 67, No. 2, pp: 191-200.
  27. Staveley, J.P.; Law, S.A.; Fairbrother, A. and Menzie, C.A., 2014. A causal analysis of observed declines in managed honey bees (Apis mellifera). Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal. Vol. 20, No. 2, pp: 566-591.
  28. Wang, H.; Zhang, S.-W.; Zeng, Z.J. and Yan, W., 2014. Nutrition affects longevity and gene expression in honey bee (Apis mellifera) workers. Apidologie. Vol. 45, No. 5, pp: 618-625.