بررسی نقش پروبیوتیکی باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس درجیره بر عملکرد جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

2 گروه آموزشی علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

3 گروه بیماری های طیور، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

10.22034/AEJ.2021.275725.2474

چکیده

در مطالعه حاضر، دو غلظت مختلف از باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس در جیره و تأثیر آن به‌عنوان یک پروبیوتیک بر صفات مختلف جوجه‌های گوشتی و مقایسه آن با پروبیوتیک تجاری بررسی شد. به همین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار و 12 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره شاهد (بدون پروبیوتیک)، 2) جیره شاهد به‌اضافه پروبیوتیک تجاری پروتکسین، 3) جیره شاهد به‌اضافه باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 107 کلنی در هر گرم خوراک و 4) جیره شاهد به‌اضافه باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 109 کلنی در هر گرم خوراک بودند. نتایج نشان داد که هیچ‌کدام از جیره‌های حاوی پروبیوتیک در مقایسه با شاهد تأثیر معنی‌داری برافزایش وزن، مصرف خوراک و راندمان تبدیل پروتئین نداشتند (0/05<P). ازنظر عددی تیمار لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 109 در کل دوره پرورش، ضریب تبدیل خوراک مناسب‌تری نسبت به سایر تیمارها نشان داد. مقایسه میزان کلسیم و فسفر استخوان درشت‌نی در تیمارهای مختلف نشان داد که تیمار لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 109 با بیش ترین ذخیره کلسیم با سایر تیمارها اختلاف معنی‌داری داشت (0/05>P)، ولی در مورد فسفر تفاوت معنی‌داری بین آن‌ها مشاهده نشد (0/05<P). تیمار لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 109 با کم ترین مقدار کلسترول خون تفاوت معنی­ داری را با جیره شاهد و جیره حاوی پروبیوتیک تجاری (پروتکسین) نشان داد (0/05>P). بنابراین، استفاده از باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس تولیدی در غلظت 109 کلنی در هر گرم خوراک برای جوجه گوشتی توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of Lactobacillus rhamnosus role in diet as a probiotric on broilers performance

نویسندگان [English]

  • Sayyed Kamaleddin Allameh 1
  • Masoud Boroumand Jazi 2
  • Abdolreza Nabinejad 3
  • Mohammad Amir Karimi Torshizi 4
1 Animal Science Research Department, Isfahan Agriculture and Natural Resources and Education Center, Agriculture Research, Education and Extension Organization (AREEO), Isfahan, Iran
2 Animal Science Education Department, Isfahan Agriculture and Natural Resources and Education Center, Agriculture Research, Education and Extension Organization (AREEO), Isfahan, Iran
3 Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agriculture Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
4 Poultry Science Department, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
چکیده [English]

