نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
2 گروه آموزشی علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
3 گروه بیماری های طیور، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
4 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
The present study investigated two different concentrations of Lactobacillus rhamnosus in diet and also a commercial probiotic (protexin) on broiler performance. This experiment was carried out in a completely randomized design with 4 treatments and 4 replicates of 12 birds each for 42 days. Experimental treatments included; T1-diet without probiotic (control), T2-diet with Protexin as a commercial probiotic, T3- diet with L. rhamnosus at 107 cfu/g and T4-diet with L. rhamnosusat 109 cfu/g (4). No significant differences among experimental diets on weight gain, feed intake and protein efficiency ratio were observed (P>0.05). In total, L. rhamnosusat 109 cfu/g diet (T4) numerically improved feed conversion ratio compared to other treatments in the whole breeding period. A significant difference was observed in calcium content of tibia bone of chicks fed T4- diet compared to other groups (P<0.05), but no significant differences for phosphorous content among treatments were determined. A fortified diet with L. rhamnosus at 109 cfu/g (T4) significantly reduced the cholesterol content of the blood compared to the control and group supplemented with Protexin (P<0.05). Therefore, the use of L. rhamnosus at 109 cfu/g in the diet as a potential probiotic for broilers is recommended.
کلیدواژهها [English]