The present study investigated two different concentrations of Lactobacillus rhamnosus in diet and also a commercial probiotic (protexin) on broiler performance. This experiment was carried out in a completely randomized design with 4 treatments and 4 replicates of 12 birds each for 42 days. Experimental treatments included; T1-diet without probiotic (control), T2-diet with Protexin as a commercial probiotic, T3- diet with L. rhamnosus at 107 cfu/g and T4-diet with L. rhamnosusat 109 cfu/g (4). No significant differences among experimental diets on weight gain, feed intake and protein efficiency ratio were observed (P>0.05). In total, L. rhamnosusat 109 cfu/g diet (T4) numerically improved feed conversion ratio compared to other treatments in the whole breeding period. A significant difference was observed in calcium content of tibia bone of chicks fed T4- diet compared to other groups (P<0.05), but no significant differences for phosphorous content among treatments were determined. A fortified diet with L. rhamnosus at 109 cfu/g (T4) significantly reduced the cholesterol content of the blood compared to the control and group supplemented with Protexin (P<0.05). Therefore, the use of L. rhamnosus at 109 cfu/g in the diet as a potential probiotic for broilers is recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Probiotic
  • Performance
  • Bone
  • Cholesterol
  • Broilers
  1. Hasani Sorkhani, E., Afsharmanesh, M., Salarmoini, M., Ebrahimnejad, H. and Khajeh Bami, M., 2012. Evaluation of the effects of different levels of Pennyroyal essential oil and probiotic containing Bacillus coagulens on performance, carcass characteristics and meat quality of broiler chickens. Journal of Animal Environment. 13(1): 163-172. (In Persian)
  2. Tahmasbi, A.M., Falakian, K., Moghaddam, Gh., Taghizadeh, A. and Bayat Kohsar, J., 2010. The influence of Saccharomyces cerevisie, formic acid and virginiamycin supplementation on the performance, carcass characteristic and the composition of the intestinal microflora in broiler. Iranian Journal of Animal Science Research. 2(1): 61-68. (In Persian)
  3. Jadhav, K., Sharma, K.S., Katoch, S. and Mane, B.G., 2015. Probiotics in broiler poultry feeds. International Journal of animal and veterinary sciences. 2: 4-16.
  4. Mountzouris, K.C., Tsirtsikos, P., Kalamara, E., Nitsch, S., Schatzmayr G. and Fegeros, K., 2007. Evaluation of the efficacy of a probiotic containing Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, and Pediococcus strains in promoting broiler performance and modulating cecal microflora composition and metabolic activities. Poultry Science. 68: 309-317.
  5. Fuller, R., 2001. The chicken gut microflora and probiotic supplements. Journal of Poultry Science. 38: 189-196.
  6. Karimi, M.A., 2005. Isolation and identification of lactic acid bacteria from the digestive system of chickens, determination of probiotic properties and their effects on the performance of broiler chickens. PhD thesis, Tarbiat Modares University.
  7. Tahami, Z. and Hosseini, S.M., 2021. Effect of Cinnamomun cassia, Origanum vulgare and Capsicum annuum extracts in first period on performance, carcass characteristics and blood parameters of Broiler chickens. Journal of Animal Environment. 13(1): 173-182. (In Persian)
  8. Mahdizadeh, S.M., Lotfollahian, H., Hosseini, S.A., Mirhadi, S.A., Mirabdolbaghi, J., Tehrani, A.M., Vaseji, N., Tohhidian, M.T. and Khamoshi, B., 2007. Investigating the effect of using single-strain and multi-strain probiotics in the diet on the performance of broiler chickens. Final report, Animal Science Research Institute of the country. 36 p. (In Persian)
  9. Mahdizadeh, S.M., Lotfollahian, H., Hosseini, S.A., Gharehdaghi, A.A., Mirhadi, S.A., Tehrani, A.M., Vaseji, N. and Khamoshi, B., 2010. The effects of different levels of probiotics in the diet on the performance of broiler chickens. Final report, Iran Animal Science Research Institute. 51 p. (In Persian)
  10. Mahdizadeh, S.M., Lotfollahian, H., Hosseini, S.A., Mirhadi, S.A., Gharehdaghi, A.A., Pezeshkian, S., Vaseji, N., Sadeghipanah, A. and Aghashahi, A., 2011. The effects of different levels of probiotics in the diet on the performance of commercial laying hens. Final report, Iran Animal Science Research Institute. 48 p. (In Persian)
  11. Fallah, R., Saghafi, M., Rezaei, H. and Parvar, R., 2013. Effect of Bioplus 2B and Protoxin Probiotics Supplementation on ® Growth Performance, Small Intestinal Morphology and Carcass Characteristics of Broiler Chicken. British Journal of Poultry Sciences. 2: 11-15.
  12. Šabatkova, J., Kumpreht, I., Zobac, P., Suchy, P. and Čermák, B., 2008. The Probiotic BioPlus 2B as an Alternative to Antibiotics in Diets for Broiler Chickens. Journal of the University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences. 77: 569-574.
  13. Král, M., Angelovičová, M. and Mrázová, L., 2012. Application of Probiotics in Poultry Production. Animal Science and Biotechnologies. 45: 55-57.
  14. Midilli, M., Alp, M., Kocabağl, N., Muğlal, O.H., Turan, N., Yılmaz, H. and Çakır, S., 2008. Effects of dietary probiotic and prebiotic supplementation on growth performance and serum IgG concentration of broilers. South African Journal of Animal Science. 38: 21-27.
  15. Ziaie, H., Bashtani, M., Karimi-Torshizi, M.A., Naeeimipour, H., Farhangfar, H. and Zeinali, A., 2011. Effect of Antibiotic and its Alternatives on Morphometric Characteristics, Mineral Content and Bone Strength of Tibia in Ross Broiler Chickens, Global Veterinaria. 7(4): 315-322.
  16. Houshmand, M., Azhar, K., Zulkifli, I., Bejo, M.H., Meimandipour, A. and Kamyab, A., 2010. Effects of non-antibiotic feed additives on performance, tibia dyschondroplasia incidence and tibia characteristics of broilers fed low-calcium diets. Journal of Animal Physiology and Anima. 95(3): 351-358.
  17. Scholz-Ahrens, K.E., Ade, P., Marten, B., Weber, P., Timm, W., Asil, Y., Gluer, C. and Schrezenmeir, J., 2007. Prebiotics, Probiotics, and Synbiotics Affect Mineral Absorption, Bone Mineral Content, and Bone Structure. The Journal of Nutrition. 137: 838-846.
  18. Jin, L.Z., Ho, Y.W., Abdullah, N. and Jalaludin, S., 1998. Growth performance, intestinal microbial populations, and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus Poultry Science. 77(9): 1259-1265.
  19. Mohan, B., Kadirvel, R., Natarajan, A. and Bhaskaran, M., 1996. Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilisation and serum cholesterol in broilers. British Poultry Science. 37(2): 395-401.
  20. Salminen, S., Wright, A. and Ouwehand, A., 2004. Lactic Acid Bacteria. Third ed. Marcel Dekker, Inc., New York.
  21. 1990. Official Method of Analysis of the Association of Analytical Chemists, 16th Rev end. Association of official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
  22. SAS. 1990. SAS/User,s Guide: Statistics for Window Company. Release 6.12.0.8. SAS Institute Inc., Cary, NC.
  23. Aliakbarpour, H.R., Karimi Torshizi, M.A., Rezaian, M., Yossefi Kelarikolaei, K. and Dozori, R., 2015. Effetc of the type of the probiotic in broiler's diet on body growth, immune system organs and small intestine morphology in first week of growing. Veterinary Journal. 28(2): 51-59. (In Persian)
  24. Fuller, R., 1989. A review: Probiotics in man and animals. Journal of Applied Bacteriology. 66: 365-378.
  25. Mountzouris, K.C., Tsitrsikos, P., Palamidi, I., Arvaniti, A., Mohnl, M., Schatzmayr, G. and Fegeros, K., 2010. Effects of probiotic inclusion levels in broiler nutrition on growth performance, nutrient digestibility, plasma immunoglobolins and cecal microflora composition. Poultry Science. 89(1): 58-67.
  26. Jafari Ahangari, Y., Parizadian Kavan, B. and Hoseinzadeh, M., 2013. The Effect of Probiotic on Performance and Immunity Parameters of Broilers. Research on Animal Production. 4(8): 46-56. (In Persian)
  27. Denli, M., Okan, F. and Celik, K., 2003. Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diet on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition. 2: 89-91.